Plenul Senatului a respins, luni, moţiunea simplă a PNL privind demisia ministrului Muncii şi mărirea alocaţiilor pentru copii, informează Mediafax.
Moțiunea a fost respinsă cu 82 de voturi „împotrivă”, 56 „pentru” şi 6 abţineri.
Deputaţii s-au pronunţat asupra moţiunii simple a PNL intitulate „Avem 3,7 milioane de motive pentru a cere demisia ministrului Muncii: Copiii României şi alocaţia lor de 42 de lei” prin vot electronic, secret.
Citește și: Câmpeanu vrea să schimbe Constituţia ca să dea alocaţii mai mari copiilor săraci
„Guvernul Victor Ponta este, în general, un guvern format din tineri. Majoritatea celor care conduc astăzi ministerele sunt oameni care au avut şansa de a se forma, ca oameni, după Revoluţie şi care şi-au trăit copilăria şi adolescenţa în primii ani ai tranziţiei. Faptul că astăzi jumătate din Guvern ar trebui să se întoarcă la şcoală, iar cealaltă jumătate să meargă la DNA arată, printre altele, că politicile publice prost gândite au efecte catastrofale pe termen lung”, se arată în textul moţiunii, citit în plen de senatorul PNL, Steliana Miron.
„Avem un guvern problemă! Dar, grav este că avem români competenţi şi cinstiţi care caută să plece din ţară. La fel de grav este că România devine pe zi ce trece un El Dorado pentru impostori şi pentru hoţi (…). După cum ştiţi, toţi copiii din România primesc o alocaţie de stat a cărei valoare este astăzi de 42 de lei. Ca detaliu important, această sumă nu a mai modificată de peste 6 ani, din 2009, în ciuda faptului că preţurile au crescut cu cel puţin 20% în acest interval”, a spus Steliana Miron, adăugând că pentru un câine comunitar se alocă circa 140 de lei lunar, iar pentru un deţinut 2.397 lei.
Potrivit textului moţiunii, din cei 3,7 milioane de copii, aproximativ 400.000 nu sunt înscrişi în nicio formă de învăţământ, iar rata abandonului şcolar primar şi gimnazial s-a triplat în ultimii 15 ani.
Totodată, potrivit datelor Băncii Mondiale şi UNICEF, circa 250.000 de copii din România trăiesc în sărăcie absolută.
„Considerăm că indiferenţa şi iresponsabilitatea Guvernului Victor Ponta reprezintă o ameninţare la adresa copiilor şi în general a viitorului României. Soluţiile sunt la îndemână: elaborarea unor politici care să răspundă nu doar situaţiei actuale ci şi riscurilor viitoare, precum şi susţinerea proiectelor de lege care vizează creşterea alocaţiilor în funcţie de priorităţile asumate. Însă toate acestea trebuie precedate de demisia ministrul Rovana Plumb”, a mai spus Miron.
Potrivit datelor statistice, în România alocaţia pentru copii este de 42 de lei, comparativ cu alte state europene, precum Belgia, care alocă 77 de euro pentru primul copil şi 143 de euro pentru cel de-al doilea şi 212 de la al treilea, Olanda, care are alocaţii de 58 de euro pentru copii sub şase ani, 70 de euro între 6 şi 12 ani şi 82 de euro pentru copii între 12 şi 17 ani, sau Ungaria, cu alocaţii de 63 de euro şi 101 euro pentru copii cu dizabilităţi.
„Este păcat că un astfel de act politic serios începe cu atacuri personale la adresa membrilor guvernului. Asta arată cât de mult contează în realitate această moţiune pentru cei din noul PNL. De fapt, această moţiune este o formă de a folosi imaginea copiilor, de a folosi copiii pentru câştiguri de imagine (…). Este nu numai ridicol, dar, din punctul meu de vedere, este şi revoltător ca tocmai pe seama copiilor să se construiască calcule de imagine”, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Ministrul a criticat faptul că moţiunea PNL este axată doar pe cuantumul alocaţiei pentru copii.
Plumb a afirmat că „partea absurdă a moţiunii” este faptul că aceasta poate fi iniţiată şi semnată şi de oameni care „timp de 2 ani de zile au sărăcit sute de mii de familii din România, familii cu copii, familii cu rate la bănci, familii care trebuiau să-şi îngrijească rudele, bunicii, bătrânii şi aici, desigur, că mă refer la cei din vechiul PDL”.
„Acest guvern, spre deosebire de semnatarii moţiunii, încearcă să facă tot ceea ce se poate pentru a îmbunătăţi viaţa familiei din România. În acest sens, în cadrul Ministerului Muncii lucrăm la o viziune integrată în ceea ce priveşte familia. În accepţiunea noastră, familia (…) e necesar a fi tratată ca un tot unitar. Din acest motiv, viziunea noastră porneşte de la componentele structurale ale familiei şi are la bază conceperea unui pachet integrat de beneficii şi servicii sociale, modelate şi pliate pe nevoile specifice ale fiecărui membru al familiei”, a mai spus Rovana Plumb.
Senatorul PNL Mariana Câmpeanu a explicat că nu a semnat această moţiune deoarece a făcut parte o perioadă din guvernul condus de Victor Ponta.
Pe de altă parte, ea a declarat că o moţiune simplă are, în general, ca scop să aducă în atenţia Parlamentului şi a opiniei publice o problemă apărută în societate, iar problema copiilor este una dintre cele mai grave ale societăţii actuale.
Câmpeanu a precizat că în plen s-au consumat cuvinte, fără a se căuta soluţii.