Functionalitatea si rezistenta sunt criteriile de care trebuie sa tineti seama la o achizitie costisitoare si de durata, cum este cazul mobilei de bucatarie pe care, desigur, doriti sa o folositi mai multi ani. Frecventa cu care se gateste, precum si cantitatea de alimente sau vase ce se doresc depozitate in bucatarie influenteaza alegerea dimensiunilor mobilierului.
Latimea blatului de lucru trebuie sa fie cu 2-3 cm mai mare in partea frontala decat cea a corpurilor de dedesubt si cu 5-6 cm mai mare in partea din spate pentru a permite trecerea tevilor si a instalatiilor. De asemenea, se recomanda ca dulapurile suspendate sa atinga la marginea superioara inaltimea de maximum 180 cm, pentru a fi accesibile unei persoane cu dimensiuni medii.
Masa
Rezistenta reprezinta poate cel mai important aspect in alegerea unei mese de bucatarie. Asadar, faceti un mic test in magazin pentru a verifica in ce masura este solida: apasati cu podul palmei sa vedeti daca suporta greutatea corpului.
Daca decideti sa cumparati masa separat, cautati un model care sa se potriveasca cu celelalte corpuri de mobilier ca material, design si culoare.
Scaunele
Se numara printre cele mai utilizate piese de mobilier dintr-o casa. Alegerea acestora trebuie sa aiba in vedere stilul bucatariei, culoarea si materialul mobilierului din incapere.
Dimensiunile scaunelor se aleg astfel incat sa nu ocupe prea mult spatiu (daca bucataria e de mici dimensiuni), dar si sa fie confortabile pentru cei care le utilizeaza. Se recomanda ca sezutul sa fie la o inaltime cuprinsa intre 45 – 50 cm (la o masa cu inaltime de 78 – 80 cm).
In bucatarii mici
Daca aveti o bucatarie mica, optati pentru polite suspendate si electrocasnice incorporate in dulapuri. In felul acesta veti salva mult din spatiu. O alta optiune este sa renuntati la masa din bucatarie si sa adoptati varianta unui mobilier functional, unde un sertar ar putea fi inlocuit cu un blat ce poate fi utilizat ca loc de luat masa.