7 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialMoţii s-au adunat la Crucea Iancului de la Mărişel

Moţii s-au adunat la Crucea Iancului de la Mărişel

Una dintre cele mai importante sărbători populare din Ţara Moţilor a avut loc duminică, la Crucea Iancului din comuna clujeană Mărişel. Moţii de adună în fiecare an la hotarul dintre Mărişel şi Beliş pentru a-i comemora pe eroii căzuţi în Revoluţia de la 1848.

De altfel, în timpul revoluţiei, o armată de „amazoane” din Ţara Moţilor, condusă de Pelaghia Roşu din Mărişel, a apărat spatele armatei conduse de Avram Iancu de un atac prin surprindere al unei oştiri maghiare. De atunci, în conştiinţa localnicilor, Pelaghia Roşu a rămas drept un simbol al eroismului, asemănător cu figura Anei Ipătescu din Revoluţia de la 1848 din Bucureşti.

Un prilej de socializare

Dincolo de comemorarea istorică, pentru moţi, serbarea de la Crucea Iancului este şi un bun prilej de socializare. „Ei încheie înţelegeri pentru cositul care începe în aceste zile şi îşi târguiesc obiectele necesare în gospodărie ori îşi fac provizii cu alimentele aduse de la câmpie”, spune Viorel Pleşa, preşedintele Asociaţiei Pelaghia, care promovează turismul în Mărişel.

În acest an, la Mărişel, manifestarea a început cu o liturghie şi cu pomenirea celor căzuţi în luptă. A urmat apoi, până seara, o petrecere câmpenească, cu muzică populară şi mâncare tradiţională. La târgul înjghebat lângă Crucea Iancului au venit circa 10.000 de oameni, din patru judeţe. Iar lângă ceaune ori furci de lemn, au fost instalate şi deja obişnuitele tarabe cu turtă dulce şi chinezării.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă