SIPA a atins apogeul puterii între 2001 și 2004, când, sub conducerea ofițerului de securitate Marian Ureche și coordonarea ministrului Justiției Rodica Stănoiu, ea însăși colaborator al Securității, ar fi colectat informații despre viața privată a magistraților.
În 2014, fostul ministru al Justiției Monica Macovei, cea care în 2006 a desființat SIPA, a arătat că în arhivă ar putea exista și informații legate de politicieni.
Documente despre trecutul lui Ponta
Macovei a susținut că aici s-ar putea găsi documente care să probeze că fostul premier Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE. „Dovada că Ponta a fost ofițer acoperit? Poate caută cineva și prin arhiva SIPA. Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofițer acoperit, sugerez să căutăm și în arhiva SIPA. Ca ministru al Justiției, am desființat SIPA pentru că cercetările arhivei au arătat că SIPA, prin agenții săi, urmărea judecători, procurori sau avocați.
Notele informative conțineau nu doar date despre activitatea profesională, ci și despre viața privată a magistraților. Astfel de informații, de care colaboratoarea Securității, Rodica Stănoiu, se folosea, probabil, pentru a șantaja magistrați, erau obținute, evident, și din interiorul magistraturii, de judecători sau procurori ofițeri acoperiți. Ponta a ajuns la Parchetul General exact în perioada când era ofițer acoperit, deși nu îndeplinea condițiile legale, deci prin eludarea legii, printr-un ordin de ministru al Rodicăi Stănoiu, colaboratoare a Securității”, a scris Macovei.
Până la ora închiderii ediției, Macovei nu a răspuns solicitării “României libere” de a comenta acest subiect.
!Dacă doamna Macovei chiar a spus așa ceva, minte de îngheață apele și folosește politic niște instituții care nu ar trebui implicate în așa ceva! “
Victor Ponta, deputat PSD
Predoiu dorea propriul serviciu secret
Deși niciodată nu au fost publicate documente din arhiva SIPA care să probeze că această instituție urmărea magistrați și făcea poliție politică, au existat declarații în acest sens ale unor persoane care au intrat în contact cu arhiva.
„Fondatorul SoJust Danileţ (care a făcut parte din echipa lui Macovei) a spus consilierilor politici că SIPA era în esenţă serviciul propriu de informaţii al Ministerului de Justiţie, care avea scopul de a spiona vieţile private ale judecătorilor, procurorilor, oficialilor din instanţe şi chiar ale cetăţenilor de rând. (…) Danileț a divulgat că deși dosarele de dinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul de Justiție a păstrat dosarele din 2001-2005, în două încăperi mici accesibile ministrului de Justiție. El le-a văzut dosarele, care conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori, chiar dosare medicale potrivit cărora unele judecătoare au făcut avorturi. Era – spune Danileț, o reîntoarcere la epoca Ceaușescu și era greșit să crezi că poți forța prin șantaj judecătorii să se reformeze”, se arată într-o telegramă WikiLeaks din 2009, a Ambasadei SUA la București.
Telegrama era intitulată „O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România” și în ea era menționată intenția fostului ministru al Justiției Cătălin Predoiu de a reînvia SIPA.
„Vicepreşedintele CSM Licu a spus consilierilor politici că CSM i-a spus categoric ministrului de Justiţie Predoiu că reînvierea SIPA era o idee proastă. Predoiu ceruse ulterior o întrevedere cu liderii CSM pentru mai multe discuţii suplimentare, dar CSM refuzase să participe. Şeful ANI Macovei a spus că problema SIPA a apărut pentru un moment şi în timpul Summit-ului Justiţiei convocat de Băsescu: Geoană ceruse ca Predoiu să explice logica de a reînvia serviciul; Băsescu a intervenit şi a spus că «acest lucru nu este pe agenda noastră de azi» şi Geoană s-a retras", potrivit telegramei atribuite WikiLeaks.
Dan Andronic îi acuză pe Macovei și Danileț
Patronul EVZ, Dan Andronic, susţine că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu. „Din această nesecată oază de documente, până la un anumit moment istoric, s-au servit toţi. Despre ce este vorba? Despre dovezi că din arhiva SIPA, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, au fost copiate documente. Despre dovezi că din arhiva SIPA au fost sustrase şi distruse dosare ale unor magistraţi care, ulterior, au avansat ierarhic până la cel mai înalt nivel”, a scris Andronic, citat de mediafax.ro.