-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialMJ cere revocarea a cinci judecatori

MJ cere revocarea a cinci judecatori

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a trimis o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii in care cere anularea numirii a cinci politisti in functia de judecator. Ministrul Justitiei argumenteaza cererea prin incalcarea Legii 303/2004, art. 33, alin 1.
Este vorba despre concursurile de admitere in magistratura din martie si decembrie 2005. Data fiind lipsa de magistrati, concursurile au fost organizate de CSM pentru persoane cu pregatire juridica si care au activat cel putin 5 ani in domniul juridic. La inscriere, candidatii trebuiau sa anexeze actele care sa dovedeasca aceste lucruri. Or, cei cinci fosti politisti au adus adeverinte care atestau ca au avut o activitate de ofiter de politie simplu sau ofiter de politie de cercetare penala. CSM le-a admis dosarele. Fostii politisti au dat examen si au reusit. CSM a facut propunerea de numire. Presedintele Traian Basesescu a emis decret de numire a acestora in functiile de judecatori.
CSM a trimis adrese la Ministerul Justitiei pentru stabilirea salarizarii respectivilor politisti deveniti judecatori. Cercetand dosarele lor, Directia pentru resurse umane si relatii cu CSM a remarcat faptul ca noii magistrati aveau in dosarul de inscriere adeverinte de politisti. In Legea 303/2004 se stabileste ca cei care acced la functia de magistrati trebuie sa aiba o activitate de 5 ani ca: avocati, notari, asistenti judiciari, consilieri juridici, persoane care au indeplinit functii de specialitate juridica la Parlament, Presedintie, Guvern, Curtea Cosntitutionala, Avocatul Poporului, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, cadre didactice din invatamantul juridic superior acreditat, ca si magistratii-asistenti de la Inalta Curte. Cei cinci fosti politisti nu se incadrau in aceste categorii. CSM a fost sesizat.
Raspunsul CSM a sustinut ca, in conformitate cu Ordonanta de Ur-genta 28/2002, functiile de ofiter de politie si ofiter de politie de cercetare penala pot fi asimilate categoriilor prevazute de Legea 303/2004.

Semnatura lui Basescu nu poate fi anulata

Monica Macovei sustine ca nu se poate face aceasta asimilare. In plus, politistul este functionar public si pentru acest statut nu este nevoie de pregatire juridica. In acelasi timp, nu exista o dispozitie legala care sa echivaleze functia de functionar public cu statut special cu cea care presupune activitate juridica.
Fostii politisti au fost numiti prin decret prezidential care nu mai poate fi revocat, pentru ca a intrat in circuitul civil si a produs efecte juridice. In acest caz, singura posibilitate de a obtine inlaturarea efectelor decretelor prezidentiale este inaintarea unei anulari la instanta de contencios administrativ numai de catre emitentul decretelor, anume Administratia Prezidentiala. Pentru a se declansa acest lucru, numai Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa informeze presedintele Romaniei despre situatie si sa ii ceara actionarea in judecata. De asemenea, CSM trebuie sa trimita la Institutia Prezidentiala intreaga documentatie a cazului.

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă