-2.9 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialVIDEO. ZIKA atacă România! EXCLUSIV: Organizația Mondială a Sănătății recomandă vigilenţă maximă....

VIDEO. ZIKA atacă România! EXCLUSIV: Organizația Mondială a Sănătății recomandă vigilenţă maximă. 1.000 de europeni s-au întors acasă infectaţi

Ministerul Sănătății a anunțat, marți, primul caz de infectare cu virusul Zika din România. Este vorba de o tânără de 27 de ani, întoarsă din vacanță din Martinica. Reprezentantul interimar al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, dr Cassandra Butu, a declarat pentru România Liberă că este vorba de un caz izolat şi, la ora actuală, nu există motive de îngrijorare pentru ţara noastră privind o eventuală răspândire a cazurile de infectare cu virusul Zika.

Oficialii OMS de la Geneva au declarat în exclusivitate pentru România Liberă că, până la data de 7 iulie, aproape 1.000 de europeni au fost infectaţi cu virusul, în urma călătoriilor în ţările cu risc endemic. Cristiana Salvi, de Departamentul de Control şi Securitate al Bolilor Transmisibile din cadrul OMS, ne-a precizat că, „până acum, nu a fost confirmat nici un caz de transmitere locală a virusului în Europa”.   

Un reprezentant de la Spitalul „Victor Babeș” a declarat, marți după-amiază, că riscul ca femeia să transmită boala unei alte persoane este extrem de redus. Totodată, femeia știa despre riscul îmbolnăvirii din zona în care a mers în vacanță. Medicul a mai afirmat că stare femeii era una „foarte ușor influențată”.

„Ieri, Ministerul Sănătăţii a primit confirmarea cu virusul Zika a unei persoane de 27 de ani. Este în afara pericolului. Ea a călătorit în Martinica la finele lunii iunie – începutul lunii iulie şi acolo s-a infectat cu virusul Zika. Nu s-a infectat pe teritoriul României. La o zi de la întoarcere, tânăra a manifestat simptome precum febră uşoară, erupţii pe piept şi pe braţe. A fost internată timp de două zile la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş, apoi a fost externată având în vedere că simptomele nu mai erau prezente. Riscul de transmitere pe teritoriul României este minim”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al MS, Laurenţiu Colintineanu. 

Citește și: Cât de gravă este infecţia cu virusul Zika?

Probele de la tânăra pacientă au fost prelevate la Spitalul „Victor Babeş” şi au fost analizate atât în laboratorul spitalului, cât şi la Institutul „Cantacuzino”. Diagnosticul a fost confirmat în sensul în care istoricul de călătorie într-o zonă cunoscută cu potenţial de transmitere a acestui virus, simptomele acesteia şi rezultatul evident pozitiv al analizelor susţin diagnosticul cu infectare cu virusul Zika. Virusul se transmite prin înţepătură de ţânţar şi vorbim despre specia Aedes Aegiptus. În România există ţânţari din această familie mare numită Aedes, însă altă subspecie, denumită Albopictus, care este o subspecie cu un risc redus de transmitere a acestui virus”, a explicat Colintineanu. 

Totodată, purtătorul de cuvânt al Ministerului a mai spus că tânăra a primit recomandările medicilor și le-a respectat. În plus, autoritățile se află în legătură directă cu tânăra. „Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul României, ci de un anumit caz de import din zone de risc. 

Reprezentantul interimar al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, dr Cassandra Butu, a declarat pentru România Liberă că este vorba de un caz izolat şi, la ora actuală, nu există motive de îngrijorare pentru ţara noastră privind o eventuală răspândire a cazurile de infectare cu virusul Zika. Totodată, oficialul OMS a atras atenţia ca medicii să fie în continuare în alertă în privinţa pacienţilor cu simptome asemănătoare gripei şi răcelii şi să întrebe dacă aceştia au călătorit recent în ţări unde există cazuri de îmbolnăvire cu virusul Zika.

Dr Cassandra Butu ne-a precizat că există o serie de măsuri preventive care trebuiesc luate de populaţie, dar şi de autorităţi privind limitarea contactului cu populaţiile de tânţari care pot transmite virusul Zika: „este vorba de măsuri de protecţie personală, folosirea acelor substanţe care se dau pe piele care îndepărtează ţânţari, utilizarea hainelor care să acopere o suprafaţă cât mai mare din corp, dar şi montarea unor plase anti-țânțari la ferestrele locuințelor. În cazul apariţiei simptomelor, se impune prezentarea la medic imediat. Sunt simptome asemănătoare cu o răceală uşoară: febră moderată sau înroşirea pielii”. Ea spus că trebuie folosite anumite tipuri de insecticide eficiente, cele care să conţină substanţa DEES sau IR3535. 

Într-un comuniat de presă, Ministerul Sănătății avertizează persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika că virusul Zika se poate transmite prin ințepătură de țânțar, dar și prin contact sexual.

„Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul ințepăturii de țânțar sunt:utilizarea substanțelor anti țânțari (conform indicatii de pe eticheta lor); purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes; plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm. Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual”, precizează MS.

În plus, femeile însărcintate sunt sfătuite să nu călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepatură de țânțar. Totodată, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultație de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Plan strategic al OMS pentru epidemia Zika

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a prezentat Planul Strategic de Răspuns privind epidemia Zika pentru următoarele 18 luni, care se axează pe prevenire şi pe gestionarea efectelor bolii, pentru care este nevoie de 121 de milioane de dolari. Acum, răspunsul necesită „o strategie integrată”, afirmă într-un comunicat directorul general al OMS, Margaret Chan. Actuala epidemie a apărut la sfârşitul anului trecut în Brazilia şi, de atunci, s-a detectat transmiterea locală a virusului în peste 60 de ţări. 

S-a stabilit o legătură între contagierea cu Zika şi creşterea numărului cazurilor de malformaţii congenitale la nou-născuţi, mai ales microcefalia şi Sindromul Guillian-Barré, care cauzează paralizie şi poate afecta plămânii, potrivit OMS. În plus, s-au observat legături între această boală şi alte tulburări neurologice şi probleme auditive şi de vedere. 

De aceea, OMS recomandă ca persoanele care locuiesc sau se deplasează în zonele afectate să se protejeze de înţepături şi să folosească prezervative dat fiind faptul că s-a dovedit contagierea prin sperma bărbaţilor infectaţi. Femeilor însărcinate, OMS le recomandă să nu călătorească în zonele afectate, iar dacă partenerul unei femei însărcinate a mers în astfel de zone, este necesară folosirea prezervativelor. 

Planul pune accentul pe complicaţiile survenite în urma infectării, fapt pentru care OMS cere creşterea capacităţilor de răspuns în toate ţările afectate şi în cele care ar putea fi afectate. Totodată, cere eforturi în ceea ce priveşte comunicarea pentru a se conştientiza riscul contagierii. 

România, printre ţările cu risc de extindere a cazurilor de infectare cu virusul Zika

Încălzirea vremii aduce un nou posibil pericol pentru români: virusul zika. În urmă cu o lună şi jumătate, Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansa un avertisment către Europa, ţara noastră figurând printre cele 18 state europene unde există un risc moderat ca virusul Zika să apară pe măsură ce se încălzeşte vremea, din cauza răspândirii speciei de ţânţar Aedes Albopictus, înrudit cu Aedes Aegypti, despre care şe ştie că transmite boala.

„Virusul Zika riscă să se răspândească în numeroase ţări europene, inclusiv în România”, avertiza şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor, precizând că ţânţari din specia celor care transmit virusul Zika au fost depistaţi recent în nord-vestul Mării Negre, în Olanda şi pe Insula Madeira (Portugalia).

Dr Joao Pires, directorul Departamentului de alertă şi operaţiuni rapide în Europa din cadrul OMS, a declarat în exclusivitate pentru România Liberă că statele europene atenţionate trebuie să ia o serie de măsuri de prevenţie pentru a limita răspândirea unor eventuale focare de îmbolnăvire. „Pe baza evaluărilor pe care le-am făcut, sunt 18 ţări în Europa, inclusiv România, care au primit un avertisment de risc moderat în privinţa apariţiei virusului zika. De aceea, am atenţionat guvernele statelor europene aflate pe listă să ia măsurile necesare pentru prevenirea şi controlul transmiterii virusului în ţările lor. Este vorba de patru direcţii principale de acţiune: control populaţiilor de ţânţari, inclusiv controlul vectorilor de transmitere a virusului, capacitatea specialiştilor de a confirma rapid cazurile de îmbolnăvire, printr-un diagnostic pus în 24 de ore, supravegherea clinică a cazurilor medicale şi a complicaţiilor bolii şi măsuri de avertizare a populaţiei în privinţa riscurilor de îmbolnăvire”. 

Avertisment al MAE  

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe avertizează românii care plănuiesc să plece în vacanțe exotice că se expun infecției cu virusul Zika. Astfel, sunt anumite zone ale lumii cu risc ridicat de contractare a virusului, conform OMS: Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...

Ucraina a trecut la întreruperi de urgență a energiei electrice în șase regiuni, în urma unui atac masiv cu rachete

Forțele aeriene ucrainene au emis avertismente legate de mai multe grupuri de rachete lansate de Rusia, însoțite de o alertă de raid aerian Operatorul rețelei...

Guvernanții ar putea scădea salariile cu 3%. Cum s-ar petrece acest lucru

Pentru a strânge mai mulți bani, guvernanții plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. O variantă discutată ar fi comasarea impozitului pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă