Ati vazut cum a tunat si a fulgerat clasa politica atunci cand s-a discutat despre cine va conduce in viitor DNA? Ce s-a intamplat in aceste saptamani ar putea fi considerat poate la fel de grav ca infractiunile comise de unii politicieni in perioada mandatului de inalti demnitari. Ipoteza reconfirmarii lui Daniel Morar la sefia Directiei i-a facut pe unii lideri de partid sa reactioneze dur impotriva celor care au sustinut continuarea mandatului chiar si ca sef interimar pana la alegerile programate in toamna. S-a mers pana acolo incat, la un moment dat, s-a cerut raspicat inclusiv desfiintarea Directiei Anticoruptie daca nu va fi schimbat Morar, cu riscul de a-i irita si mai mult pe oficialii Comisiei Europene. A aparut si amenintarea initierii unei motiuni de cenzura de catre PSD, PC, PRM, in cazul in care liberalii nu intervin pentru a dejuca planul presedintelui Basescu.
De fapt, ce s-a urmarit prin dezbaterea acida care a divizat clasa politica de societatea civila? Nimic altceva decat salvarea ministrilor penali si aruncarea la cos a dosarelor instrumentate de procurorii anticoruptie. Este cea mai clara dovada ca nu doar procurorul-sef Daniel Morar i-a incomodat pe politicienii certati cu legea, ci mai ales faptul ca presedintele incurajeaza lupta cu marea coruptie si trimiterea dosarelor in instanta. O data ce musuroiul coruptilor a fost deranjat, majoritatea parlamentara a facut front comun in actiunea de albire a "dalmatienilor" inregimentati in structurile de conducere ale unor partide de stanga, organizand un asalt general asupra institutiei conduse de cel care a fost degradat prin avansare de catre ministrul Catalin Predoiu. Planul a prins intr-o oarecare masura. Ca PNL s-a temut sau nu de o motiune de cenzura este de discutat. Cert este ca liberalii au actionat in spiritul interesului binecunoscut de toata lumea, reusind sa-l determine pe omul lor de la Justitie sa faca o alta propunere pentru functia de procuror-sef la DNA, in persoana Monicai serbanescu, candva consilier al procurorului general Ilie Botos. Este clar ca ministrul liberal nu a avut cale de intors.
A fost nevoit sa joace la doua capete, alegand o formula de compromis agreata, se pare, de cele doua Palate. Prin urmare, a dat satisfactie atat celor care au cerut asa-zisa depolitizare a DNA, fapt ce convine si primului ministru, dar si sustinatorilor procurorului-sef care ramane interimar la conducerea Directiei inca 90 de zile. Asta inseamna ca pe Morar il vor prinde alegerile parlamentare in post, situatie ce ii convine lui Traian Basescu, daca luam in calcul cate dosare grele se afla pe masa procurorilor si posibilitatea ca acestea sa ajunga in instanta inainte de legislative. Din acest motiv cred ca Daniel Morar a refuzat "avansarea" tovaraseasca ce i-a fost facuta luni de Predoiu. Ca atare, DNA ramane cu aceeasi conducere intr-o perioada extrem de agitata din cauza dosarelor ministrilor penali, care asteapta un aviz de la birourile permanente ale Parlamentului, situatie deloc placuta pentru partidele ostile interimatului aprobat de procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi.
Pentru PSD si PC, in special, cel mai bine era ca Morar sa fi fost dat afara imediat din DNA, ce daca se supara CE, care intr-o analiza recenta mentiona Directia in "partea pozitiva" a Raportului de monitorizare a Justitiei. Adversarii lui Morar nu au insa incotro si trebuie sa se impace cu gandul ca Monica serbanescu, in cazul in care va fi acceptata de seful statului, va ramane spectator la anchetele DNA pana cand se va incheia interimatul de trei luni al lui Daniel Morar. Asta in cel mai fericit caz, daca se ia in calcul faptul ca viitorul sef al DNA ar putea sa fie stabilit, totusi, dupa alegerile parlamentare in functie de cine va forma Guvernul. Miza este uriasa, ca dovada ca sub aripile PSD incep sa-si faca loc alte formatiuni politice adversare partidului cotrocenist aflat in acest moment pe primul loc in sondaje. Intr-o posibila coalitie PSD, PC si PNL, se regasesc cei mai multi politicieni aflati in faza de urmarire penala la DNA.
Cele mai multe dosare nu au apucat insa sa se judece pe fondul acuzatiilor, din cauza exceptiilor de neconstitutionalitate, care au fost la ordinea zilei. Opinia publica a tras imediat concluzia: avem oligarhie imuna. Procurorii acuza, judecatorii amana. Clasa politica, in majoritatea ei, nu-l va suporta niciodata pe Daniel Morar atat timp cat tagma gulerelor albe se va afla sub ancheta procurorilor anticoruptie. Lui Mircea Geoana si altor lideri le-ar conveni mai mult sa stie ca nu au cazuri de demnitari urmariti penal inainte de alegerile din toamna, situatie in masura sa traga unele partide in jos, decat faptul ca nu exista o lege prin care procurorii sa fie numiti de CSM. Ma mir ca presedintele pesedistilor nu-l propune pe Adrian Nastase sau pe Miron Mitrea pentru functia de procuror-sef la DNA. Coruptia ar fi atunci pe maini bune.