21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialModernizarea celui mai mare furnal operativ din Europa

Modernizarea celui mai mare furnal operativ din Europa

La combinatul Mittal Steel Galati a fost reinaugurat Furnalul nr. 5, care a fost supus unui amplu program de modernizare si retehnologizare, investitiile fiind cifrate la 59 milioane de dolari. Lucrarile au fost demarate in noiembrie 2005 si au fost coordonate de specialistii combinatului in cooperare cu experti de la institutele de proiectare Ipromet si Uzinsider, executia fiind realizata de aproximativ doua mii de salariati ai combinatului si de la firme de constructii montaj si reparatii siderurgice.

Lucrarile au vizat nu numai furnalul, ci si sectoarele conexe si au presupus inlocuirea in totalitate a echipamentelor electrice si a 75% din echipamentele mecanice. La aceste investitii a fost necesara colaborarea cu peste 150 de echipamente, 75% din materialele refractare fiind din import.

Premiera la combinatul galatean

In premiera la Mittal Steel Galati, la Furnalul nr. 5 a fost implementat conceptul „Paul Wurth” de racire cu circuit inchis, cu elementi de cupru in locul elementilor de fonta, aceasta determinand marirea duratei de viata a furnalului. Furnalul nr. 5 este cel mai mare furnal operativ din Europa, avand un volum de 2.400 mc, si are o capacitate de 5.500 tone pe zi. Construirea sa a inceput in august 1975 si a fost finalizata pe 17 ianuarie 1978. Lucrarile au presupus sapaturi de 13 milioane mc de pamant, 2.800 de metri cubi de piloti, turnarea a 142.000 mc de betoane, construirea a 12 km cale ferata, ridicarea unor constructii in greutate totala de 22.800 tone si montarea a 14.500 tone de utilaje. Furnalul are 1.500 mc de zidarie refractara, 2.500 km de cabluri electrice si 79 km de conducte tehnologice. In fiecare schimb, la Furnalul nr. 5 lucreaza 70 de siderurgisti. Functionarea furnalului este urmarita pe un sistem de calculatoare. „Modernizarea si retehnologizarea Furnalului 5 fac parte din strategia Mittal Steel de crestere a competitivitatii combinatului. Echipamentele invechite au fost inlocuite cu unele de ultima generatie, care au rolul de a reduce costurile de productie si de a creste siguranta muncii”, a declarat, la inaugurarea furnalului Kap Singh, directorul general al combinatului. Furnalul a fost sfintit de episcopul Dunarii de Jos, PS dr. Casian Craciun, care le-a impartit siderurgistilor iconite sfintite. La festivitate a participat si primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, care a fost timp de multi ani directorul Uzinei Aglomerare Furnale si director general al combinatului. In ultimii patru ani, compania a investit peste 323 milioane de dolari in proiecte tehnologice si circa 42 milioane de dolari in proiecte de mediu.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă