25.3 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialMohamed Munaf a facut apel la Curtea Suprema a SUA

Mohamed Munaf a facut apel la Curtea Suprema a SUA

Mohamed Munaf, 53 ani, americanul de origine irakiana arestat de armata SUA in Irak si condamnat la moarte de un tribunal irakian pentru rapirea celor trei ziaristi romani, a facut apel la Curtea Suprema a SUA pentru a incerca sa evite executarea condamnarii la moarte, informeaza AFP, preluata de Rompres, citand surse judiciare.

Munaf a fost ghidul ziaristilor romani si a fost retinut ca ostatic ca si ei 55 de zile in 2005. Dupa eliberarea lor, suspectat de complicitate la rapire, el a fost arestat de armata americana.

Judecat de un tribunal irakian si condamnat la moarte, el urmeaza sa fie spanzurat de indata ce armata SUA il va preda autoritatilor irakiene. Estimand ca nu a avut parte de un proces echitabil, la care orice cetatean american detinut de armata tarii sale are dreptul, el a facut apel la justitia americana.

In aprilie, Curtea de apel federala din Washington a considerat ca nu are autoritate asupra lui Munaf intrucat el este detinut de o forta internationala si condamnat de un stat suveran. Dar in decizia lor, cei trei judecatori ai apelului au subliniat lipsa de claritate a jurisprudentei Curtii supreme asupra acestui subiect, stabilita in cursul apelurilor inaintate de detinuti japonezi sau germani condamnati de catre tribunale internationale dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Cea mai inalta jurisdictie a tarii, care a refuzat sa intervina in regim de urgenta in noiembrie 2006, urmeaza sa anunte la toamna daca accepta sa se sesizeze din nou acest nou recurs.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

Macron vrea oprirea livrărilor de arme pentru Israel, folosite în Gaza

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a exprimat sâmbătă în favoarea opririi livrărilor de arme către Israel, dacă aceste arme sunt folosite în conflictul din Fâşia...

Un accident grav, soldat cu morți și răniți, a blocat Valea Oltului

Un accident grav s-a produs sâmbătă după amiaza pe Valea Oltului. O persoană a murit și altele sunt rănite. Circulația mașinilor este blocată. Potrivit IPJ...
Ultima oră
Pe aceeași temă