13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialMoldovenii au fugit de saracie in pietele din Valea Jiului

Moldovenii au fugit de saracie in pietele din Valea Jiului

» Saracia din Basarabia este mai crunta decat cea din judetul Hunedoara.

Si-au lasat familiile in tara si au venit sa caute o viata mai buna in Romania. Sute de cetateni moldoveni au trecut granita dupa 1990 si au ales sa vanda in pietele din judetul Hunedoara diverse produse, pentru care scot un pumn de marunt. E insa mai mult decat ce puteau sa castige in Republica Moldova, de unde au fugit de saracie.
Multi dintre ei au primit, in cele din urma dubla, cetatenie si acum au ajuns, din putinul pe care il castiga, sa isi intretina familiile din tara. Vorbesc cu teama, mai ales ca vremurile sunt tulburi acolo, departe, in Basarabia natala si spun ca nu se tem pentru ei sau pentru ziua de maine, ci pentru cei ramasi acasa.

Adriana, o femeie de 45 de ani, munceste in piata de marfuri industriale din Calan. Un oras extrem de sarac, prabusit dupa inchiderea combinatului siderurgic. Chiar si aici, insa, pentru femeie este mai bine decat era acasa la ea, unde si-a lasat copiii care sunt inca la scoala. "Vand marfa de 1 milion (n.r. lei vechi) pe zi. Am cetatenie dubla si stau de 15 ani in Calan. Din milionul de lei cumpar si marfa, deci nu mai raman cu multi bani. Totusi, este mai bine aici decat in Moldova. Am copiii acolo la scoala si le duc tot ce trebuie de aici din Romania. Acolo este mult mai greu", ne povesteste Adriana. Are aici familie si spera ca, nu peste mult timp, sa isi poata aduce langa ea si copiii, de care ii este tare dor.
Moldovenii au patruns in toate pietele din judetul Hunedoara. Fac negot cu suruburi, piulite, surubelnite, chei metalice si alte asemenea produse, aduse, de regula, cu sacosele din Rusia.

SARACIE
"Fiecare om care este plecat la munca in strainatate, chiar si in Romania, mai tine 3-4 ramasi acasa. Afacerea este a sotiei mele, care a venit in zona in urma cu aproximativ 20 de ani. E saracie mare in Republica Moldova. Daca cineva vrea sa vada cat de bine se traieste in Romania, bine, nu rau, sa mearga in Moldova. Acolo preturile sunt duble fata de noi, chiar si la alimente, iar salariile sunt foarte mici. O pensie buna ajunge la 200 de lei moldovenesti, cu care nu poti sa cumperi mai nimic", povesteste un barbat care vinde la o taraba in Piata Petrosani. Nu isi spune numele si nu pentru el se teme, ci pentru familia sotiei lui. "Are acasa un copil, care este student. Imi este teama pentru el, nu vedeti ce se intampla acum acolo? Va rog sa ma intelegeti", spune barbatul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă