17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialModa alternativa: extraterestri in gradina de beton

Moda alternativa: extraterestri in gradina de beton

Miercuri seara au avut loc la Centrul Ceh din Bucuresti o prezentare de moda si lansarea unui fashion concept store temporar. Au fost prezentate creatiile a doua tinere designere din Cehia, Lucie Kutláková si Lucie Trnková, si ale romanului Olah Gyafras, intr-o atmosfera urbana cu DJ D, SKVJS KREW, instalatii, fotografii si video art.
In curtea ingusta a Centrului Ceh, transformata in "gradina de beton", si-a facut aparitia un public stufos, cu chef de petrecere chiar intr-o seara de miercuri si inghesuindu-se in fata catwalk-ului improvizat. Desi am zarit-o in public si pe Mihaela Radulescu, probabil ca nu s-a simtit in mediul ei, evenimentul atragand mai degraba alt gen de mondeni: studenti, designeri, tineri actori, Dragos Bucurenci etc. Muchia alternativa a evenimentului a iesit in evidenta si din felul in care a fost amenajata locatia, cu cosul de baschet inclus in catwalk, din publicul atras si mai ales din prezentarea ca atare.
Pretentiile la o parte, singura chestie care mi-a placut a fost instalatia designerului roman, care a lansat de curand label-ul Rozalb de Mura. Instalatia crea o scena petrecuta noaptea intr-o padure, cu copaci negri, amenintatori, pictati pe perete si cateva entitati care aratau a extraterestri in costume de astronaut. Ce treaba aveau extraterestrii acolo e greu de spus, mai ales ca unul dintre ei era sectionat, picioarele lui aflandu-se la un metru distanta de restul corpului. In schimb, instalatia reusea sa creeze o atmosfera undeva intre Twin Peaks si Dosarele X, iar Olah Gyafras, care dadea interviuri cu o masca de iepure negru peste cap, parea scos direct din Donnie Darko. Cat despre hainele marca Rozalb de Mura, "Olah Gyafras reviziteaza entuziast piese clasice, cum ar fi jacheta de baseball sau haina de scrima. Dupa ce le goleste de culoare, taie cu precizie chirurgicala in materialul batos de bumbac, lasand, intr-o estetica ce frizeaza cruzimea, taieturi si rani ce cateodata trimit spre cavitati functionale cum ar fi buzunarele".
Publicul prezent in curtea Centrului Ceh stia probabil ca nu trebuie sa se astepte la o prezentare de moda glamour, ci mai degraba la un show alternativ, cu multa atitudine si doar putin sclipici. Cu toate acestea, hainele si coregrafia prezentarii celor doua tinere designere din Cehia, care alcatuiesc impreuna brandul LEEDA, nu au parut sa satisfaca aceste asteptari, nici in privinta valorii de soc, nici a stilului. Show-ul a ezitat undeva intre parodie pe o tema texana, cu o palarie de cowboy de paie, tigari aprinse de calcaiul cizmei si chitare reci, si o imagine voit neglijenta si colata. De altfel, titlul colectiei este "Chic Tramp" ("panarame sic"). Hainele sunt purtabile, iar genul de tanara grabita, aparent neglijenta intr-un fel sofisticat, este foarte actual. Prezenta unui model intr-un stadiu avansat de sarcina nu m-a socat, in schimb colantii purtati cu bluza lunga pana la genunchi si curea pe deasupra m-au socat complet – nu cred ca am mai vazut ceva atat de dizgratios de la clipurile Madonnei din anii ’80. Nici fazele cu fete facandu-se ca zdrangane la chitara si dand din cap pe scena "ca baietii" nu mi s-au parut prea reusite.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă