16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMozart Superstar

Mozart Superstar

27 ianuarie, ziua de nastere a lui Wolfgang Amadeus Mozart, a dat startul unui val de evenimente organizate pe intregul mapamond, dar in special in tara natala a compozitorului universal, Austria.

In orasul natal, Salzburg, „Anul Mozart” a debutat ieri cu o conferinta internationala, „Sunetul Europei”, la care au participat personalitati politice de cel mai inalt nivel, reprezentanti de varf ai institutiilor europene, diplomati, ziaristi, oameni de cultura si artisti.
Cand a parasit aceasta lume, la varsta de 35 de ani, cel botezat Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus a murit intr-o saracie lucie. Acum, cand o lume intreaga se dedica festivitatilor prilejuite de cea de-a 250-a aniversare a zilei sale de nastere, comercializarea numelui Mozart a devenit o afacere extrem de profitabila. Potrivit mass-media austriece, gradul de popularitate a numelui compozitorului se situeaza cam la egalitate cu cel al Mantuitorului, Isus Hristos – ambii depasind net alte „branduri” celebre precum VW sau Mercedes Benz. Recent, specialistii internationali de marketing au calculat actuala valoare de piata a denumirii comerciale „Mozart” la peste 5,4 de miliarde de dolari.
Cu aproximativ doua decenii in urma, un compatriot de-al sau, regretatul cantaret de muzica pop Falco, i-a dedicat geniului muzical hitul „Rock me, Amadeus”, ironizand dur inceputurile comercializarii „superstarului Mozart”.
Anul 2006, decretat „An Mozart” de catre autoritatile austriece, va aduce tarii cateva sute de milioane de euro incasari. Pe langa deja celebrele praline Mozart, Austria este invadata in prezent de vinuri, lichioruri si iaurturi Mozart, de napolitane, fursecuri si torturi cu acelasi nume, dar si de carnati (in forma de vioara!) sau de bere Mozart, de tricouri, sosete, chiloti, sutiene, pahare si cesti imprimate cu chipul lui „Wolferl”, de versiuni clasice sau moderne, inclusiv sunete polifonice pentru telefoanele mobile, ale celor mai cunoscute din cele peste 600 de lucrari ale sale.
Pe cand vocile celor ce deplang o astfel de „profanare” a genialului compozitor se afla in continua crestere, marii artisti ai lumii – precum Nicolaus Harnoncourt, Ricardo Muti sau Anna Netrebco – au decis sa renunte la orice fel de onorariu pentru prestatiile lor dedicate Anului Mozart.
Iubitorii muzicii se pot consola cu ideea ca orasul Salzburg s-a grabit, in ajun de aniversare, sa restaureze statuia lui Mozart, pe cand la Viena au fost renovate Casa Figaro si Muzeul Mozart, grav deteriorate in ultimii ani. Nu in cele din urma a fost renovat si mormantul dedicat lui Mozart din cimitirul St. Marx.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă