15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialMoartea lui Berezovski. Pista agenţilor secreţi

Moartea lui Berezovski. Pista agenţilor secreţi

Criză cardiacă, sinucidere, supradoză de medicamente, crimă? Misterul persistă în jurul decesului lui Boris Berezovski, miliardar rus şi unul dintre cei mai virulenţi adversari ai preşedintelui rus, Vladimir Putin.

El a fost găsit mort în sala de baie din reşedinţa sa din apropiere de Londra, iar cauza morţii este încă neelucidată. Diverse surse anunţau ieri arestarea în SUA a fostului său amic şi asociat, oligarhul rus apropiat de Kremlin Roman Abramovici. FBI a dezminţit informaţiile.

Motivul arestării în SUA a oligarhului rus Roman Abramovici, patronul clubului britanic de fotbal Chelsea şi un apropiat al Kremlinului, ar fi avut legătură cu moartea lui Boris Berezovski, contra căruia a câştigat un proces în vara anului trecut. Totuşi, informaţia nu a fost confirmată oficial. În acelaşi timp, poliţia britanică explorează în continuare pista agenţilor secreţi care puteau fi implicaţi în această moarte, având în vedere că mai

mulţi opozanţi ai Kremlinului au dispărut în mod suspect în ultimii ani în Marea Britanie. Abramovici, devenit inamicul fostului său susţinător, reprezintă şi el o pistă posibilă legată de moartea lui Berezovski. Umbra Kremlinului planează peste această afacere, având în vedere că Berezovski urma să apară ca martor în procesul asasinării lui Alexandr Litvinenko – alt opozant al lui Putin – otrăvit cu plutoniu la Londra.

Caruselul morţilor

Dispariţia lui Boris Berezovski înseamnă şi dispariţia unui capitol din istoria Rusiei postsovietice – asasinate comandate, jefuirea statului, averi obţinute rapid şi rămase neelucidate, pe fondul războiului din Cecenia. Dar şi morţile neclarificate din jurul lui – a publicistului Vladislav Listiev, asasinat la Moscova în 1995, a aliatului său politic, deputatul Serghei Iuşcenkov, împuşcat la Moscova în 2003, a biografului şi criticului său, ziaristul Paul Klebnikov, asasinat în capitala rusă în 2004, a amicului său, fostul agent al serviciilor secrete ruse, FSB, otrăvit cu poloniu într-un hotel din Londra, în 2006.

La câţiva zeci de kilometri distanţă de reşedinţa lui Berezovski, un alt om de afaceri rus, Alexander Perepilicini, 44 ani, a murit la 10 noiembrie 2012, din cauza unei crize cardiace produse în timp ce făcea jogging. Omul era unul dintre martorii cheie în afacerea Magniţki, după numele lui Serghei Magniţki, juristul fondului britanic Hermitage Capital, mort în urma maltratărilor suferite într-o închisoare din Moscova după ce denunţase o uriaşă afacere de corupţie organizată de Fisc şi Poliţie. Ca atare, anchetatorii britanici şi-au luat toate precauţiile.

BAB

Boris Abramovici Berezovski, BAB pentru prieteni, era odată cel mai puternic om de afaceri din Rusia, dar a devenit indezirabil din cauza criticilor la adresa lui Vladimir Putin, pe care l-a ajutat să ajungă la Kremlin în 2000. Exilat în Marea Britanie, el a obţinut statut de refugiat politic, iar cererile Moscovei de a fi extrădat au rămas fără rezultat.

În ultimele luni s-au acumulat facturi care au dus la scăderea averii sale. 120 milioane euro pentru cheltuielile unui proces angajat şi în final pierdut contra fostului său asociat, oligarhul rus apropiat de Kremlin Roman Abramovici. Alte 120 milioane de euro pentru reglarea divorţului de a doua soţie, Galina Beşarova.

 

Cele mai citite

România va fi „măturată” de ciclonul Ashely, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat duminică dimineață că România va fi afectată semnificativ de ciclonul Ashley în următoarele ore, subliniind că pericolul principal...

Extrema dreaptă din Austria, dată câștigătoare a alegerilor parlamentare

Extrema dreaptă din Austria se îndreaptă spre un succes istoric în alegerile parlamentare de duminică din Austria, conform primelor estimări care au fost publicate...

Compania care a primit premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“

Compania românească „Plafar“ a câștigat premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“ la Gala Excelență în Business. „Companii Românești cu tradiție. Plafar a câștigat premiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă