14.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialMomarlanii impodobesc crucile din cimitir

Momarlanii impodobesc crucile din cimitir

Momarlanii, populatia bastinasa din Valea Jiului, impodobesc crucile din cimitire in Saptamana Mare, pentru cinstirea mortilor, conform unui obicei stravechi pastrat inca de pe vremea dacilor. Ritualul se desfasoara dupa adevarate reguli, la care participa toata familia celui decedat.
Pentru inceput, mormintele sunt curatate cu atentie, iar apoi crucile, in marea majoritate de lemn sau fier, sunt impodobite cu stergare sau baticuri si cu flori. Localnicii cinstesc in acest fel memoria mortilor, mai ales ca ei cred ca, asa cum Iisus a inviat din morti, si sufletele celor plecati dintre cei vii se intorc pe pamant in noaptea de Inviere si ii vegheaza pe cei dragi, lasati in urma.
„Momarlanii impodobesc crucile cu baticuri pe care le prind in cele patru colturi, alaturi de buchetele de flori, iar in mijloc agata cate o coronita si o icoana”, a spus preotul Octavian Patrascu. El a adaugat ca impodobitul crucilor continua in Noaptea de Inviere cu un adevarat pelerinaj la morminte.

Cele mai citite

CFR Cluj, aproape de un transfer important! Un internațional român e gata să semneze cu echipa lui Dan Petrescu

CFR Cluj este foarte aproape de a-l aduce în echipă pe Alex Dobre, un atacant de 26 de ani care a jucat în trecut...

România este pe primul loc în topul celor mai scumpe piețe de energie din UE

România și Ungaria au fost principalii exportatori de energie către Ucraina, grav afectată de bombardamentele rusești Suntem pe primul loc, în ceea ce privește cel...

Atac ucrainean asupra unei platforme rusești de lângă Insula Șerpilor

Forțele speciale ucrainene au lansat un atac asupra platformei petroliere Petro Godovaneț din Marea Neagră, o locație pe care Kievul încearcă să o recâștige...
Ultima oră
Pe aceeași temă