Mai multe cladiri incluse in patrimoniul istoric al Capitalei vor fi distruse dupa votul de luni al coalitiei PDL-PNG-PRM din Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Desi unele dintre aceste PUZ-uri fusesera respinse in ultima sedinta de consiliu, consilierii ramasi in sala dupa retragerea PSD si PNL au dat unda verde proiectelor.
Pe ordinea de zi a sedintei de luni a CGMB s-au aflat 22 de proiecte pentru aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ), majoritatea acestor proiecte fiind pentru a doua sau chiar a treia oara supuse aprobarii consilierilor municipali. Cel mai grav caz este Planul Urbanistic Zonal Baratiei 33. El se gaseste in Zona Protejata nr. 26, in apropierea Pietei Sfantul Gheorghe. Pe aceeasi strada se afla mai multe monumente istorice, intre care se remarca la nr. 27 Parohia Baratiei, atestata din sec. XVII. Documentele prezentate in PUZ Baratiei 33 lasa libertatea investitorului (SC Sequoia Services SRL) sa construiasca un etaj peste monumentul istoric (Bazarul Nirescher) si cinci etaje in spatele lui, pe aceeasi proprietate. "Evident, Legea de protejare a monumentelor istorice pe o raza de 100 de metri este sacrificata printr-o asemenea decizie.
POT (Procentul de Ocupare a Terenului) este 95%, iar spatiile verzi sunt de 5%. Aceasta e o incalcare directa a prevederilor privind spatiile verzi de minimum 30%, din care minimum 20% pe sol natural. Numarul locurilor de parcare preconizate este zero. Nicaieri in plan nu se mentioneaza locuri de parcare dintr-un motiv simplu: ele probabil nu vor exista, intrucat suprafata stramta din spatele monumentului nu ar permite accesul masinilor in subteran. Aceasta incalca propria Hotarare a Consiliului Local 66/2006 privind locurile de parcare. Documentul aprobat de Consiliul General nu contine harta zonei, o contradictie in termeni cu titulatura Plan Urbanistic Zonal, si incalca Legea privind transparenta decizionala. Mai mult, acest plan a mai fost prezentat in aceeasi forma pe 30 iunie 2009. Atunci toti consilierii prezenti l-au respins in unanimitate.
El a revenit pe 31 august 2009 fara nici o schimbare. Consilierii ramasi in sala dupa retragerea PSD si PNL l-au votat in unanimitate", spun reprezentantii mai multor ONG-uri care militeaza pentru stoparea constructiilor cu derogari mari de la regimul de inaltime. Mai mult, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul", acuza ca, in timp ce lideri ai PRM reclama "mafia imobiliara reprezentata de PDL", consilierii generali ai PRM au votat alaturi de PDL si PNG mai multe PUZ-uri derogatorii. "PRM a atins culmea ridicolului. Dupa ce la amiaza 200 de manifestanti ai partidului, in frunte cu seful PRM Bucuresti, au manifestat impotriva mafiei imobiliare reprezentate de PDL, la ora 18.00 consilierii generali ai PRM Victor Iovici si Nicusor Stan au votat alaturi de PDL si de PNG. Fara votul celor doi consilieri PRM, PDL si PNG, nu ar fi avut majoritatea la nici unul dintre PUZ-uri", sustine Nicusor Dan.
Un alt caz cel putin ciudat a fost cel al PUZ-ului pentru strada Nisipari 13, unde s-au numarat 28 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere, desi in sala erau doar 29 de consilieri. Cu toate acestea, Calin Murg, presedintele de sedinta, a decis ca PUZ-ul care permite ridicarea unui imobil cu patru etaje sa fie legal aprobat.
Printre cele zece PUZ-uri aprobate de consilierii municipali s-a mai numarat si cel privind construirea unui bloc cu o inaltime de 70 de metri, in sectorul 1 al Capitalei, in zona de nord, pe intrarea Straulesti nr. 1C, pe un teren in suprafata de peste 2.000 de metri patrati apartinand societatii Ziua SRL. In cazul acestui PUZ, consilierii au aprobat triplarea suprafetei construite si marirea inaltimii admise de la P±4 etaje la P±22 etaje.
Consilierii municipali au aprobat si PUZ-ul pentru Calea Mosilor nr. 3, al carui beneficiar este societatea Toni Trading, care vizeaza construirea pe o suprafata de aproape 190 de metri patrati a unei cladiri de birouri cu cinci etaje, inaltimea maxima in zona fiind de 13 metri. Imobilul deja existent pe teren este inscris pe lista monumentelor istorice, terenul fiind in centrul istoric al Capitalei. De asemenea, consilierii au aprobat si Planul Urbanistic Zonal pentru strada Moliere nr. 12-14, din sectorul 1 al Capitalei, zona pentru care indicatorii urbanistici au fost aprobati prin PUZ-ul privind zonele protejate si unde inaltimea maxima este de 13 metri. Astfel, societatea General Com, beneficiara a unui teren de aproape 800 de metri patrati, va putea construi imobile cu o inaltime maxima de 23 de metri.
Presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul" considera ca prin votarea acestor PUZ-uri "cadoul facut investitorilor" este estimat la 9,6 milioane euro. Aceste PUZ-uri permit investitorilor sa construiasca mai inalt si mai dens decat in prevederile Planului Urbanistic General, consecinta fiind aglomerarea orasului, in general, si a traficului, in special, precum si "mutilarea estetica a zonelor istorice ale orasului".
» Schimbarea legislatiei
Proiectele de hotarare privind aprobarea unor PUZ-uri au fost supuse de mai multe ori dezbaterii si aprobarii consilierilor municipali. Avand in vedere ca, incepand din aceasta luna, legislatia privind aprobarea documentatiilor de urbanism se va schimba, majoritatea proiectelor care contin derogari de la normele actuale e posibil sa nu mai poata fi aprobate fara modificari substantiale. Cu alte cuvinte, nu vor mai fi permise constructii cu un regim mare de inaltime, pe spatii verzi sau care distrug monumente istorice.