22.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialMulลฃumim partidului. Cum a dispฤƒrut poporul

Mulลฃumim partidului. Cum a dispฤƒrut poporul

„Suveranitatea naลฃionalฤƒ aparลฃine poporului român, care o exercitฤƒ prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice ลŸi corecte, precum ลŸi prin referendum” – aลŸa scrie în Constituลฃia României. Dar la ce bun, dacฤƒ aleลŸii neamului suveran decid cฤƒ zicerea din articolul 2 nu meritฤƒ luatฤƒ în seamฤƒ?

Cฤƒci undeva la asta se reduce aprobarea de cฤƒtre Camera Deputaลฃilor a noului sistem de vot, prin care existฤƒ toate ลŸansele ca numฤƒrul de parlamentari sฤƒ creascฤƒ, iar garanลฃiile oferite bicameralismului devin, cum s-ar spune, irefutabile ลŸi indubitabile.

Coliziunea frontalฤƒ cu rezultatele referednumului desfฤƒลŸurat la finele anului 2009 este evidentฤƒ: acolo unde „poporul suveran” a cerut la urne micลŸorarea numฤƒrului de parlamentari ลŸi plafonarea lui la 300, noua lege face posibilฤƒ înmulลฃirea senatorilor ลŸi deputaลฃilor chiar dincolo de pragul actual.

Iar acolo unde consultarea popularฤƒ din 2009 solicita trecerea la unicameralism, legea Antonescu-Ponta se opune din nou.

Prin urmare, la ce bun un articol din Constituลฃie, în care e definitฤƒ exercitarea suveranitฤƒลฃii poporului prin referendum, dacฤƒ clasa politicฤƒ îลŸi extinde libertฤƒลฃile doar dupฤƒ pofta inimii?

Nu ar fi mai cinstit ca puterea politicฤƒ de acum sฤƒ meargฤƒ totuลŸi pânฤƒ la capฤƒt ลŸi sฤƒ suspende fie articolul 2, fie Constituลฃia pe de-a-ntregul? Eventual sฤƒ interzicฤƒ folosirea în public a cuvântului „referendum”.

Într-o ลฃarฤƒ în care absenteismul reprezintฤƒ o marcฤƒ invariabilฤƒ a fiecฤƒrei ieลŸiri la vot, adoptarea unei legi care ignorฤƒ concluziile fundamentale ale unei consultฤƒri populare aratฤƒ de cât dispreลฃ sunt în stare câteva zeci ลŸi sute de politicieni faลฃฤƒ de câteva milioane de oameni ลŸi contribuie la agravarea apatiei românilor faลฃฤƒ de dreptul lor inalienabil de a merge la vot ลŸi de a alege.

Dar mai presus de toate, este semnalul periculos cฤƒ exercitarea suveranitฤƒลฃii de cฤƒtre popor a fost dramatic limitatฤƒ în România lui 2012.

Prin aruncarea în derizoriu ลŸi ignorarea unui referendum validat, clasa politicฤƒ ne sugereazฤƒ cฤƒ, în timp ce poporul a slฤƒbit, ea s-a întฤƒrit suficient ลŸi ne dominฤƒ cu acel sentiment de atotputernicie care îลฃi dฤƒ senzaลฃia cฤƒ poลฃi reglementa orice ลŸi ORICUM. Fฤƒrฤƒ cenzori, fฤƒrฤƒ popor.

Cele mai citite

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit cu medicul Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ, renumitul medic, รฎntr-o ceremonie elegantฤƒ desfฤƒศ™uratฤƒ la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

Cod portocaliu ศ™i risc de viituri pe mai multe bazine hidrografice

Din aceastฤƒ searฤƒ, de la ora 18:00 ศ™i pรขnฤƒ luni, la ora 10:00, este cod portocaliu pe rรขuri din bazinele Siret ลŸi Prutย  Hidrologii anunลฃฤƒ...

Oglinda uscatฤƒ a Moldovei: peste jumฤƒtate dintre locuitori, nu au apฤƒ potabilฤƒ

Datele INS aratฤƒ cฤƒ 1.800 de ลŸcoli ลŸi grฤƒdiniลฃe nu au acces la reลฃeaua de apฤƒ Cel mai recent raport al Institutului Naลฃional de Statisticฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ