13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialMomarlanii au serbat Nedeile

Momarlanii au serbat Nedeile

– Sute de oameni au profitat de zilele libere si au mers la Manastirea Lainici ca sa se roage.

– In prima zi de Paste, tinerii merg la stropit, pentru ca frumusetea fetelor sa nu se ofileasca.

Momarlanii din Valea Jiului au serbat Nedeile, sarbatorile tinute de localnici dupa Paste. Traditia Nedeilor este neintrerupta din vremea dacilor. Anul acesta ministrul Monica Iacob – Ridzi a participat la aceste serbari tinute la Biserica Sanoni, in Dalja Mica si la Biserica din Salatruc din Petrosani. La Salatruc, a primit din partea momarlanilor o traista traditionala, tesuta in razboi, pe care ea a promis ca o va aduce inapoi plina cu bani pentru comunitate.
Nedeile sunt petrecerile campenesti pe care momarlanii, populatia bastinasa din Valea Jiului, le incing imediat dupa Paste, in jurul bisericilor, la date prestabilite, astfel incat sa nu se suprapuna. Momarlanii intind mese bogate, iar la praznic sunt invitati cu inima deschisa toti doritorii. Sunt servite mancaruri traditionale, respectiv ciorba si tocanita de oaie, varza calita, pasat cu branza, udate din belsug cu tuica. "Oamenii m-au primit la fel si asta m-a bucurat foarte mult. Ma bucur ca pot sa petrec aceste sarbatori alaturi de oamenii cu care am petrecut in fiecare an Sarbatorile Pascale", a spus Monica Iacob – Ridzi.

Totodata, sute de oameni din intreaga tara au profitat de zilele libere si au venit la Manastirea Lainici ca sa se roage. Cei mai multi sunt din judetele Hunedoara si Gorj, pentru care dru-mul pana la Lainici a devebit deja o obisnuinta, insa au fost credinciosi care au venit aici de la sute de kilometri departare. "Suntem din zona Brasovului si de vreo 15 ani venim la Lainici de Pasti. Credem in puterile tamaduitoare ale Icoanei Maicii Domnului si m-am rugat pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri", spune Ana Marc, aflata la Lainici impreuna cu sotul ei. Noua biserica din curtea manastirii este unica in lume datorita planului arhitectonic si picturii interioare. In anul 1990 a inceput constructia acestea, care are doua planuri suprapuse, respectiv biserica de la demisol si cea de deasupra ei. Pe langa aceste obiceiuri in Ardeal, sunt cantate colinde de Paste, un soi de pricesne, in timpul liturghiilor ortodoxe si greco-catolice, iar flacaii merg in prima zi de Pastela udat, un obicei preluat de la comunitatile sasesti. Baietii vin la casele fetelor si spun: "am auzit ca aveti o floare frumoasa, am venit s-o ud sa nu se vestejeasca", apoi le stropesc cu parfum.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă