Economia a primit o veste bună şi una proastă de la Coface. Vestea bună este că numărul insolvenţelor s-a redus în primul semestru cu 10% faţă de perioada similară din 2012.
Vestea proastă este că ponderea companiilor mari în insolvenţă s-a dublat, astfel încât numărul locurilor de muncă pierdute este cu 6.000 mai mare.
Numărul firmelor aflate în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă a scăzut în primul semestru cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 12.739, cele mai multe fiind din sectorul comerţului, construcţii, transporturi şi hoteluri şi restaurante, potrivit unui studiu Coface. Scădere este şi faţă de primul trimestru, chiar mai mare (13%). Să ne bucurăm?
“Poate părea bine, dar, din păcate, nu este pentru că ponderea insolvenţelor companiilor mari e aproape dublă comparativ cu anul trecut, ceea ce duce la un impact social puternic. O companie mare atrage după ea în insolvenţă circa alte zece companii”, spune Constantin Coman, country manager Coface.
În primele 6 luni, am avut un număr de 414 firme insolvente cu cifra de afaceri peste un milion euro, aproape de două ori mai mult decât în aceeasi perioadă a anului curent şi un record din 1990 până în prezent.
“Prin dublarea numarului de insolvenţe în rândul companiilor medii şi mari, apreciem că s-au pierdut cu 6.000 locuri de muncă mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului anterior, iar pierderile generate în economie prin datoriile nerambursate către partenerii privaţi au crescut cu 20%”, subliniază Iancu Guda, analistul pe probleme macroeconomice la Coface.
Dintre companiile de categorie grea (cifre de afaceri de peste 50 milioane euro) intrate în insolvenţă avem Mechel Câmpia Turzii, Oltchim, Dobrogea Grup, Laminorul, Aromet, Grup Romet, Romtem, Ecoforest şi EOL General Service (cinci din cele nouă sunt din sectoarele metalurgic şi construcţii). Ponderea companiilor mijlocii, mari şi foarte mari era de 3-4% din totalul firmelor intrate în insolvenţă în primul semestru din ultimii trei ani, însă ponderea cifrei de afaceri aferentă în totalul cifrei de afaceri a crescut de la 32% în 2011 la 59% în acest an.
Ce sector gâfâie cel mai tare
La 1.000 de firme active, domeniul construcţiilor e pe primul loc cu cele mai multe firme în insolvenţă, urmat de hoteluri şi restaurante, transporturi, activităţi recreative, metalurgie, tranzacţii imobiliare, fabricarea lemnului, producţia şi furnizarea de energie electrică. “Tendinţa din ultimii ani este că insolvenţele se concentrează în câteva sectoare, astfel că primele trei sectoare au 50-54% din totalul insolvenţelor, iar primele cinci sectoare cumulează 65-70%”, arată Constantin Coman. Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor intrate în insolvenţă în primul semestru a fost de 2,32 milioane de lei, aproape de două ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce demonstrează intrarea firmelor mari în joc.
Avem un început de trend?
Analiştii Coface observă îmbunătăţirea indicatorilor companiilor cu probleme: pierderea netă a fost de 7,59% faţă de 22,7% în primul semestru al anului trecut, gradul de îndatorare a fost de 96,5% faţă de 103%, ponderea datoriilor în cifra de afaceri era 107,3% comparativ cu 178,59%, iar numărul de zile în care-şi încasează banii (DSO) a fost de 139,2 zile faţă de 138,7 zile”, a precizat directorul Coface.
Media datoriilor înregistrate de firmele insolvente în primele şase luni a fost de 2,5 milioane de lei/firmă, faţă de 2,3 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Reducerea numărului de insolvenţe poate fi şi un efect de bază, în condiţiile în care anul 2012 a fost un record în această privinţă.
“Numărul de aproape 26.000 insolvenţe din 2012 a fost maximul ultimilor 5 ani şi un record în comparaţie cu alte ţări din zonă-mai mare decât cel înregistrat cumulat în Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Cehia şi Croatia, deşi aceste ţări au împreună de peste 3 ori mai multe firme active decât în România.
Cum cele mai multe firme neperformante si cu probleme de lichididati au fost deja declarate insolvente, este posibil ca din 2013 să asistăm la o scădere a numărului insolvenţelor” concluzionează Iancu Guda.
Prin dublarea numărului de insolvenţe în rândul companiilor medii şi mari în primul semestru s-au pierdut cu 6.000 locuri de muncă mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar pierderile generate în economie au crescut cu 20%.“
Iancu Guda, analist Coface