Zeci de mii de ucraineni au demonstrat, in acest weekend, la Kiev atat pro, cat si contra dizolvarii Parlamentului – amenintare enuntata in repetate randuri de presedintele Viktor Iuscenko, aflat de luni bune in conflict cu premierul Ianukovici.
aproximativ 70.000 de ucraineni au sfidat, sambata, o interdictie judiciara, iesind in strada pentru a-l sustine pe presedintele prooccidental al tarii, Viktor Iuscenko, care a amenintat din nou cu convocarea de alegeri anticipate pentru depasirea actualei crize politice.
Impasul politic dureaza din vara lui 2006, cand a fost instalat guvernul premierului prorus Viktor Ianukovici. Criza s-a acutizat odata cu ultimatumul, de sambata dimineata, al presedintelui dat majoritatii proruse, Iuscenko precizand ca va dizolva Parlamentul daca prorusii nu respecta Constitutia. Iuscenko a calificat drept "anticonstitutionala" consolidarea coalitiei care poate, odata atinsa majoritatea prevazuta de legea fundamentala (300 de voturi), sa modifice Constitutia dupa bunul plac si sa ignore orice veto prezidential.
La putine ore dupa discursul sau, aproximativ 70.000 de partizani ai sefului de stat s-au reunit in piata centrala din Kiev, Maidan – unde s-a desfasurat "revolutia portocalie" -, solicitand dizolvarea Parlamentului. Mitingul a fost organizat de opozitia proocidentala, partidul prezidential Ucraina Noastra si Blocul Iulia Timosenko. In paralel, circa 20.000 de prorusi s-au adunat intr-o alta piata centrala, Europa, unde au arborat pancarte pe care scria "Dizolvarea Parlamentului este o crima".
Iuscenko poate pierde in caz de alegeri
Dizolvarea Parlamentului de la Kiev constituie un act riscant pentru presedintele Viktor Iuscenko, deoarece sondajele au aratat ca prooccidentalii nu au certitudinea obtinerii unei majoritati in cazul unor noi alegeri legislative.
Decizia ar putea, de asemenea, sa nu fie recunoscuta de prorusi, ceea ce risca sa agraveze instabilitatea din tara.
Presedintele Iuscenko a enumerat o lista de conditii necesare obtinerii unui compromis, printre care figureaza si interdictia ca deputatii sa isi mai poata schimba eticheta politica.
Ianukovici vrea 300 de deputati
Prorusii, care datorita migratiei politice dispun de circa 250 de deputati, si-au fixat ca obiectiv atingerea pragului de 300 de parlamentari pana in mai, ceea ce le-ar permite modificarea Constitutiei. Premierul prorus Viktor Ianukovici a declarat ca tabara sa nu accepta "ultimaturi care sunt dincolo de limitele dreptului si ale Constitutiei", dar a adaugat, pe un ton mai impaciuitor, ca "cerem presedintelui si opozitiei sa construiasca tara impreuna cu noi".