22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialMulte Mondiale in doua saptamani

Multe Mondiale in doua saptamani

Pe parcursul a doua saptamani, loturile reprezentative a trei dintre disciplinele sportive cotate cu cele mai multe sanse de a aduce medalii pentru Romania la Jocurile Olimpice de la Beijing de anul viitor vor participa la intrecerile mondiale. Campionatele Mondiale de atletism se vor desfasura de pe 25 august pana pe 2 septembrie, la Osaka, in Japonia, CM de canotaj vor avea loc in perioada 30 august-2 septembrie, la München, in Germania, iar startul CM de gimnastica se da tot in Germania, la Stuttgart, pe 1 septembrie, competitia urmand a se incheia peste noua zile.

Pentru doua dintre cele trei spor- turi, canotaj si gimnastica, intrecerile lumii pot fi considerate decisive in ceea ce priveste obtinerea biletelor la JO de anul viitor. Tehnicienii de la canotaj mai iau in calcul si o varianta de rezerva – regata de la Lucerna de anul viitor, dar si-au stabilit deja ca obiectiv ca la München sa-si asigure prezenta la Beijing in patru probe feminine si in cel putin una masculina. Pentru gimnasti insa, Mondialele de la Stuttgart sunt singurele intreceri unde se pot obtine biletele pentru JO 2008. "Abia de la editia Jocurilor Olimpice de la Londra, din 2012, se va modifica sistemul de calificare. Comitetul International Olimpic i-a cerut federatiei internationale de specialitate ca pana in 2009 sa prezinte o varianta pertinenta care sa includa doua competitii in cadrul carora sa poata fi obtinuta calificarea olimpica", a precizat Mircea Apolzan, secretarul general al forului nostru de gimnastica.
Cat despre atletism, chiar daca pentru reprezentantii nostri editia din acest an nu va fi hotaratoare in ceea ce priveste prezenta la JO, in schimb va fi un excelent prilej de verificare in perspectiva marii competitii de la Beijing. Tehnicienii nostri vor avea o excelenta ocazie sa verifice potentialul componentilor lotului national, care vor evolua in conditii meteo asemanatoare cu cele in care se va concura la JO.

Optimism la canotaj si atletism…

Atat sefii de la canotaj, cat si cei de la atletism s-au declarat extrem de optimisti in ceea ce priveste obtinerea unor medalii la intrecerile lumii. si unii, si ceilalti conteaza in primul rand pe sportivii consacrati. La canotaj, in echipajul feminin de 8±1, proba-regina a disciplinei unde Romania trebuie sa-si apere titlul olimpic, dintre cele noua actuale componente, sapte sunt aceleasi care au urcat pe cea mai inalta treapta la Atena, iar la doi rame fara carmaci vor trage Georgeta Andrunache si Viorica Gafencu, dublele campioane olimpice la Atena, in 2004, atat la doi rame, cat si la 8±1.
La atletism, Sorin Matei, presedintele forului de specialitate, din superstitie n-a vrut sa nominalizeze nici un favorit la medaliile lumii, dar a dat de inteles ca se asteapta sa urce pe podium "veteranii" Nicoleta Grasu, la aruncarea discului, Marian Oprea, la triplu salt, si Ionela Tarlea Manolache, in ciuda faptului ca ultimii doi au fost mai mult accidentati in ultima vreme. De asemenea, chiar si fara Constantina Dita Tomescu, medaliata cu bronz la editia trecuta a Mondialelor, care a declarat forfait cu cateva zile inainte de plecarea la Osaka, conducerea FRA acorda incredere totala echipei noastre de maraton, mai ales ca din formatie va face parte si Lidia simon, campioana lumii la maraton in 2001 la Edmonton. De asemenea, atletismul isi pune mari sperante in noul val de sportivi care au obtinut rezultate excelente la intrecerile mondiale si europene ale juniorilor si cadetilor in acest an. De altfel, Zsolt Gyongyoshi a declarat ca la CM de la Osaka, in functie de performantele pe care le vor reusi cei mai tineri atleti romani, se va contura scheletul lotului olimpic pentru JO din 2012 de la Londra.

Ingrijorare la gimnastica

La gimnastica, daca Adrian Stoica, presedintele forului roman de specialitate, s-a declarat "optimist cu realism" vizavi de sansele echipei noastre feminine la podium, in schimb Nicolae Forminte, antrenorul coordonator al lotului, a afirmat ca este foarte ingrijorat. Forminte se teme de un posibil esec, deoarece aproape jumatate din echipa cu care a inceput pregatirea pentru CM nu poate evolua la intreaga capacitate fizica din cauza accidentarilor. In discutie nu intra insa o eventuala ratare a calificarii la Jocurile Olimpice de la Beijing.
La lotul masculin, chiar daca nu au existat probleme de sanatate, pregatirea a mers mai greu, baietii dand impresia ca nu sunt suficient de ambitionati in perspectiva Mondialelor. Pana la urma insa echipa s-a pus la punct si va putea ataca Mondialele cu pretentia de a intra cel putin in finala.

Performantele precedente

La precedentele editii ale Campionatelor Mondiale doar gimnastica a incheiat "en-fanfare". Gratie celor patru medalii – doua de aur, una de argint si una de bronz, obtinute de gimnastii nostri la CM de la Aarhus (2006), Romania s-a clasat pe pozitia a doua in clasamentul pe medalii, fiind devansata doar de China, care a cucerit opt trofee. Atletii au revenit in tara de la CM de la Helsinki, din 2005, doar cu doua medalii de bronz (Marian Oprea – triplusalt si Constantina Dita Tomescu – maraton), in timp ce la Mondialele de la Eton (Marea Britanie), din 2006, reprezentantii nostri au suferit cea mai grea infrangere din istoria canotajului romanesc, revenind in tara fara nici o medalie.

Cele mai citite

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...
Ultima oră
Pe aceeași temă