16.7 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialMoscova: Lui Putin i se ia dreptul la replica la Consiliul NATO-Rusia

Moscova: Lui Putin i se ia dreptul la replica la Consiliul NATO-Rusia

Participarea liderului rus, Vladimir Putin, la summitul de la Bucuresti al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord provoaca un adevarat scandal. Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, afirma ca regulamentul reuniunii Consiliului NATO-Rusia a fost elaborat in asa fel, incat sa nu-i permita presedintelui rus sa faca declaratii publice rasunatoare. Ingrijorarea lui Rogozin este sustinuta si de alti inalti oficiali rusi, in timp ce oficialii NATO pun la indoiala caracterul intemeiat al pretentiilor formulate de Rusia.

Potrivit diplomatului rus, acest regulament nici nu a fost pus de acord cu Reprezentanta permanenta a Rusiei la NATO. "Drept rezultat, presedintele rus nu-si va putea exprima in mod public punctul de vedere pe marginea unor importante probleme ale politicii mondiale. Ma refer la dezacordul Rusiei fata de tentativa extinderii NATO spre Est si includerea in randurile Aliantei a unor noi membri, intre care Ucraina si Georgia", si-a exprimat temerile Rogozin, citat de cotidianul rus Gazeta.

Rogozin vede in incercarile de a limita caracterul deschis al discutiilor de la Bucuresti o continuare a recentelor declaratii ale unor reprezentanti ai conducerii NATO, care propuneau evitarea 'retoricii sterile' in timpul summitului. "Dupa cum putem vedea, aceste apeluri au fost adresate liderului rus", a lansat Rogozin. Potrivit reprezentantului permanent al Rusiei la NATO, asemenea gesturi arata ca acceptul presedintelui Putin de a veni la Bucuresti a "starnit o reactie total neadecvata si suprinzatoare la Bruxelles". "Probabil, acolo se asteptau ca Putin sa refuze sa participe la summit", a spus Dmitri Rogozin.

De altfel, la Moscova ingrijorarea lui Rogozin este impartasita. Presedintele Comisiei pentru probleme internationale din cadrul Dumei de Stat, seful delegatiei ruse la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), Konstantin Kosaciov, a declarat pentru Gazeta ca, probabil, "politicienii oficiali ai NATO nu doresc sa auda ce ar putea spune Vladimir Putin". "Despre aceasta vorbesc diferentele procedurale evidente care exista in organizarea summiturilor NATO-Ucraina si NATO-Rusia. Pentru toate tarile trebuie sa existe aceleasi norme procedurale. Daca ele sunt diferite, atunci este vorba despre o incercare politica prost disimulata de a limita posibilitatile presedintelui (rus) de a se adresa in mod direct cetatenilor tarilor care fac parte din Alianta. Probabil, unii politicieni nu doresc sa auda o versiune contrara a evenimentelor care au loc in prezent", a presupus Kosaciov.

Totodata, la Bruxelles pretentiile partii ruse sunt considerate neintemeiate. Astfel, reprezentantul oficial al NATO, Robert Pshell, a catalogat temerile politicienilor rusi drept total lipsite de fundament. "Toate cele 27 de tari participante la summit au drepturi egale. Iar scenariul nu exclude posibilitatea pentru liderul rus de a se adresa presei si de a-si expune punctul de vedere. Nu cred ca presedintele Putin nu va avea posibilitatea sa sustina o conferinta de presa", a declarat Pshell pentru Gazeta.

Cele mai citite

Ciolacu: Dacă nu împuşcăm preşedinţii, atunci îi facem de râs

Preşedintele PSD a declarat că românii au talentul de a demitiza orice politician Întrebat la emisiunea Morning Glory care este primul lucru pe care îl...

Cash-ul, haina care ține de cald tranzacțiilor

Sunt provocări care au un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, dar și asupra economiei, în general. Nu trebuie să fii expert în finanțe, ca...

Bătălie pe fonduri din PNRR: Cine sunt câștigătorii cursei de 400 milioane de euro

Peste 40 de fonduri de investiții au aplicat, iar 11 au fost selectate Bugetul total din PNRR alocat fondurilor de investiţii este de 400 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă