Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a confirmat existenţa unei „hibernări profunde” în relaţiile cu Ucraina în ultimii ani, dar a anunţat, sâmbătă, după o întrevedere cu liderul de la Kiev, Viktor Ianukovici, o „resetare serioasă” în relaţiile bilaterale, relatează UNIMEDIA, citat de NewsIn.
Cei doi oficiali au avut o întrevedere în Crimeea, în timpul căreia au decis să dea un nou imbold pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei de la Kiev, preşedintele interimar al Republicii Moldova a confirmat existenţa unei „hibernări profunde” în relaţiile moldo-ucrainene în ultimii ani. „Astăzi putem anunţa o resetare serioasă şi să dăm o nouă dinamică şi calitate relaţiilor noastre bilaterale,” a afirmat Lupu.
Astfel, potrivit Publika TV, prevederea care obligă cetăţenii moldoveni să prezinte 1.200 de euro la punctele vamale de la intrarea pe teritoriul Ucrainei va fi anulată. La această înţelegere ar fi ajuns sâmbătă preşedintele interimar Marian Lupu şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici. Comunicatul Preşedinţiei de la Kiev, citat de UNIMEDIA, spune că „partea ucraineană a exprimat disponibilitatea de a examina posibilitatea eliminării garanţiei financiare pentru cetăţenii moldoveni la trecerea hotarului moldo-ucrainean”.
Preşedintele interimar al Moldovei, Marian Lupu, se află într-o vizită în ţara vecină la invitaţia omologului său ucrainean, Viktor Ianukovici. Acesta din urmă a salutat, pe de altă parte, decizia părţii moldoveneşti privind dreptul de proprietate al Ucrainei asupra terenului de sub autostrada Odesa-Reni din zona satului Palanca. „Decizia pe care aţi luat-o este foarte importantă. Ea timp de mai mulţi ani într-o anumită măsură bloca relaţiile dintre Ucraina şi Republica Moldova”, a spus Ianukovici.
El a primit cadou de la Lupu, cu ocazia zilei de naştere, mai multe cărţi. Viktor Ianukovici a împlinit sâmbătă 61 de ani.
Vizita preşedintelui interimar al R. Moldova în Ucraina intervine după ce ministrul ucrainean de externe, Kostiantin Grişcenko, s-a aflat joi la Chişinău, unde a discutat cu omologul său Iurie Leancă despre situaţia apărută în localitatea Palanca. Presa de la Kiev a scris vineri că cei doi şefi de stat ar urma să semneze un document prin care R. Moldova cedează Ucrainei o porţiune de 7,7 kilometri din autostrada Odesa-Reni, în zona localităţii Palanca. Înainte de a pleca la Kiev, Marian Lupu a ţinut să infirme zvonurile că ar urma să semneze un document prin care Moldova cedează Ucrainei segmentul de 7,7 kilometri din autostrada Odesa-Reni. „Se atestă ideea falsă că urmează a fi semnate documente privind cazul Palanca. Vă spun că nu va fi semnat niciun fel de document, nici nu s-a plănuit”, a precizat Lupu.
Ucraina şi R. Moldova au semnat săptămâna trecută actul privind determinarea şi stabilirea pe teren a hotarelor sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca, precum şi a sectorului de teren prin care trece acesta, transmise în proprietate Ucrainei.
Aceste sectoare au fost transmise de jure în proprietatea Ucrainei la 18 noiembrie 2001. Actul de transmitere de către Republica Moldova în proprietatea Ucrainei a autostrăzii Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a fost semnat şi transmis la 11 februarie 2002.
Palanca este o localitate în Raionul Ştefan Vodă, din Republica Moldova. Satul se află la graniţa cu Ucraina şi este punctul extrem de la est al Republicii Moldova. Şoseaua care trece prin centrul localităţii este cu atât mai importantă cu cât face legătura între Ucraina, Republica Moldova şi România. Tot pe teritoriul comunei Palanca se află Vama Bender.
Semnarea documentului de săptămâna trecută a fost urmată de proteste în localitatea Palanca, unde locuitorii şi-au exprimat temerea că nu vor mai avea acces la terenurile agricole.