Cel putin opt oameni au fost ucisi duminica, in Iran, in timpul celor mai violente manifestatii impotriva regimului teocratic condus de ayatollahul Ali Khamenei. Fortele de ordine controlate de liderul suprem al Iranului au deschis focul asupra multimii in ziua marii sarbatori siite Ashura, in care traditia islamica spune ca armele trebuie sa taca chiar si pe timp de razboi.
Numarul real al celor ucisi in confruntarile care au avut loc duminica la Teheran si in alte peste zece mari orase iraniene ramane invaluit in mister, la fel ca identitatea si modul in care au fost ucisi cei cazuti in timpul protestelor – cele mai ample de la alegerile prezidentiale din iunie –, pe care opozitia le-a denuntat drept fraudate.
Cu putin inainte de anuntul oficial al Consiliului Suprem de Securitate Nationala, care a vorbit de opt morti, televiziunea de stat anuntase, citand Ministerul Informatiilor, ca 15 persoane au murit, precizand ca cinci dintre victime sunt "teroristi" (o referire la gruparea armata de opozitie Mujahedinii Poporului – n.n), iar restul de zece, "membri ai gruparilor antirevolutionare", termenul folosit de regim pentru a-i desemna pe militantii opozitiei, dar si pe protestatarii care li s-au alaturat.
Un comunicat al politiei confirmase duminica seara cifra de cinci morti, avansata de opozitie pentru Teheran, afirmand ca victimele au murit in "conditii suspecte". Comandantul adjunct al politiei iraniene, Ahmad Reza Radan, a sugerat ca decesele nu ar fi survenit ca urmare a represiunilor exercitate de fortele de ordine. "Una (dintre victime) a murit cazand de pe un pod, alte doua intr-un accident de masina, iar una a fost ucisa prin impuscare. Pentru ca politia nu a folosit arme de foc (acest deces) este suspect si face obiectul unei anchete", a declarat Radan, precizand ca 300 de persoane au fost arestate.
Martorii si site-urile de opozitie iraniene au declarat insa ca, cel putin la Teheran, fortele de politie si militiile religioase Basij, fidele liderului suprem, au deschis focul in multime dupa ce protestatarii au refuzat sa se supuna ordinelor si au ripostat cu pietre si bate la atacurile cu gaze lacrimogene. Aceleasi site-uri au precizat ca, in timpul confruntarilor, mai multi lideri ai opozitiei au fost arestati, iar printre morti se numara si unul dintre nepotii lui Mir Hossei Mussavi, liderul opozitiei, care a pierdut scrutinul din iunie in fata presedintelui Mahmoud Ahmadinejad. Membri ai formatiunilor de opozitie au precizat, de asemenea, ca zeci de politisti trimisi sa reprime violent protestele au refuzat sa respecte ordinele si au trecut de partea demonstrantilor.
Dezertarile politistilor, dar si radicalizarea manifestantilor par sa se fi datorat deciziei disperate a regimului de a ordona foc impotriva manifestantilor in ziua sarbatorii Ashura – cea mai importanta in ritul siit al Islamului.
DICTIONAR
» Ashura
In ritul siit al Islamului, sarbatoarea Ashura este apogeul perioadei Comemorarii Patimilor Imamului Hussein, fiul Fatimei, fiica Profetului Mahomed, si al lui Ali, primul imam si var al lui Mahomed. Hussein ibn Ali a fost ucis in anul 680 d.Chr., in marea batalie de la Kerbala, purtata impotriva dominatiei Califatului Umaiad, iar infrangerea si martiriul sau marcheaza marea schisma intre siism si sunnism, cele doua mari denominatii ale Islamului.
Sarbatoarea Ashura este considerata zi de doliu si este marcata in intreaga lume de credinciosii siiti in a zecea zi a primei luni din calendarul Islamic. Conform traditiei si cutumelor religioase, in aceasta zi este interzisa orice manifesare violenta in afara ceremoniilor de autoflagelare care imita patimile lui Hussein. Pana la confruntarile de la sfarsitul saptamanii trecute, conducatorii Iranului de dinaintea si dupa Revolutia Islamica din 1979, au respectat cu strictete aceasta traditie, chiar si in timp de razboi.