Expertii Ministerului Afacerilor Externe s-au consultat cu reprezentantii Mitropoliei Ortodoxe din Cluj-Napoca in privinta recuperarii bunurilor Fundatiei „Gojdu”. In acest proces vor fi implicate toate cele trei mitropolii ortodoxe din Sibiu, Cluj-Napoca si Timisoara.
Expertii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au prezentat ample expuneri de natura tehnica si juridica asupra tuturor aspectelor legate de co-existenta Fundatiei private „Gojdu” si a Fundatiei publice romano-ungare „Gojdu”. La sfarsitul acestor expuneri, delegatia MAE a prezentat propunerea de adoptare a unei declaratii din care sa rezulte ca Acordul romano-ungar din 2005 nu afecteaza existenta, legitimitatea si obiectivele Fundatiei „Godju” si nu abroga Acordul din 1937 dintre guvernele roman si maghiar, referitor la administrarea acestor bunuri.
Reprezentantii Fundatiei „Gojdu” cer Guvernului Republicii Ungare sa ii transfere Guvernului Romaniei intreaga avere „Gojdu” specificata in Acordul din 1937, pentru ca, la randul sau, autoritatile din tara noastra sa transfere intregul patrimoniu „Gojdu” catre fundatia cu sediul la Sibiu.
Patrimoniul a fost lasat mostenire ortodocsilor romani din Transilvania si din Ungaria de catre avocatul Emanoil Gojdu. Valoarea acestuia este estimata la mai multe miliarde de euro. Ierarhii celor trei mitropolii ortodoxe din Transilvania si Banat au solicitat, in final, retragerea de la dezbatere a Ordonantei de ratificare a acordului romano-ungar de infiintare la Budapesta a Fundatiei publice Gojdu, ca ragaz pentru gasirea celor mai bune solutii la problemele legate de patrimoniul Gojdu.