La finalul săptămânii în care a admis că elevii de clasa a V-a nu vor avea manuale în primele două luni de școală, ministrul Educației a mai luat o decizie lipsită de transparență și nefundamentată.
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a revocat din funcţie, printr-o decizie emisă vineri seară, prin fax, şefii a 13 inspectorate şcolare: Caraş-Severin, Ialomiţa, Ilfov, Brăila, Buzău, Vrancea, Constanţa, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinţi şi Călăraşi.
Îi dăm afară fără să îi consultăm
Decizia i-a luat prin surpindere pe inspectorii care obținuseră aceste posturi, anul trecut, în urma unui concurs. După 24 de ore, secretarul de stat din Ministerul Educației, Gigel Paraschiv, a explicat pentru agenția de știri Mediafax că: “a fost o echipă care a analizat activitatea tuturor inspectorilor şcolari generali pe contractul de management şi s-a ajuns la concluzia că din toţi, un număr de 13 au mai multe puncte din contract, care nu au fost respectate… Evaluarea asta se face de vreo două săptămâni şi se pare că inspectorii şcolari nu au ştiut de chestiunea asta… Ei nu trebuie să fie inştiinţaţi”. Prin analogie, asta ar însemna că premierul Tudose l-ar putea demite pe Liviu Pop, într-o seară de vineri, fără ca, în prealabil, să existe o discuție lămuritoare între cei doi.
Surse din Ministerul Educației au precizat pentru România liberă că, de exemplu, unui inspector i s-a reproșat că nu și-a postat declarația de avere pe site. Asta deși Liviu Pop nu a avut un cv postat pe siteul ministerului pe care îl conduce timp de o lună până când Rl i-a semnalat acest lucru.
Liviu Pop s-ar fi folosit și de faptul că inspectorii trebuiau să trimită rapoarte de audit până pe data de 20 iunie. Inspectorii susțin că au făcut acest lucru în timp util, dar că – minune – la Ministerul Educației, rapoartele au apărut înregistrate cu data de 21 iunie. De asemenea, unor inspectori li s-a reproșat că nu au trimis, în termenul stabilit, rapoartele privind “Starea învățământului românesc”. Acest lucru ar fi putut atrage un avertisment și nu demiterea.
Voi consulta un avocat…
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, Ştefan Firu, a declarat pentru Mediafax că este „şocat” să audă că a fost demis de ministrul Educaţiei, prin fax, mai ales că Liviu Pop a fost la el în birou şi nu i-ar fi spus că e nemulţumit.
„Am primit la inspectoratul scolar fax, aseară (vineri – nr.r) la ora 22. O notificare şi revocarea din funcţie pentru neîndeplinirea atribuţiunilor de serviciu. O să consult un avocat să vedem dacă e legal sau nu. Pentru că revocarea ar fi trebuit să fie dată la 15 zile după notificare. Eu am obţinut funcţia prin concurs, în mai 2015. E abuzivă revocarea şi ciudată. Am avut în martie un control de la minister. În revocare nu s-a făcut referire la acel control de unde deduc că a ieşit bine, nu au găsit nimic. Am vorbit şi cu colegii din ţară, sunt toţi la fel de şocaţi ca şi mine. Suntem revocaţi din 4 septembrie. Până atunci îmi fac treaba pentru că avem bac. Voi consulta un avocat pentru a vedea care sunt căile legale pentru a-mi apăra drepturile”, a declarat Luminiţa Barcari, şeful IŞJ Ialomiţa.