15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Monstruoasa coalitie"

„Monstruoasa coalitie”

Noul guvern slovac, o coalitie intre partidul de stanga Smer, Partidul National Slovac (SNS, de extrema dreapta, xenofob) si Miscarea pentru o Slovacie Democratica (HZDS, nationalista), a fostului premier Vladimir Meciar, a fost investit ieri oficial de catre presedintele Slovaciei, Ivan Gasparovici.
Smer detine, in afara functiei de premier (preluata de liderul partidului, Robert Fico), zece portofolii, intre care cel al Afacerilor Externe, al Apararii, al Finantelor, al Economiei si al Internelor.
Ca ministru de Externe a fost numit fostul secretar general al OSCE intre 1999 si 2005, diplomatul Jan Kubis. Portofoliul Apararii i-a revenit unui fost sef al serviciilor secrete militare si purtator de cuvant al Ministerului Apararii. In functiile de ministru de Finante si ministru al Economiei au fost numiti doi manageri, primul avand doar 35 de ani.
Partidul National Slovac (SNS), cunoscut pentru ideile sale antimaghiare si antirrome (partidul propunand, intre altele, sterilizarea rromilor), controleaza trei ministere – cel al Educatiei, Ministerul Mediului si Ministerul Dezvoltarii Regionale (care administreaza fondurile europene). Miscarea pentru o Slovacie Democratica (HZDS), a fostului premier Vladimir Meciar, detine Ministerul Justitiei si pe cel al Agriculturii.
Ciudata coalitie din Slovacia a trezit ingrijorare in Europa, fiind criticata la unison si de stanga, si de dreapta. Aflat la Bruxelles, liderul Smer si noul premier, Robert Fico, va trebui sa dea astazi explicatii Partidului Socialist European (PSE). „O alianta intre un partid social-democrat si un partid de extrema dreapta, rasist si intolerant, este inacceptabila”, a declarat presedintele grupului socialist din Parlamentul European, Martin Schultz.
Biroul PSE a luat in considerare chiar si excluderea Smer. Cat despre sansele unei schimbari a Partidului National Slovac (SNS), Schultz a comentat ca „ar fi ca si cum un lup ar deveni peste noapte vegetarian”.
Liderul Partidului Popular European (PPE, conservator), Hans Gert-Poettering, s-a declarat „profund nelinistit”. „Va trebui sa supraveghem ce se intampla in Slovacia”, a comentat el.
Mediile economice si financiare sunt, de asemenea, preocupate, intrucat Smer a promis in campania electorala ca va suprima toate reformele „antisociale” ale fostului guvern reformist, condus de Mikulas Dzurinda, intre care cota unica de impozitare si TVA.
Cotidianul de stanga „Pravda” din Bratislava a tras o concluzie dura: „S-a facut o coalitie primitiva, prin alierea unui populist, a unui mincinos si a unui alcoolic”.

Cele mai citite

Rusia e furioasă. Muniția din India a ajuns în Ucraina

Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienții europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru...

Ședință de urgență la Ministerul Mediului, în contextul debitelor Dunării

La ședință participă reprezentanți de la Apele Române și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Reprezentanții instituțiilor care urmăresc cotele Dunării vor merge în...

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...
Ultima oră
Pe aceeași temă