13.4 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialMonica Macovei, premiatฤƒ pentru lupta dusฤƒ รฎmpotriva corupศ›iei

Monica Macovei, premiatฤƒ pentru lupta dusฤƒ รฎmpotriva corupศ›iei

Europarlamentara Monica Macovei a primit, joi, de la ambasadorul Italiei la Sofia, premiul anual al Fundaศ›iei Giovanni Falcone. Acest premiu se acordฤƒ în Bulgaria personalitฤƒศ›ilor cu rezultate în lupta împotriva corupศ›iei.

Monica Macovei a declarat, la cermonia de decernare a premiului, cฤƒ un Guvern corupt este o ”haitฤƒ de lupi” care mฤƒnâncฤƒ populaศ›ia de vie. 

"Un Guvern corupt creeazฤƒ o realitate strâmbฤƒ în ศ›ara pe care o conduce ศ™i vrea sฤƒ ne facฤƒ sclavi umili ศ™i tฤƒcuศ›i. Un Guvern corupt este o haitฤƒ de lupi care ne mฤƒnâncฤƒ de vii. Scฤƒpฤƒm numai dacฤƒ spunem într-un glas ศ™i fฤƒrฤƒ sฤƒ obosim: gata! Haideศ›i sฤƒ ieศ™im din sclavie. ศ˜i dacฤƒ votam pentru noi, ศ™i nu pentru politicienii corupศ›i. Când plฤƒtim taxe unui Guvern corupt, nu o facem din patriotism, ci dintr-o obligaศ›ie legalฤƒ", a spus Monica Macovei la ceremonia de premiere.

De asemenea, europarlamentara a declarat cฤƒ dedicฤƒ premiul judecฤƒtorilor, procurorilor ศ™i poliศ›iศ™tilor români care s-au implicat în lupta anticorupศ›ie. 

"Primesc cu bucurie, dar ศ™i cu modestie acest pล•emiu ศ™i îl dedic judecฤƒtorilor, procurorilor ศ™i poliศ›iศ™tilor români care ศ™i-au asumat riscuri pentru aducerea în justiศ›ie ศ™i condamnarea corupศ›ilor din clasa politica. Ei ศ™tiu cฤƒ "laศ™ii mor în fiecare zi, dar curajoศ™ii o singurฤƒ datฤƒ".  Acesta este ศ™i motto-ul Fundaศ›iei Falcone. Laศ™ii nu se pun cu sistemul corupt,  pentru cฤƒ le este fricฤƒ, iar frica le omoarฤƒ fiinศ›a în fiecare zi. O viaศ›ฤƒ trฤƒitฤƒ în fricฤƒ ศ™i laศ™itate este o viaศ›ฤƒ pierdutฤƒ pentru cel fricos, pierdutฤƒ pentru ศ›ara lui ศ™i pentru omenire. Haideศ›i sฤƒ ne gândim numai la ce putem face pentru a schimba în bine lumea în care trฤƒim", a mai spus Monica Macovei în discursul de mulศ›umire.

Fundaศ›ia Giovanni Falcone a fost înfiinศ›atฤƒ în memoria magistratului italian, Giovanni Falcone, care a luptat cu mafia sicilianฤƒ. Judecฤƒtorul a câศ™tigat procesul faimos "Maxi Trial" din 1986-1987.

În mai 1992, mafia l-a omorât pe Giovanni Falcone, aruncând în aer, prin detonarea unei bombe, autostrada pe care Falcone se deplasa. 

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ