17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialMomentul adevarului pentru banci

Momentul adevarului pentru banci

» Sistemul bancar autohton va inregistra primul trimestru cu pierderi efective (deocamdata, estimarile indica doar 50 milioane euro).
»  E nevoie in perioada urmatoare de noi emitenti din sectoare productive care sa compenseze ponderea exagerata a sectorului financiar-bancar la bursa.
»  Dupa injectii de 45 miliarde dolari, Bank of America se pare ca va mai avea nevoie de inca 34 miliarde. Cum a fost posibil ca aceasta institutie sa aiba totusi profit la Q1 (2,8 miliarde dolari)?

BRD pierde 20% din profitul inregistrat in trimestrul I din 2008 la raportarea rezultatelor din acest an, Banca Transilvania ramane fara 90% din profitul din perioada similara a anului trecut (Erste Bank s-a grabit de altfel sa dea "sell" pentru actiunile TLV, dupa acest rezultat). Pe o bursa unde speculatorii tot schimba intre ei pachetele de SIF-uri, BRD, TLV, BRK vestea e una cat se poate de proasta. Mai mult, e posibil ca grosul provizioanelor la creditele indoielnice sa afecteze profiturile bancilor abia din trimestrul al doilea.
Compozitia dezechilibrata a bursei va crea probleme investitorilor in perioada urmatoare si, probabil, putini mai spera ca vedetele bursei vor fi in viitor tot din sectorul financiar-bancar. Or, fara banci si SIF-uri, mai sunt putine de cumparat la BVB (ne referim la societati relativ lichide, cu free-float decent si din domenii cu oarecare potential).

 

Fara SIF-uri mai raman "medicamentele" (Zentiva ar putea fi insa delistata, Biofarm – cu tinicheaua speculatiilor nereusite pe SIF-uri de coada, si Antibiotice – mereu amanata de la privatizare), SNP (free-float de numai 7%), Transelectrica si Transgaz (domenii sigure, insa free-float modest). E nevoie urgenta de un program de aducere la bursa a unor societati puternice, din domenii legate de productie, atatea cate se mai pot gasi intr-o economie dominata de importuri.
Din clasamentul societatilor de intermediere de luna trecuta, reiese ca strainii n-au dat buzna la BVB, in ciuda cresterilor fulminante din martie si aprilie (pe locul 1 in topul SSIF-urilor se afla BT Invest, pe 3 Carpatica Invest, societati prin care tranzactioneaza in special investitorii autohtoni de retail). Ne asteptam ca, cel tarziu in toamna, piata sa reintre pe trend descendent, pe fondul agravarii dezechilibrelor din economie, a constrangerilor din partea autoritatilor financiare internationale si decontarii exceselor bugetare previzibile in urmatoarele doua campanii electorale (alegerile europarlamentare si prezidentiale).

In momentul realizarii acestui articol rezultatele stress-testului asupra sistemului bancar din SUA nu fusesera facute inca publice. Se vehicula doar ca 10 din cele 19 banci testate vor avea nevoie de capital suplimentar (contribuabilii pot da o petrecere). Bank of America era pe lista cu o gaura de umplut de 34 miliarde dolari, dupa injectii anterioare de 45 miliarde. Cum a fost totusi posibil ca multe astfel de banci sa dea profit dupa primul trimestru cu surle si trambite? Pai, foarte simplu: prin artificii contabile. Activele nelichide derivate din produse imobiliare nu mai sunt evaluate acum "la piata", deci se pot include lejer in contabilitate preturi fanteziste.

Cele mai citite

Liga Națiunilor: Germania-Ungaria 5-0 Olanda-Bosnia-Herțegovina 5-2

Selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor, sâmbătă, în primele lor meciuri din noua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal. Germania a surclasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă