Noul primar al Capitalei are de-a face cu cei mai nemulțumiți locuitori din Europa în ceea ce privește calitatea aerului și a nivelului de zgomot, potrivit unei atenționări a Comisiei Europene.
Statisticile arată că, în pofida unei creșteri economice importante, Bucureștiul se află la coada clasamentului în ceea ce privește calitatea vieții. Banii colectați de la cetățeni nu au fost direcționați spre proiecte care să reducă traficul, să sistematizeze orașului, ori spre un transport ecologic. Așa se explică de ce capitala României a ajuns cea mai poluată urbe al Europei.
Biroul de statistică al Uniunii Europene Eurostat a adresat întrebarea: "Vă rugăm să-ne spuneți dacă sunteți foarte mulțumit, mai degrabă mulțumiți, mai degrabă nemulțumit sau deloc mulțumit de calitatea aerului și de nivelul de zgomot din orașul dumneavoastră?" locuitorilor din 83 de orașe de pe continent. Astfel, s-a ajuns la concluzia că bucureștenii sunt cei mai puțini mulțumiți europeni în ceea ce privește nivelul zgomotului din oraș (33%), dar și în privința calitatea aerului respirat (22%).
Rezultatele arată discrepanțe semnificative între orașele importante din Uniunea Europeană, cu niveluri de satisfacție în ceea ce privește calitatea aerului care variază de la 22% la 88%, iar pentru nivelul de zgomot de la 31% la 82%. Dublin, Helsinki, Viena și Luxemburg au fost orașele europene unde locuitorii sunt foarte sau destul de mulțumiți cu nivelurile de calitate a aerului și de zgomot în orașul lor. La polul opus, se află locuitorii Bucureștiului cei mai nemulțumiți de poluarea fonică și de cea a aerului. Cetățenii din Sofia sunt cu 5 procente mai mulțumiți de nivelul poluării din orașul lor față de bucureșteni.
Revenind la datele statistice generale, locuitorii din Dublin sunt cei mai mulțumiți cu ambele niveluri de calitate a aerului și de zgomot. În general, majoritatea locuitorilor au fost mulțumiți de calitatea aerului în 20 din cele 28 de capitale ale UE.
Orașele unde cel puțin trei sferturi dintre locuitori au fost foarte sau destul de mulțumiți de calitatea a aerului sunt
- Dublin, Viena și Helsinki (toate 88%),
- Luxemburg (83%),
- Stockholm (77%),
- Ljubljana (76%),
- Tallinn (75%).
Orașele unde două treimi din populație este nemulțumită de calitatea aerului sunt
- București (22%),
- Sofia (28%),
- Paris (30%),
- Madrid (31%)
- Roma (32%).
Majoritatea locuitorilor au fost mulțumiți cu nivelul de zgomot, în 21 din cele 28 de capitale ale UE. În ceea ce privește nivelul de zgomot perceput, la Dublin se înregistreazpă cel mai mare procent al populației foarte sau mai degrabă satisfăcut (82%). În clasament urmează
- Helsinki (81%),
- Luxemburg (79%),
- Viena (78%),
- Riga (77%),
- Vilnius (76%)
- Londra (75%).
Pe de altă parte, la București s-a înregistrat cea mai mică pondere a persoanelor mulțumite cu nivelul de zgomot în oraș (31%), urmat de
- Sofia (36%),
- Atena (43%),
- Madrid, Roma și Valletta (toate 45%)
- Varșovia (46%).
Cifrele UE sunt confirmate de portalul numbeo are cea mai mare bazată de date la nivel mondial despre condițiile de viață din orașele lumii. Informațiile sunt adunate pe baza feedbak-urilor primite de vizitatori, prezintând statistici legate de costul vieții, sănătate, trafic, criminalitate și poluare. În această nouă statistică, Bucureștiul apare ca fiind unul murdar, iar nivelul poluării este confirmat ca fiind foarte ridicat. De asemenea, calitatea aerului apare ca fiind joasă. Portalul afirmă că pe baza studiului traficului și a timpului pe care mașinile le petrec cu motoarele pornite, în București ar fi nevoie de 11,5 copaci pentru fiecare cetățean. Estimările statistice arată că Bucurestiul mai are 1,5 milioane de copaci, din cei aproximativ 3 milioane câți existau în 1990.
Dezastru și la nivel mondal
Rezultatele de mai sus se regăsesc și într-o analiză a calității vieții la nivel mondial care a cuprins peste 200 de orașe din întreaga lume. Bucureștiul ocupă o poziție extrem de modestă, doar locul 109. Topul este realizat anual de compania de consultanță și resurse umane Mercer și măsoară calitatea vieții citadine. Capitala României este poziționată în urma unor orașe precum Praga (69), Budapesta (77), Vilnius (80), Varșovia (79), Bratislava (82), Atena (87), Zagreb (98). Bucureștiul depășește Sofia, care se află pe locul 115 din 230 de orașe. Clasamentul reprezintă un reper pentru companiile care doresc să își mute afacerile în București și ține cont de mai multe aspecte precum: infrastructura rutieră, educația, prețurile imobilelor.