16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMoldovenii pot deveni cetateni romani in cinci luni

Moldovenii pot deveni cetateni romani in cinci luni

Pentru usurarea procesului de redobandire a cetateniei romane pentru cetatenii moldoveni, Cabinetul Boc a eliminat interviul pentru acestia, a suplimentat de la sase la opt numarul membrilor Comisiei pentru cetatenie si, in plus, le-a dat acestora un termen-limita de finalizare a dosarului: maximum cinci luni.

Guvernul a decis, in urma sedintei de miercuri, modificarea Legii cetateniei. Astfel, moldovenii de dincolo de Prut care si-au pierdut abuziv cetatenia romana ar putea sa o obtina mai repede. Pentru alti aspiranti la cetatenia romana, legea ramane insa aceeasi. Potrivit premierului Emil Boc, cei care ar putea sa redevina cetateni romani trebuie sa aiba una dintre rudele de pana la gradul III cu cetatenie romana. Termenul in care se poate redobandi de acum inainte cetatenia romana este de cinci luni de la data depunerii ultimului act la dosar, spre deosebire de vechea lege, care prevedea numai un termen minim de la care urmau sa se analizeze dosarele, din cauza caruia procesul de acordare a cetateniei se intindea si pe cativa ani.

Una dintre masurile pe care Ministerul Justitiei le va lua pentru respectarea termenului de cinci luni este, potrivit ordonantei de urgenta, completarea Comisiei pentru cetatenie de la sase la opt membri. Astfel, pe langa cele opt persoane de la Comisie, mai lucreaza pentru acordarea cetateniei romane Directia de Cetatenie, cu rol de secretariat al Comisiei, unde sunt circa 20 de persoane. In plus, a fost eliminat interviul, care, in opinia Executivului, ingreuna nejustificat procedura de adoptare a cetateniei, deoarece, "fiind vorba despre fosti cetateni romani, acestia cunosc limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie" suficiente pentru a se integra in viata sociala.

Masurile luate de Executivul de la Bucuresti, sustinute de presedintele Traian Basescu, au ridicat un val de nemultumire in randul autoritatilor de la Chisinau, care acuza Romania de implicare in treburile interne ale Republicii Moldova. seful statului de peste Prut l-a acuzat pe Traian Basescu ca "a indraznit sa declare ca intreaga populatie a Republicii Moldova e constituita din romani" si ca "a promis sa-i duca pe toti romanii de peste Prut in Europa, prin acordarea in masa a cetateniei Romaniei". Cotidianul rus "Izvestia" sugera in editia de ieri ca, de fapt, presedintele Basescu, prin decizia de a urgenta procedurile de acordare a cetateniei romane pentru locuitorii Republicii Moldova, ar lasa sa se intrevada in Estul Europei "spectrul Romaniei Mari". "Izvestia" arata ca seful statului roman s-ar fi inselat atunci cand a spus ca 800.000 de cetateni moldoveni ar fi inaintat deja cerere pentru primirea cetateniei romane, avand in vedere ca, in Republica Moldova, exceptand Transnistria, au drept de vot putin peste 2,5 milioane de persoane. Astfel, noteaza ziarul rus, Romania este dispusa sa acorde cetatenia romana pentru aproximativ 25% din moldoveni, oferindu-le un "cadou" tinerilor din aceasta tara, care, dupa ce devin cetateni romani, iau de cele mai multe ori calea Europei. si cotidianul britanic "Financial Times" a consemnat ca Bucurestiul este dispus sa transforme in cetateni ai UE aproape un sfert din populatia celei mai sarace tari din Europa, pe fondul suspiciunilor de fraudare a alegerilor legislative din Moldova. De aceea, ieri, Parlamentul European a decis sa trimita o comisie de evaluare la Chisinau, iar presedintele Legislativului de la Bruxelles, Hans Gert Poettering, cu toate ca a laudat decizia lui Vladimir Voronin de a-i amnistia pe cei arestati in urma protestelor, desi deocamdata liderul de la Chisinau nu are mecanismele institutionale pentru a aplica legal aceasta masura, a condamnat actiunea unilaterala de a-l declara "persona non grata" pe ambasadorul Romaniei la Chisinau. In contextul in care aproape un milion de persoane ar putea ajunge cetateni UE, Comisia Europeana ramane prudenta fata de decizia Romaniei de a simplifica procedurile, spunand ca asteapta mai intai sa vada care sunt consecintele.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă