-2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialMoldomin Moldova Noua isi reporneste activitatea

Moldomin Moldova Noua isi reporneste activitatea

Consortiul controlat de Horia Simu a devenit asociat al exploatarii Cuprom din judetul Caras-Severin
Contractul de asociere dintre Moldomin Moldova Noua si consortiul format din Cuprom Bucuresti, Energomineral Baia Mare si IPRONEF Bucuresti a fost semnat la sfarsitul saptamanii trecute. Presedintele Consiliului de Administratie al consortiului, Horia Simu, a anuntat ca in cel mult trei luni va fi reluata activitatea de productie si vor fi facute aproape 350 de angajari din randul minerilor disponibilizati.
Pentru respectarea programului de conformare, noul asociat va aloca, in urmatorii trei ani, 28 de milioane de euro in investitii de mediu si 156 de milioane de euro in productie si retehnologizare. Intre altele, se are in vedere refacerea solului, grav afectat de emisiile de pulberi cuprifere rezultate din procesul de productie, prin amenajarea unei statii de epurare care sa corespunda standardelor europene. In felul acesta, exploatarea miniera din Clisura Dunarii va scapa de sintagma de cel mai mare poluator din judetul Caras-Severin.
Directorul general al Moldomin Moldova Noua, ing. Victor Tiugan, spune ca, in afara de exploatarea propriu-zisa a cuprului, Horia Simu si-a exprimat intentia de a dezvolta si alte activitati in zona. Este vorba de turism pe Dunare, cu atat mai mult cu cat Moldomin detine in prezent si un hotel pe malul fluviului, de exploatarea si prelucrarea lemnului si a materialelor de constructii, in special a rocilor, zona muntoasa oferind conditii excelente pentru astfel de activitati.
Moldomin Moldova Noua, unul dintre cei mai mari producatori de cupru din tara, si-a incetat activitatea in decembrie 2006.
Atunci, peste 800 de mineri au fost trimisi in somaj, fiecare disponibilizat primind cate 200 de milioane de lei vechi, cu titlul de plati compensatorii. Practic, odata cu inchiderea minei, in Clisura Dunarii somajul a explodat pur si simplu. La Moldomin, inainte de 1989, lucrau 2.500 de oameni.

Fostul El Dorado

Pe la mijlocul deceniului trecut, Moldova Noua si Clisura Dunarii erau considerate un fel de El Dorado romanesc. Embargoul impus fostei Iugoslavii a transformat zona intr-un rai al traficantilor de carburanti, "meritul" fiind al guvernantilor din perioada 1992-2000, care au acceptat tacit un astfel de comert. Gustul banului obtinut usor i-a determinat pe multi mineri sa renunte la indeletnicirile traditionale si sa se apuce de carausie pe Dunare. De atunci, declinul exploatarii miniere a fost tot mai evident.

Cele mai citite

România interzice subvențiile pentru centralele de apartament pe gaze

Aceste subvenții includ granturi, împrumuturi pentru eficiență energetică, facilități fiscale și alte scheme de finanțare Autoritățile române au pregătit, cu întârziere, un proiect de ordonanță...

Jandarmeria: Mitingul organizat de AUR în Capitală a avut până acum un caracter pașnic și civilizat

Protestatarii s-au reîntors în Piața Victoriei, unde vor rămâne până la ora 23.00, când expiră autorizația pentru miting După ce s-au strâns în Piața Universității,...

OMV Petrom anunță disponibilizări colective: 184 de angajați vizați, începând cu februarie 2025

Această decizie vine pe fondul unui context economic dificil, care a generat deja valuri de concedieri în mai multe sectoare Compania OMV Petrom a notificat...
Ultima oră
Pe aceeași temă