1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialMotivul pentru care mii de profesori vor părăsi sistemul de învățământ

Motivul pentru care mii de profesori vor părăsi sistemul de învățământ

Peste trei mii de cadre didactice din învățământul universitar vor fi obligate să părăsească sistemul de învățământ pentru că nu au titlul de doctor, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, potrivit Mediafax.

„La nivel național, la începutul anului 2010, aveam 66% cadre didactice cu titlu de doctor. La începutul anului 2015, aveam 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctor, deci 4.500 de cadre didactice fără titlu de doctor. Conform legii, în data de 30 septembrie, din păcate, aceia dintre cei care compun acest grup de 4.500 de colegi care nu au reușit să susțină tezele de doctorat în intervalul ianuarie – septembrie vor fi nevoiți să părăsească sistemul. Este vorba despre peste 3.000 de colegi. Înregistrăm o scădere a cadrelor didactice tinere din sistem de la 30% la nivel național în 2010 la 17% la începutul anului 2015. Ieșirea din sistem a acestor colegi tineri fără titlu de doctor va afecta și mai mult proporția cadrelor didactice tinere care activează în învățământul superior și asta, în ultima instanță, dacă nu găsim soluții, va afecta dezvoltarea în ansamblu a învățământului superior din România”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul Educației a adăugat că, începând de miercuri, România „se poate mândri” cu un procent de sută la sută cadre didactice universitare cu titluri de doctor, după ce cele peste trei mii de cadre didactice vor părăsi sistemul.

„Vor rămâne doar cei cu titlu de doctor și ne vom putea lăuda, dar oare la ce ne va folosi că avem sută la sută cadre didactice ce dețin titlul de doctor?”, s-a întrebat ministrul.

Acesta a adăugat că în decembrie anul trecut a inițiat o Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care a reușit devansarea termenului inițial de 11 februarie pentru data de 30 septembrie a.c., în aşa fel încât tinerii interesați să își poată obține doctoratele.

”Am găsit înțelegere de la Guvern să devansăm termenul, ceea ce s-a și întâmplat printr-o OUG din decembrie anul trecut. Am găsit că nu este normal ca niște colegi care și-au început lucrul cu câteva zeci de mii de studenți să fie nevoiți să iasă din sistem la 11 februarie. Ca și cadru didactic am susținut că trebuie să își ducă la capăt ceea ce au început până la sfârşitul anului universitar. Și la nivel de legalitate sunt unele semne de întrebare, pentru că aceștia au obținut un consurs de ocupare a locului de muncă”, a afirmat ministrul.

Sorin Mihai Cîmpeanu s-a declarat, totodată, îngrijorat de cei care vor veni în locul celor care părăsesc sistemul de învățământ, deoarece salariile sunt destul de mici.

”Sunt îngrijorat de cei care vor veni în locul acestor colegi, știut fiind faptul că le cerem să aibă foarte multe lucruri, iar sistemul de salarizare la nivelul debutanților nu este, din păcate, suficient de atractiv”, a mai spus ministrul.

Mihai Sorin Cîmpeanu a participat, luni, la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României”, unde a primit și titlul de Doctor Honoris Causa.

Cele mai citite

Noul lider al Siriei promite centralizarea armamentului sub controlul statului

Ahmed al-Shareh, noul lider al Siriei, a anunțat că toate armele din țară vor fi plasate sub controlul statului, marcând un pas semnificativ în...

BCE aproape de ținta de inflație: Christine Lagarde avertizează asupra riscurilor din sectorul serviciilor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că zona euro este "foarte aproape" de a atinge ținta de inflație pe termen mediu,...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă