Cei aproximativ 30,5 milioane de alegatori polonezi au fost chemati ieri la urne pentru a vota in alegerile legislative anticipate, considerate de catre unii analisti drept cele mai importante de dupa caderea comunismului in aceasta tara, in 1989.
Ultimul sondaj, publicat vineri seara, indica o crestere a decalajului intre actuala opozitie liberala din Platforma Civica (PO), condusa de Donald Tusk, clasata pe primul loc ca intentii de vot, si partidul conservator Lege si Justitie (PiS), al fratilor Kaczinsky. Astfel, Platforma Civica era creditata cu 47% din intentiile de vot, cu 17 procente mai mult decat partidul Lege si Justitie.
Axat pe lupta impotriva coruptiei si pe angajamentul de a "lichida" urmarile comunismului, identificand drept inamici comuni ai polonezilor fostii comunisti transformati in moguli, discursul gemenilor Lech si Jaroslaw Kaczynski i-a atras in special pe alegatorii varstnici, in timp ce tinerii s-au aratat mai degraba exasperati de continua intoarcere spre trecut in locul unor reforme coerente. Majoritatea alegatorilor tineri, ca si a polonezilor care lucreaza in strainatate, sustin Platforma Civica Libe-rala. Participarea la vot (in general, nu prea ridicata in Polonia) este un factor hotarator, o prezenta mai mare la urne fiind in favoarea liberalilor. "M-am intors acasa special ca sa votez, pentru ca in 2005 sondajele indicau ca PiS este sub liberali, astfel incat foarte multi oameni nu s-au obosit sa mearga la vot, iar PiS a castigat", a explicat un alegator, consultant financiar la Londra, care s-a intors in Polonia in week-end pentru a vota. Alti aproximativ 70.000 de polonezi s-au inscris pe listele de alegatori din Marea Britanie si Irlanda.
Adusi la putere de dezamagirea unei parti a alegatorilor polonezi fata de fosta guvernare socialista si de accentuarea decalajului intre bogati si saraci, conservatorii condusi de gemenii Lech si Jaroslaw Kaczynski nu si-au indeplinit promisiunea de a lupta eficient impotriva coruptiei si nici restul promisiunilor electorale. Coalitia pe care au format-o impreuna cu formatiunea populista Autoapararea si cu ultraconservatoarea Liga a Familiilor Poloneze (LPR) s-a remarcat doar prin luptele interne care i-au adus si distrugerea. Iar gemenii Kaczynski si-au alaturat numele de declaratii si masuri bizare.
Presa britanica i-a numit "capete de cartofi polonezi" dupa ce au sustinut propunerea unui oficial guvernamental de a se deschide o ancheta pentru a se stabili daca nu cumva un personaj de desene animate pentru copii mici (Teletubbies), Tinky Winky, este homosexual, intrucat poarta tot timpul o poseta rosie de dama. Legea lustratiei a fost considerata prea extrema si ineficienta atat de catre europeni, cat si de polonezi, dupa ce a provocat iesirea din scena politica a unor personalitati anticomuniste recunoscute, cum ar fi europarlamentarul si fostul ministru de Externe Bronislaw Geremek. Compararea gazoductului intre Rusia si Germania cu pactul dintre Hitler si Stalin de divizare a Europei si invocarea ca argument pentru un numar mai mare de locuri in Parlamentul European a celor cinci milioane de polonezi ucisi in timpul celui de-al doilea razboi mondial au facut sa fie priviti cu si mai mari rezerve de catre partenerii europeni ai Poloniei.
Partidele din cursa electorala
Platforma Civica liberala, condusa de Donald Tusk, creditata cu 33 pana la 47% din intentiile de vot. Tusk are cele mai mari sanse de a fi desemnat premier, fiind fortat sa coabiteze cu presedintele Lech Kaczynski. Lege si Justitie, partid catolic de dreapta infiintat gemenii Kaczynski, creditat cu 26 pana la 35%.
Alianta electorala a stangii si a democratilor (LiD), condusa de fostul presedinte Aleksandr Kwasniewski, creditata cu 8-12%.
Partidul Taranesc Traditional (PSL), posibil aliat al liberalilor, era preferat de 5-8% din alegatori.
Liga Familiilor Poloneze (ultraconservatoare) si Autoapararea (populist) erau creditate sub pragul electoral de 5%.
» Scandal politizat
Cu doar patru zile inaintea alegerilor, departamentul de lupta impotriva coruptiei (BCA) creat de fratii Kaczynski a dat publicitatii inregistrarile unor conversatii telefonice intre o deputata a Platformei Civice, Beata Sawicka, anchetata sub acuzatii de coruptie, si primarul din Hel, o localitate situata pe o peninsula din Marea Baltica, unde aceasta dorea sa achizitioneze terenuri. Beata Sawicka a fost prinsa in flagrant in timp ce primea de la agenti sub acoperire ai BCA care s-au dat drept oameni de afaceri o importanta suma de bani destinata cumpararii de terenuri. Ea a fost exclusa imediat din Platforma Civica.