17.5 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialMona Pivniceru vrea sฤƒ CONTROLEZE activitatea ANI. Scopul: dezincriminarea confllictului de interese...

Mona Pivniceru vrea sฤƒ CONTROLEZE activitatea ANI. Scopul: dezincriminarea confllictului de interese ลŸi รฎmpingerea politicenilor „pฤƒtaลฃi” pe listele de candidaลฃi

Ministerul Justiลฃiei vrea sฤƒ intervinฤƒ în legislaลฃia privind regimul incompatibilitฤƒลฃilor ลŸi al conflictelor de interese în cazul demnitarilor ลŸi funcลฃionarilor, domeniu în care competenลฃa aparลฃine Agenลฃiei Naลฃionale de Integritate. Modificฤƒrile ar urmฤƒri mai degrabฤƒ relaxarea interdicลฃiilor care existฤƒ în prezent decât înฤƒsprirea acestora.

 

Ministerul Justiลฃiei vrea sฤƒ publice un „codex” cu texte legislative referitoare la regimul juridic al incompatibilitฤƒลฃii ลŸi conflictului de interese. În acest sens, ar fi fost identificate 305 acte normative referitoare la acest domeniu.  Iniลฃiativa a fost luatฤƒ fฤƒrฤƒ însฤƒ a fi consultatฤƒ ลŸi Agenลฃia Naลฃionalฤƒ de Integritate, care se ocupฤƒ de investigarea averii politicienilor ลŸi descoperirea acestor delicte. ANI are deja un Ghid privind incompatibilitฤƒลฃile ลŸi conflictele de interese, redactat împreunฤƒ cu societatea civilฤƒ, finanลฃat de Ambasada Olandei ลŸi apreciat în rapoartele pe justiลฃie ale Comisiei Europene. În plus, documentul a fost transmis tuturor instituลฃiilor ลŸi autoritฤƒลฃilor publice de la nivel central ลŸi local, astfel încât funcลฃionarii ลŸi demnitarii sฤƒ cunoascฤƒ legislaลฃia în materie de conflict de interese ลŸi incompatibilitฤƒลฃi.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Justiลฃiei, preลŸedintele ANI, Horia Georgescu, a trimis o scrisoare Monei Pivniceru în care se aratฤƒ cฤƒ demersul ministerului de a-ลŸi asuma atribuลฃii în materie de conflict de interese ลŸi incompatibilitate se suprapune cu competenลฃele agenลฃiei. În scrisoare se mai spune cฤƒ Strategia Naลฃionalฤƒ Anticorupลฃie 2012 – 2015 (elaboratฤƒ pe vremea ministrului Cฤƒtฤƒlin Predoiu) prevede cฤƒ Ministerul Justiลฃiei nu are responsabilitฤƒลฃi în domeniul prevenirii conflictelor de interese ลŸi incompatibilitฤƒลฃilor, acestea revenind ANI. „Considerฤƒm cฤƒ acest demers efectuat de Ministerul Justiลฃiei, raportat la componenta de prevenลฃie a conflictelor de interese ลŸi a incompatibilitฤƒลฃilor, nu este oportun ลŸi se suprapune, nejustificat, obiectivelor instituลฃionale ale Agenลฃiei. Mai mult, o astfel de iniลฃiativฤƒ este menitฤƒ sฤƒ creeze confuzie între responsabilitฤƒลฃile instituลฃionale specifice ale Agenลฃiei Naลฃionale de Integritate ลŸi ale Ministerului Justiลฃiei”, se aratฤƒ în scrisoarea ANI.

De asemenea, sursele noastre spun cฤƒ de modificฤƒrile care urmeazฤƒ sฤƒ fie fฤƒcute în domeniul incompatibilitฤƒลฃilor se ocupฤƒ Victor Alistar, deลŸi nu are nici o funcลฃie în minister (cel puลฃin nu a fost fฤƒcutฤƒ publicฤƒ pânฤƒ acum). Precizฤƒm cฤƒ Alistar, din cauza unei decizii de incompatibilitate, a PIERDUT funcลฃiile de membru CSM ลŸi de ministru în Guvernul Ponta. Surse judiciare spun cฤƒ Mona Pivniceru are de gând sฤƒ dezincrimineze conflictele de interese, sฤƒ elimine pedepsele pentru constatฤƒri de incompatibilitate pentru ca protejaลฃii USL deja condamnaลฃi pentru astfel de fapte sฤƒ poatฤƒ candida sau ocupa funcลฃii de conducere.

Ce prevede actuala legislaลฃie

Legea ANI prevede cฤƒ funcลฃionarii publici, înalลฃii funcลฃionari ลŸi demnitarii numiลฃi în funcลฃie care au decizii de incompatibilitate sau conflict de interese validate de justiลฃie nu mai pot ocupa funcลฃii publice timp de trei ani, cu excepลฃia celor electorale.

În cazul demnitarilor aleลŸi (parlamentari, membri sau ลŸefi ai consiliilor locale ลŸi judeลฃene), se stipuleazฤƒ cฤƒ aceลŸtia nu mai pot avea acces timp de trei ani nici la funcลฃii cu caracter electoral. Prin urmare, nu mai pot candida pentru un nou mandat.

Cel mai cunoscut caz este al senatorului Mircea Diaconu, care are o decizie definitivฤƒ de incompatibilitate, dar care ลŸi-a anunลฃat intenลฃia de a candida pentru un nou mandat. Senatul urma sฤƒ revoce luni mandatul de senator al lui Diaconu, dar ลŸedinลฃa a fost amânatฤƒ.

Luni, „România liberฤƒ” a transmis întrebฤƒri ministrului Justiลฃiei în legฤƒturฤƒ cu contribuลฃia lui Victor Alistar la aลŸa-zisul codex de integritate, precum ลŸi  întrebฤƒri despre motivele pentru care ministerul NU finanลฃeazฤƒ implementarea codurilor penale (nici a celui de procedurฤƒ civilฤƒ) dacฤƒ are de gând sฤƒ continue modificarea acestor coduri (în special pe cele penale). Mona Pivniceru nu ne-a rฤƒspuns la întrebฤƒri.

Precizฤƒri contradictorii

Biroul de presฤƒ al Ministerului Justiลฃiei ne-a trimis asearฤƒ un comunicat referitor la acest subiect, care conลฃine precizฤƒri contradictorii.  „Acest demers nu are drept obiectiv modificarea legislaลฃiei în domeniu. Proiectul se înscrie într-o strategie mai largฤƒ de informare a cetฤƒลฃenilor cu privire la actele normative care sunt în vigoare sau urmeazฤƒ sฤƒ intre în vigoare în viitorul apropiat, continuând campania de informare a cetฤƒลฃenilor …”. Dacฤƒ Ministerul Justiลฃiei NU are de gând sฤƒ modifice legislaลฃia în vigoare, de ce informeazฤƒ cetฤƒลฃenii referitor la actele care „urmeazฤƒ sฤƒ intre în vigoare în viitorul apropiat”?

Cele mai citite

TRAGEDIE: O tรขnฤƒrฤƒ de 27 de ani ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i รฎntr-un apartament din Bistriศ›a

O tรขnฤƒrฤƒ ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i, sรขmbฤƒtฤƒ searฤƒ, รฎn apartamentul lor din Bistriศ›a, รฎn urma unui apel la 112 care anunศ›a...

Netanyahu spune cฤƒ Israelul se confruntฤƒ cu un rฤƒzboi pe ศ™apte fronturi

Netanyahu a afirmat cฤƒ Israelul are dreptul sฤƒ se apere ศ™i cฤƒ nu รฎi va uita pe cei 101 ostatici pe care รฎi va...

Oglinda uscatฤƒ a Moldovei: peste jumฤƒtate dintre locuitori, nu au apฤƒ potabilฤƒ

Datele INS aratฤƒ cฤƒ 1.800 de ลŸcoli ลŸi grฤƒdiniลฃe nu au acces la reลฃeaua de apฤƒ Cel mai recent raport al Institutului Naลฃional de Statisticฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ