Romania nu a avut nici o reactie oficiala cu privire la declaratiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, referitoare la aplicarea, din nou, a unui plan de federalizare a Republicii Moldova. Potrivit planului Kozak, Republica Moldova, care are 4 milioane de locuitori, ar urma sa fie egala in drepturi cu Transnistria, regiune separatista care are o populatie de opt ori mai mica. In plus, planul mai prevede ca trupele rusesti sa ramana pe teritoriul transnistrean pentru inca aproximativ 20 de ani. Specialistii avertizeaza ca eventuala aplicare a planului de federalizare va indeparta Republica Moldova de Romania si, implicit, de drumul ei spre Uniunea Europeana.
Adrian Severin, fost ministru de Externe, sugereaza ca tot ceea ce poate face Romania in contextul aplicarii planului Kozak este sa utilizeze discutiile despre Georgia pentru a da o perspectiva europeana Republicii Moldova. Mai mult, sugereaza Severin, Romania ar putea negocia in context european o solutie de compromis cu Rusia, prin care, in cazul in care federalizarea esueaza, sa se faciliteze separarea Transnistriei de Republica Moldo-va. Cu toate acestea, Vasile Botnaru, seful biroului Radio Europa Libera de la Chisinau, crede ca vocea UE nu mai are acum mare putere de influenta, iar in aceste conditii principalul aliat al Republicii Moldova ar ramane Ucraina, dornica sa puna mana si ea pe Transnistria, dar cu care Chisinaul nu are cele mai bune relatii.
La numai cateva ore dupa ce Rusia a recunoscut oficial independenta regiunilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca a propus atat Chisinaului, cat si Tiraspolului sa aplice planul Kozak pentru solutionarea conflictului din Transnistria. Planul Kozak a mai fost propus de Rusia si in 2003, dar a fost respins de presedintele moldovean, Vladimir Voronin, la presiunea Occidentului. Acest proiect prevedea federalizarea Moldovei reunificate si mentiona ca trupele rusesti vor ramane pe teritoriul transnistrean pe termen lung. Pe de alta parte, ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a atras atentia ca Rusia ar putea sa aiba "si alte obiective" in afara de Osetia de Sud si Abhazia, ceea ce ar fi "foarte periculos". In opinia sefului diplomatiei franceze, urmatoarele tinte ale Rusiei ar fi: Crimeea, Ucraina si Republica Moldova.
Vasile Botnaru, seful biroului Radio Europa Libera in Republica Moldova, crede ca, in conditiile in care planul propus acum de rusi respecta aceleasi prevederi ca si cel din 2003, "este o bomba cu ceas deoarece prezenta militara in Transnistria este foarte periculoasa". Vasile Botnaru subliniaza ca este important sa se vada care sunt exact prevederile planului Kozak, dar recunoaste ca nu vede de ce rusii "ar renunta la aceasta componenta militara: a functionat in Cauzaz, de ce sa nu functioneze si in Republica Moldova?". In acelasi sens, Adrian Severin, fost ministru social-democrat de Externe, considera ca, "daca se accepta planul rusesc de federalizare, care da aceleasi drepuri atat Chisinaului, cat si Tiraspolului, Rusia ar exercita un control asupra Republicii Moldova prin Transnistria".
Pe de alta parte, Armand Gosu, specialist in spatiul ex-sovietic, este de parere ca planul propus de rusi este doar o "diversiune din partea Rusiei, care in acest moment isi pune pe masa o alta carte de joc" pentru a arata ca mai are si alte mijloace de presiune pentru Occident. In plus, mai arata Armand Gosu, in Transnistria nu se va intampla nimic, pe de o parte, pentru ca aceasta regiune nu poate urma un scenariu osetin, si, pe de alta parte, fiindca problema reala este acum solutionarea problemei transcaucaziene.
In timp ce Rusia face presiuni asupra Chisinaului pentru a impune planul Kozak, autoritatile de la Bucuresti nu se grabesc sa reactioneze.
Specialistii avertizeaza ca eventuala aplicare a planului de federalizare va indeparta Republica Moldova de Romania si, implicit, de drumul ei spre Europa. In acest sens, Vasile Botnaru apreciaza ca, in cazul aplicarii planului Kozak dincolo de Prut, Tiraspolul ar avea "modalitati formale, precum si informale pentru a zadarnici relatiile Chisinaului cu Bucurestiul si cu UE". Armand Gosu argumenteaza ca aplicarea planului Kozak ar duce "la transnistrizarea tarii. Transnistria ar arunca Republica Moldova in stepele rusesti".
Formula de compromis
Liberalul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, crede ca Romania ar trebui, in primul rand, sa reafirme ca sustine suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova. In plus, fostul ministru de Externe subliniaza ca presedintele Basescu "este dator" sa convoace Consiliul Suprem de Aparare a Tarii pentru a stabili care este pozitia oficiala a Romaniei cu privire la: situatia din Republica Moldova, recunoasterea independentei Osetiei de Sud si a Abhaziei de catre Rusia si limitarea contactelor acesteia cu NATO. Vasile Botnaru nu vede cum ar putea Romania sa ajute Republica Moldova in aceasta chestiune in conditiile in care dupa turneul sefului statului roman "nu s-a intamplat nimic sau, poate, din contra, ca urmare a vizitei lui Traian Basescu, s-a intalnit Voronin cu Medvedev".
Mai multi experti moldoveni recomanda Chisinaului sa identifice cat mai repede posibil, impreuna cu Ucraina si Romania, formula de de compromis pentru a colabora cu vecinii sai. In opinia lui Botnaru, Romania ar putea zadarnici planul Kozac doar in conditiile in care presedintele Romaniei ar merge impreuna cu omologul sau modovean la Bruxelles sau la Moscova. Pana atunci, principalul aliat al Republicii Moldova ar ramane Ucraina, dornica sa puna mana si ea pe Transnistria, dar cu care Chisinaul nu are cele mai bune relatii.