4.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialMoldova viseaza la tratat

Moldova viseaza la tratat

Dupa negocieri care dureaza de aproape 15 ani si care s-au impiedicat mereu, ministrul de Externe al Moldovei declara, din senin, ca tratatul de parteneriat Romania-Moldova va fi parafat pana la sfarsitul anului.

In timp ce un circuit care s-a ars intotdeauna in negocierile privind un tratat de cooperare intre Romania si Moldova – si anume "limba moldoveneasca" – a luat din nou foc, Andrei Stratan, ministrul de Externe al Republicii Moldova, s-a aratat uimit ca de "o noutate neplacuta" de refuzul Romaniei de a recunoaste sintagma respectiva, dar a apreciat ca pana la sfarsitul anului acest tratat va fi semnat, conform Radio Moldova.

"Nu exista semnale ca tratatul va fi semnat asa de repede, ci din contra. Stratan vorbeste intr-un fel aici, in Moldova, si altfel in Europa. Un tratat de baza presupune bunavointa, or, in halul in care a adus regimul Voronin relatia cu Romania, nu cred ca poate fi semnat", il contrazice pe Stratan istoricul moldovean Anatol Petrenco. Nici directorul Colegiului de Aparare din Romania, Iulian Fota, nu intelege optimismul ministrului moldovean. "Probabil vor sa para buni vecini. Eu nu stiu ca la noi sa-si fi schimbat cineva atitudinea. Limba a fost intotdeauna cel mai delicat subiect in relatia bilaterala. Limba moldoveneasca este doar o realitate politica, fara nici o baza istorica sau culturala", explica Fota. Moldoveneasca este statuata doar de Constitutia Moldovei, ca limba oficiala.
Senatorul PSD Cristian Diaconescu, care cu ani in urma a condus echipa romaneasca de negociere cu Moldova, spune ca "limba moldoveneasca" a blocat inca de atunci negocierea, dar crede ca, daca tratativele au avansat, ele ar trebui facute publice. "Daca partea moldoveneasca crede ca tratativele sunt intr-un stadiu avansat, este esential ca cei de la Bucuresti sa comunice daca exista un astfel de proiect. Tratatul s-a blocat cu ani in urma, din cauza solicitarilor stranii ale moldovenilor. Ei nu doreau referiri la spatiul comun cultural si istoric si nici la ajutorul politic romanesc pentru integrarea Moldovei in Europa", isi aminteste Diaconescu.

Pozitie
» Perseverenta

Romania nu pare sa-si fi schimbat pozitia in negocierile cu Moldova. Autoritatile s-au exprimat ferm, desi cu intarziere, impotriva "limbii moldovenesti". Leonard Orban, comisar european pentru Multilingvism, le-a cerut celorlalti comisari sa nu mai faca referiri la aceasta sintagma. "Limba moldoveneasca este sublima, dar ea nu exista. Cand voi vedea un volum de Eminescu tradus in moldoveneste, atunci voi crede ca exista", a spus si ministrul de Externe, Cioroianu.

Cele mai citite

Un adolescent de 17 ani din Piteşti a fost rănit de explozia unor petarde

Un adolescent de 17 ani din Piteşti a suferit răni miercuri seara în urma exploziei unor petarde, incidentul având loc în Parcul Trivale. Rănit...

Cum te convingi că formația de nuntă pe care o alegi este ceea ce căutai?

Organizarea unei nunți este, fără îndoială, una dintre cele mai emoționante provocări. Printre cele mai importante decizii, alături de locație și meniu, se află...

BBC: Facebook a restricționat capacitatea mass-media din teritoriile palestiniene de a ajunge la audiență prin aceasta

Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile palestiniene de a ajunge la audienţă prin intermediul acestei reţele...
Ultima oră
Pe aceeași temă