7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialMoţii cer o decizie în privinţa proiectului de la Roşia Montană

Moţii cer o decizie în privinţa proiectului de la Roşia Montană

Locuitorii Munţilor Apuseni spun că s-a săturat de amânarea la nesfârşit a investiţiilor din domeniul minier, care ar putea genera mii de locuri de muncă, în plină criză economică. Un exemplu ar fi protestul organizat săptămâna trecută de către minerii din Roşia Montană şi din localităţile învecinate, care le cer guvernanţilor avizarea proiectului minier propus de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

 

„Nu vrem ca un cuvânt să stea în calea miilor de locuri de muncă”

Conform locuitorilor, motivul principal pentru care îşi doresc începerea proiectului este simplu: crearea de locuri de muncă. Acestea le vor putea asigura un trai decent familiilor lor. Decizia pentru Roşia Montană nu va fi luată, însă, la faţa locului. Proiectul se află la momentul actual în proces de avizare la Ministerul Mediului. Deşi oficialii Ministerului au declarat recent că vor acorda aviz favorabil proiectului dacă acesta respectă toate standardele  naţionale şi internaţionale în vigoare, există încă în societate temeri nejustificate legate de utilizarea cianurii în minerit.

„Acum câteva zile, peste 1.500 de oameni au ieşit în stradă la Roşia Montană, să-şi ceară dreptul la muncă în minerit, pentru că asta e activitatea tradiţională în zonă. Vrem să facem minerit modern la Roşia Montană aşa cum se face în Suedia, în Finlanda, ţări despre care toată lumea ştie că le pasă de mediu. Acum se vorbeşte la Bruxelles de cianură de parcă numai la Roşia Montană ar urma să se folosească. În România s-a folosit cianura 50 de ani, dar nimeni nu vorbeşte despre asta. Folosită cu responsabilitate şi în acord cu standardele Uniunii Europene, tehnologia e sigură şi performantă. Nu vrem ca un cuvânt să stea în calea miilor de locuri de muncă pe care le putem avea!”, a explicat Cristian Albu, preşedintele Sindicatului Viitorul Mineritului din Roşia Montană.

Cianura este utilizată în multe industrii

 Departe de a fi un caz izolat, utilizarea cianurii în minerit este o metodă practică în deplină siguranţă la scară largă, în 90% din ţările care au resurse aurifere. Faptul că şi în România este utilizată cianura în minerit nu este o noutate. Ce poate se ştie mai puţin este că mineritul metalifer nu este principalul domeniu de utilizare al cianurilor. Potrivit statisticilor oficiale, în 2011 au fost importate aproape 22,5 tone de cianuri, iar până la jumătatea acestui an urmează să fie introduse în ţară alte 16 tone. Conform datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS), cantitatea importată poate fi chiar mai mare decât cea contabilizată, deoarece „pentru comerţul intracomunitar nu se fac estimări pentru cantităţile importate de operatorii economici aflaţi sub pragurile Intrastat (300.000 lei)”, potrivit INS. Industria metalurgică şi cea chimică sunt printre cei mai mari consumatori de cianuri din România.

În lista furnizată de INS, întocmită după codurile CAEN din declaraţiile vamale, se regăsesc firme ce au ca obiect de activitate comerţul, tratarea şi acoperirea metalelor, operaţiuni de mecanică generală şi fabricarea altor produse organice de bază. Principalele ţări de proveninenţă ale importurilor de cianură de anul acesta sunt Franţa, Italia, Spania şi Germania.

Comisia Europeană încurajează mineritul

Referitor strict la minerit, Comisia Europeana (CE) a subliniat în mai multe rânduri că nu are în plan o legislaţie pentru interzicerea utilizarii cianurilor în această ramură industrială, pe motiv că o astfel de măsură nu este justificată prin raţiuni legate de protecţia mediului sau de sănătate. „Legislaţia existentă, cu precădere în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor din industria extractivă (Directiva 2006/21/CE ) include cereri precise şi stricte care ar trebui sa poată asigura nivelul de siguranţă adecvat al facilităţilor din industria extractivă”, au afirmat reprezentaţii CE.

Nu există aleternative la cianură

Executivul de la Bruxelles afirmă că nu exista alternative adecvate utilizării cianurii la extracţia de aur. „În majoritatea depozitelor europene, aurul este amestecat cu alte metale, ceea ce înseamnă că este necesară aplicarea unei metode de separare. Interdicţia generală a utilizării cianurii în minerit ar implica închiderea minelor existente şi care operează în baza unor standarde stringente definite prin Directiva 21 din 2006, lucru care ar afecta numărul de locuri de muncă, fără a aduce o valoare adăugată suplimentară în ceea ce priveşte protejarea mediului sau a sănătăţii. O interdicţie totală a utilizării cianurilor în minerit ar implica, aşadar, stoparea extracţiilor la nivel european şi, pe cale de consecinţă, o creştere a importurilor de aur făcute deseori din ţări cu standarde sociale şi de mediu mai scăzute”,  mai afirmă Comisia.

Cele mai citite

OpenAI amendată cu 15 milioane de euro de Italia pentru încălcarea protecției datelor

Agenția italiană de protecție a datelor, Garante, a sancționat OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT, cu o amendă de 15 milioane de euro, după o investigație privind...

Incendiu puternic în Piața Matache din Capitală: Avertizare RO-ALERT pentru populație

Sâmbătă dimineață, un incendiu de proporții a cuprins mai multe magazine din Piața Matache, situată pe strada Cameliei, Sectorul 1 al Capitalei. Din cauza...

Bitcoin suferă o scădere de 5% pe fondul volatilității pieței

Bitcoin a înregistrat o scădere semnificativă de 5%, ajungând la aproximativ 96.000 de dolari pe unitate, în timpul unei sesiuni de tranzacționare marcate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă