2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialModelul parcurilor industriale din Cluj, "exportat" in Transilvania

Modelul parcurilor industriale din Cluj, „exportat” in Transilvania

La solicitarea Guvernului, toate judetele si-au facut un inventar al terenurilor pentru investitorii mari

Succesul parcurilor industriale din judetul Cluj, care au reusit sa atraga investitori de talia Nokia ori Emerson, a determinat Guvernul sa incerce generalizarea modelului.

Judetul Cluj se numara printre principalele destinatii ale unor mari investitii straine. Desi autoritatile identifica din ce in ce mai greu suprafete importante pentru astfel de investitii, Clujul se afla intr-o pozitie favorabila, comparativ cu alte judete, cum ar fi Sibiul, Aradul sau Timisul, unde, potrivit directorului Tetarom, Viorel Gavrea, au fost folosite toate resursele de teren disponibile. Cancelaria primului ministru a solicitat tuturor prefecturilor o situatie a terenurilor pe care s-ar putea derula investitii serioase.

Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Cluj, Anca Stanescu, din Cluj "au fost trimise Guvernului patru propuneri de terenuri situate in Baciu, Jucu, Gherla si Dej, care ar fi putut sa devina parcuri industriale".
Dintre aceste, a ramas in discutii numai zona Baciu, pentru ca restul terenurilor nu pot deveni parcuri industriale din diverse motive.
"De exemplu, la Gherla nu avea suprafata minima necesara de circa 200 de hectare", a explicat Stanescu, care a mai spus ca la Bucuresti au mai fost invitati la discutii si sefii institutiilor care furnizeaza utilitati, gaz sau electricitate.
In timp ce Clujul apeleaza la terenurile din Baciu, judetul Sibiu, care, in ultimii ani a cunoscut un foarte mare aflux de investitori, a ajuns acum in situatia de a nu mai avea prea multe de oferit. "Am fost intrebati daca avem un teren de 400 de hectare pentru un mare investitor, iar raspunsul nostru a fost categoric: nu", a declarat viceprimarul Sibiului, Eugen Cioruga.
Potrivit directorului Tetarom, Viorel Gavrea, judetele care vor profita de saturatia Sibiului vor fi Salajul si Brasovul, care dispun de suprafete insemnate pentru a atrage investitorii.

Directorul Tetarom Viorel Gavrea, care a participat la randul sau la intalnirea de la Guvern, a declarat ca "vizibilitatea pe care a avut-o modelul Tetarom i-a determinat pe reprezentantii celorlalte judete sa se mobilizeze si sa gandeasca proiecte similare celui pe care il aplicam noi aici la Cluj, prin construirea de parcuri industriale. Cel mai impresionant demers a fost al brasovenilor, care au avut o delegatie impresionanta si care au un proiect similar cu ceea ce afacem noi aici".

Cele mai citite

Tinerii români economisesc mai puțin: doar 6% au depozite la termen, iar valoarea medie a unui depozit este mult sub media europeană

Doar 6% dintre tinerii români sub 25 de ani aleg să economisească prin depozite la termen, acest lucru fiind influențat de resursele financiare limitate,...

Acordul pentru avioanele F-35, moment istoric

România a semnat, joi, la Palatul Victoria, acordul pentru achiziția avioanelor F-35, marcând un moment crucial în modernizarea Forțelor Aeriene Române Ceremonia a fost prezidată...

Adversare de temut pentru Dunărea Brăila și SCM Râmnicu Vâlcea în grupele EHF European League

Cele două echipe românești și-au aflat joi adversarele din grupele competiției europene, având parte de o tragere dificilă. HC Dunărea Brăila și SCM Râmnicu Vâlcea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă