21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialMos Teaca general

Mos Teaca general

Ce n-a reusit Bacalbasa, parintele nemuritorului personaj, a reusit dl Ion Iliescu, la cateva zile dupa – nu-i asa? – revolutia dumnealui. Noul Mos Teaca ajunsese, din cauza regimului comunist, la un grad satisfacator, si anume colonel. Era sef peste comandamentul general al trupelor de graniceri. Este, probabil, pe lista eroilor Revolutiei, ca atatia altii care au tras chiar in cei care iesisera in strada pentru schimbarea regimului comunist cu unul democratic. In ziua de Craciun 1989, in fata comandamentului trupelor de graniceri de la Razoare, sunt ucise cinci persoane, patru romani si un ziarist belgian, pe numele sau Danny Huwe. Ziaristul avea o camera video asupra lui, filma, deci putea fi identificat usor ca altceva decat terorist. Ei bine, nu. A fost declarat terorist, iar corpul sau neinsufletit s-a "bucurat" de toate onorurile din partea naivilor carora li s-a spus asta.

 

Fusese impuscat in "masivul cranio-facial", adica, pe romaneste, in fata. Ordinul de tragere s-a dat de catre colonelul Teaca Petre, cateva zile mai tarziu general maior, prin voia ultimului pe lista FSN. Se constatase deja ca teroristul era, de fapt, un ziarist strain care isi facea meseria.
Cazul acesta a fost prezentat presei alaltaieri de Teodor Maries si de avocatii Asociatiei "21 Decembrie 1989" ca unul dintre multele petrecute, cam in aceleasi imprejurari, imediat dupa caderea regimului Ceausescu. Daca regimul n-ar fi cazut, atunci de mortii de dupa revolutia nereusita ar fi fost vinovat seful cel mare, Nicolae Ceausescu, ale carui "marete planuri" cu privire la executia timisorenilor revoltati sunt, de altfel, cunoscute. Dar regimul Ceausescu a cazut, iar "ultimul pe lista" a preluat puterea. Cine e deci vinovatul-sef?

Teodor Maries, presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", se afla in a 57-a zi a grevei foamei, dupa o alta, de 74 de zile, inceputa in august 2009 si suspendata in noiembrie. Nu aud suflandu-se vreo vorba despre asta pe la televiziunile care se dau de ceasul mortii sa analizeze alegerile de la PSD sau de la PNL, pregatindu-si tunurile pentru cele de la PDL. Nu se intreaba nimeni de ce trebuie sa-ti scurtezi viata ca sa dai celorlalti sansa de a afla un adevar care a stat acoperit 20 de ani. Nu vreau sa impresionez pe nimeni spunand ca Teodor Maries, care a ramas, fizic, o umbra de om, nu si-a pierdut curajul si este la fel de vehement impotriva procurorilor care au blocat dosarele Revolutiei. Caci nu asta e problema. Problema e, asa cum am mai spus-o, aceea ca intr-un stat democratic, membru al UE, trebuie sa faci greva foamei ca sa capeti cu taraita un drept legal, si anume acela de a vedea dosarele unui caz in care esti parte.

 

Si asta, dupa ce instanta internationala de la Strasbourg da termene oficialitatilor romane pentru a-si face o datorie profesionala elementara. Mos Teaca generalul dupa ce a fost scos din dispozitiv a fost trimis la Hunedoara, ca sa aiba grija, probabil, de mineri, iar acum a disparut din peisaj. In decembrie ’89 avea, sigur, indicatii, altfel de ce ar fi ordonat sa se traga la trei zile dupa caderea regimului comunist? Mos Teaca al lui Bacalbasa nici nu visa la asemenea culmi ale gloriei, el se multumea sa-si terorizeze subalternii in numele unor regulamente militare tampite si intelese si mai tampit de mintea sa obtuza. Mos Teaca al lui Bacalbasa nu omora oameni. Mos Teaca al lui Iliescu a facut-o si nimeni nu l-a intrebat de ce.

 

Ba, mai mult, procesele-verbale care stipulau impartirea armamentului ofiterilor (atentie, numai ofiterilor!) la 23 decembrie 1989, cand Ceausescu fugise, iar armata era "cu noi", au fost tinute la secret pana zilele trecute, cand, datorita grevei foamei a lui Teodor Maries, au fost desecretizate. De ce sa fie secrete niste documente din care reiese clar ca au fost declarati teroristi si ucisi cetateni nevinovati, ca a fost impuscat din spate chiar un militar aflat in post, de ce sa fie secret cine a dat ordinul de deschidere a focului, din moment ce regimul criminal a cazut?

La miile de pagini ale dosarelor Revolutiei s-a lucrat doar doi ani si jumatate. Singurul care a lucrat a fost procurorul militar Dan Voinea. Dar in 2007 i s-a luat cazul, iar el a fost scos in rezerva. Acum sapte luni, dl Emil Boc, de fata fiind si presedintele Traian Basescu, l-a indemnat sa se apuce de treaba "de maine". "Maine"-le a trecut si el de sapte luni. Cine l-a dat afara pe Dan Voinea? De ce? Pe cine supara adevarul? Exact pe aceia pe care moartea lui Teodor Maries i-ar face sa respire usurati. Mai complicat decat se pare. Stiu ca acest caz nu are spectaculosul unor alegeri de partid. Dar stiu si ca daca este lasat asa, la cheremul celor interesati sa treaca si ultimul termen de prescriere a crimelor, Mos Teaca ar putea sa ajunga maresal.

Cele mai citite

Pilații din Pontus Euxinus

În politica noastră cea de toate zilele – ia-o, Doamne, și du-o de aici! -, prinde rădăcini tot mai solide un obicei care,...

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea...

Volkswagen își revizuiește din nou prognozele anuale din cauza performanțelor slabe și a condițiilor economice dificile

Volkswagen a anunțat vineri o revizuire negativă a previziunilor sale anuale, marcând a doua ajustare în mai puțin de trei luni. Această decizie a...
Ultima oră
Pe aceeași temă