7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialMos Pomana i-a luat fata lui Mos Craciun: filmul "Chemarea strabunilor" contra...

Mos Pomana i-a luat fata lui Mos Craciun: filmul „Chemarea strabunilor” contra un vot

» Mos Pomana a batut la usile alegatorilor inainte de Mos Craciun. In timp ce copiii au fost indopati cu bomboane in parcuri si scoli, parintii acestora au primit pesti si aspirina la sacosa, CD-uri, bani de intretinere, icoane si tirbusoane.

In ultimele zile ale campaniei electorale, pomenile au scapat de sub control. Cuprinsi de disperare, candidatii au renuntat la austeritatea autoimpusa din cauza crizei financiare internationale si au "bombardat" copiii din parcuri si scoli cu bomboane, au varat pesti in sacosele parintilor ("se puteau da si pui, dar este post"), au distribuit sosete, brichete si CD-uri cu muzica rock pentru bunici, au burdusit posetele femeilor, pe strazi, cu portocale si lamai; ultimele "taie greata dupa portocale", au explicat voluntarii. Mii de activisti electorali galbeni, portocalii si rosii au intrat in blocuri incarcati precum camilele si au agatat de clantele usilor pungute dolofane continand portocale, lamai, manusi, pixuri in forma de gloante, magneti, icoane, sorturi de bucatarie, DVD-uri, carti de poezii, brichete, manusi, sosete si alte fleacuri mai mici sau mai mari, pe considerentul ca "ele sunt utile electoratului".

 

Alti voluntari au iscat busculade in piete impartind medicamente, ceaiuri, pungi din plastic chioare, pelerine, umbrele, faina, ulei, mingi si fulare de matase. In Bucuresti, dar si in alte orase ale tarii, locuitorii unor cartiere au avut parte de Craciunul politic inaintea Craciunului adevarat, cu "meniuri la sacosa", cu tombole inedite si oferte speciale greu de refuzat.
La Valea Ialomitei, in cartierul bucurestean Drumul Taberei (sectorul 6), PSD-PC a inregistrat un succes nebun cu acidul acetilsalicilic, pentru care s-au batut pensionari, scolari si alte zeci de gura-casca. Chiar si cand si-au dat seama ca in pungute nu se afla decat banala aspirina, oamenii au continuat sa se imbulzeasca pentru a mai prinde una-doua cutii. Locuitorii din Crangasi au avut parte de sorturi de bucatarie, portocale si aprinzatoare de aragaz (PD-L).

 

In sectorul 3, PSD-PC a dat in marinimia sa mii de cutii cu ceai de musetel, in timp ce PNL a oferit en-gros lamai, tocuri de ochelari si razuitoare de gheata pentru parbrize. In celebrul cartier Ferentari din sectorul 5, pomenile au inceput chiar de Sfintii Mihail si Gavril. Toti alegatorii botezati Mihaela, Mihai, Gavrila, Gabriela sau Gaby s-au trezit la usi cu cate un tort si o sticla de vin din partea candidatei PSD-PC, Oana Mizil; in aceste zile, norocosii din sector au putut vana pe strazi telefoane mobile oferite contra juramantului votului. In sectorul 2, Mos Alegeri a fost cel mai bogat. El a adus umbrele galbene si brichete de la actualul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, CD-urile Didei Dragan si filmul "Sommersby" (de la PNL), filmul "Chemarea strabunilor" si un CD cu colinde de la Cristian Diaconescu (PSD) si pelerine (PNG).

 

Cea mai consistenta oferta din sector i-a vizat pe locatarii blocului C18 de pe Bulevardul Mihai Bravu nr. 67-73: "decontarea" facturilor de intretinere cu limita de 2 milioane de lei vechi pe cap de posibil votant al PNG. In sectoarele 4 si 1, pomenile au fost "subtiri": doar brichete, bomboane, pixuri si calendare.
Mos Pomana Electorala a fost deosebit de activ si in tara. La Galati, candidatii PSD au distribuit 5.000 de "meniuri", continand cate un kg de faina, orez, ulei, doua conserve de pate de ficat, doua conserve de peste si o cutie de branza topita. In satele judetului Iasi, aproape toate partidele au dat pesti, gaini, zahar, faina si ulei. Cu peste au fost mituiti de PSD, PNG si PNL si satenii din judetele Bacau si Tulcea; pentru unii s-au organizat la restaurant mese pescaresti. In comuna vasluiana Berezeni, ajutoarele primite de la UE, constand in zahar si faina, au fost distribuite localnicilor in pachete acoperite de pliante si afise PNL. Barladenii au primit gogosi calde de la PSD, in timp ce sucevenii au primit doar faina.

 

In alte localitati, pomenile s-au dat sub forma de servicii: tunsori si coafuri la Medias (PD-L), masurarea tensiunii la Tulcea (PNL). In judetul Alba (Cugir), unde candideaza seful Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Athanasiu, PNL a organizat tombola cizmelor galbene de cauciuc, a galetilor si a fiarelor de calcat; norocosii au putut castiga insa si alimente sau aparate mai scumpe – televizoare, aspiratoare si telefoane mobile. La Constanta, pomenile cele mai consistente au fost textilele PSD – manusi, fulare, tricouri, caciuli etc. In oras s-au mai distribuit pelerine de ploaie, fluiere, tirbusoane si brichete. La Arad, un candidat  PNL a oferit fulare de matase, PSD-PC a dat veste si caciuli, iar PD-L a daruit mingi copiilor mari si caciuli cu fulare copiilor mici.

VOT PENTRU CADOURI
Politologul Cristian Parvulescu crede ca bombardamentul electoratului cu pomeni chiar inainte de alegeri este rezultatul disperarii. Chiar daca pomenile nu afecteaza intentia de vot, Parvulescu admite insa ca ar putea exista persoane care i-ar putea vota pe cei care le dau bomboane, pesti sau sorturi de bucatarie. "Votul pentru persoane se poate transforma intr-un vot pentru cadouri, in functie de calitatea oamenilor. Daca oamenii ii voteaza pe cei care le-au dat bomboane sau icoane, inseamna ca isi merita soarta. Daca cineva va vota sortul de bucatarie, trebuie sa accepte ca va fi condus pentru patru ani de un asemenea sort", arata Parvulescu.

Cele mai citite

Sonda NASA a ajuns la cea mai mică distanță de Soare din istorie

Sonda revoluționară Parker Solar Probe a NASA a intrat în istorie marți, zburând mai aproape de Soare decât orice altă navă de acest fel,...

Mesajul transmis de președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul Crăciunului

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 24 decembrie 2024, un mesaj cu prilejul Crăciunului. "Crăciunul este o sărbătoare a generozității și a compasiunii, a...

România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde de euro, între 2019-2023, majoritatea investitorilor fiind străini

Principalele sectoare beneficiare au fost industria auto, tehnologia, industria alimentară, producția ușoară și sectorul medical O analiză publicată de EY România arată că, în perioada...
Ultima oră
Pe aceeași temă