0.6 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialMittal Steel a vandut cateva structuri de bloc intrate in proprietatea CLM...

Mittal Steel a vandut cateva structuri de bloc intrate in proprietatea CLM Galati

Dupa ce in primavara au fost subiectul unui dur schimb de replici intre primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, si directorul general de atunci al Mittal Steel, Narendra Chaudary, cele sapte structuri de bloc abandonate ale combinatului, raspandite in zonele centrale ale Galatiului, dau nastere acum unor noi controverse.

Cine a vandut si cine a cumparat structurile de bloc abandonate?

Consiliul Municipal a emis o hotarare prin care structurile blocurilor au fost confiscate, devenind proprietatea CLM, insa o societate de constructii a continuat lucrarile, dupa ce se zvonise ca societatea preluase cele sapte structuri de la Mittal Steel la pretul de un milion de euro. Acum, controversele vizeaza doua teme: mai intai, aveau voie cei de la Mittal Steel sa vanda cele sapte constructii, care erau trecute deja in proprietatea Consiliului Municipal? Cealalta tema a controverselor este constituita de faptul ca nici una dintre institutiile implicate in eliberarea autorizatiei – nici primarul Dumitru Nicolae, nici Comisia de urbanism a CLM Galati, nici Inspectia de Stat pentru Constructii – nu stie de eliberarea vreunei autorizatii de constructie. Deloc lipsit de importanta este si faptul ca ridicarea a trei constructii de zece etaje pe Faleza Dunarii risca sa afecteze stabilitatea intregii zone.

Afacerile imobiliare ale SIDEX

Atunci cand a cumparat SIDEX, trustul indiano-britanic Mittal Steel a avut „la pachet” mai multe „active”, despre care nimeni nu banuia ca ar face obiectul privatizarii combinatului. Intre acestea, priza de la Dunare prin care se face alimentarea cu apa potabila a Galatiului, baza sportiva „Siderurgistul”, stadionul clubului „Otelul” si sapte structuri de blocuri de locuinte, abandonate de cativa ani. Toate cele sapte locatii sunt situate in zonele centrale ale Galatiului. Blocul „Miorita”, ce are 20 de apartamente „generoase”, proiectate pentru cei din conducerea combinatului, este situat in centrul vechi, pe strada Domneasca. Blocurile PS1A, PS1B si P6, ce includ 232 apartamente in constructii ridicate partial, sunt situate la intersectia a patru dintre principalele artere ale Galatiului, la „inelul de rocada”. Blocurile U3, U4 si U5, aflate de opt ani doar in stadiu de fundatie, ar urma sa aiba 324 apartamente si sunt situate pe Faleza Superioara a Dunarii, de unde poate fi admirata panorama Muntilor Macinului si a Dunarii, de la Braila la Isaccea. Constructia celor sapte structuri a inceput in 1997, cand director al SIDEX era actualul primar al Galatiului, Dumitru Nicolae. La acea vreme, combinatul era celebra „gaura neagra a economiei romanesti” si deseori se confrunta cu mari probleme la plata salariilor, asa ca structurile blocurilor, ridicate de o firma platita mai mult cu tabla, prin compensari, au fost abandonate in 1997, in diferite stadii de constructie.
In zonele centrale Galatiului exista 10-15 structuri de constructii abandonate de mai multi ani. Incercarile municipalitatii de a determina proprietarii sa finalizeze investitiile au avut ceva rezultate, dar nu si in cazul Mittal Steel. Pe data de 8 februarie, Consiliul Municipal a hotarat rechizitionarea a zece structuri de constructii abandonate, intre care si o parte din structurile de bloc abandonate ale Mittal Steel, dar si Bazinul de incercari de unelte de pescuit al Universitatii „Dunarea de Jos”. Hotararea CLM Galati a generat reactia de atunci a directorului general al Mittal Steel, Narendra Chaudary: „Nu intentionam, sub nici o forma, nici sa le predam, nici sa le vindem, ci vrem sa le terminam atunci cand vom considera oportun”. Raspunsul primarului Nicolae a fost la fel de dur, iar legea a fost pusa in aplicare: prin hotararea votata in unanimitate de consilierii municipali, din 8 februarie, structurile blocurilor U3, U4 si U5 de pe Faleza Dunarii au intrat in proprietatea Consiliului Municipal.

Un zvon de un milion de euro

In urma cu cateva saptamani, in mediile administrative din Galati a circulat zvonul ca Mittal Steel ar fi vandut, pe un milion de euro, cele sapte structuri de bloc unei firme de constructii, dar a fost considerat un simplu zvon, din moment ce o parte din constructii erau de cateva luni in proprietatea CLM. Intre timp insa, zvonul a fost confirmat de inceperea lucrarilor la structurile blocurilor U3, U4 si U5, de pe Faleza Dunarii. Presedintele Comisiei de servicii a CLM Galati, consilierul municipal Mihai Turcu, a incercat in zadar sa afle despre ce este vorba in acest caz: „Cu ceva vreme in urma, Consiliul Local a emis o hotarare conform careia constructiile incepute si abandonate din municipiul Galati sunt confiscate. Actul normativ afecta si pe Mittal Steel. Ulterior, aceasta societate a vandut constructiile de pe Faleza Superioara, ce au fost abandonate inca din 1997. Eu am cerut in scris de la Inspectoratul de Stat in Constructii sa-mi spuna pe ce baza lucreaza societatea care a cumparat fundatiile. Vreau sa stiu daca are autorizatie de la primarie. Cei din Comisia de urbanism, din cadrul CL, mi-au spus ca nu stiu nimic. Nici primarul Dumitru Nicolae nu a stiut sa-mi spuna ceva. Vreau sa stiu daca o hotarare a Consiliului a fost incalcata, pentru ca un asemenea gest ii afecteaza pe consilierii locali”.

Incurcaturi birocratice, vara, concedii

Imediat dupa aprobarea in CLM, hotararea a fost trimisa Prefecturii Galati, care a validat-o, dar si Consiliului Judetean, care trebuia sa execute exproprierea. La randul sau, Consiliul Judetean a trimis catre CLM Galati o adresa prin care cerea intocmirea cate unui dosar pentru fiecare constructie confiscata. Exact la acest moment, profitand de incalcelile birocratice, administratia Mittal Steel a vandut firmei de constructii cele 7 structuri de bloc, din care unele erau confiscate, altele nu. Din punctul de vedere al firmei de constructii, nu a fost comisa nici o neregula, dar administratia Mittal Steel stia de confiscarea constructiilor si totusi le-a vandut. De ce a vandut? Am incercat sa obtinem un punct de vedere al administratiei combinatului, dar fiind vara, perioada concediilor, probabil ca raspunsul va mai intarzia putin. Cert este ca prin aceasta tranzactie Mittal Steel a vandut ceva ce nu-i apartinea, pagubind municipiul Galati, in bugetul caruia trebuiau sa ajunga banii.

Cele mai citite

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...

Harghita: Peste patru mii de locuitori nu au curent electric din cauza căderilor de ninsoare și a vântului puternic

Aproape patru mii de locuitori, din 11 localităţi, nu au în continuare curent electric, după ce căderile de ninsoare şi vântul puternic au produs...

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...
Ultima oră
Pe aceeași temă