4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialMITA pentru permise. Trei inculpați arestați, zece în arest la domiciliu. Cât...

MITA pentru permise. Trei inculpați arestați, zece în arest la domiciliu. Cât era ȘPAGA

Trei dintre inculpații în dosarul mitei pentru obținerea permisului de conducere, în care sunt vizați examinatori de la Direcția Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, au fost arestați, informează Mediafax.

Alți zece inculpați au fost plasați în arest la domiciliu. Deciziile au fost luate de Tribunalul București.

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au reţinut 20 de persoane în dosarul „mită pentru permise auto” şi au cerut Tribunalului București arestarea preventivă a 16 dintre acestea, patru fiind plasate sub control judiciar.

Instanța a decis miercuri arestarea preventivă a trei dintre inculpați, plasarea în arest la domiciliu a 10 dintre ei și cercetarea sub control judiciar a altor trei.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Printre reținuți au fost agenţi de poliţie de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Procurorii Parchetul Tribunalului Bucureşti au anunțat marți că în dosar sunt vizate 87 de persoane, printre care şi agenţi de la DRPCIV, instructori auto şi persoane care ar fi dat mită ca să treacă proba traseului, în dosarul privind obţinerea frauduloasă a unor permise de conducere, în perioada 2014 – 2015.

Mai mulţi instructori, persoane care ar fi dat mită pentru a obţine permisul de conducere, dar și un polițist şi-ar fi recunoscut faptele în faţa anchetatorilor, potrivit unor surse judiciare.

Din probele administrate până în prezent rezultă că instructorii auto erau cei care se oferau să îi ajute pe cursanţi să promoveze proba practică a examenului de conducător auto, în schimbul unei sume de bani, spun anchetatorii.

„Instructorul auto primeşte suma de bani (în general între 250 şi 350 de euro) de la elev sau de la o persoană apropiată acestuia, fie înainte de momentul examenului, fie imediat după aceea. Pentru anumite categorii de candidaţi (persoanele care au fost condamnate, persoanele care solicită redobândirea unui nou permis de conducere, persoanele ale căror dosare de şcolarizare se apropie de data de expirare a valabilităţii), instructorii auto solicită o sumă de bani mai mare, deoarece, la rândul lor, poliţiştii examinatori pretind mai mulţi bani”, au precizat procurorii.

Potrivit Parchetului Capitalei, înainte de momentul examenului, instructorul auto discută cu poliţistul examinator, (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care „are acces” la agenţii de poliţie şi este desemnat de aceştia ca şi „colector” sau „casier”), pentru a-i face acestuia cunoscută identitatea elevului pentru care s-ar fi realizat traficul de influenţă.

„După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa, instructorul auto înmânează lucrătorului de poliţie sumele de bani ce fac obiectul infracţiunilor de corupţie fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de poliţistul examinator ca şi „colector” sau „casier”, al cărui rol este de a colecta sumele de bani date cu titlu de mită, de a ţine o evidenţă exactă cu privire la sumele datorate de fiecare instructor al cărui elev a fost promovat şi a transmite ulterior o parte din sumele de bani primite de la candidaţi”, mai susţin anchetatorii.

Aceştia precizează şi că, instructorii auto se întâlneau cu poliţiştii examinatori pentru a le da sumele de bani de la candidaţi chiar la locuinţele agenţilor sau în locuri şi în momente prestabilite. De asemenea, procurorii susţin că tranzacţiile între poliţişti şi instructori aveau loc uneori prin intermediari.

„Din sumele primite de la fiecare elev care a cumpărat influenţa instructorilor se remit ulterior poliţiştilor examinatori desemnaţi ca examinatori pentru proba practică sume cuprinse între 150- 200 de euro, restul sumei reprezentând folosul instructorilor şi al celorlalţi intermediari care au acţionat pe parcurs”, precizează reprezentanţii Parchetului Capitalei.

În discuţiile dintre ei, instructorii auto şi poliţiştii care primeau bani de la persoanele care voiau să se asigure că trec de proba traseului pentru obţinerea permisului de conducere foloseau un limbaj codificat pentru „pentru asigurarea confidenţialităţii comunicaţiilor şi al scopului real al activităţilor întreprinse”, potrivit procurorilor.

Astfel, candidaţii, elevii sau cursanţii erau denumiţi de agenţi şi de instructorii auto „pachet”, „bucată”, „roabă”, „blugi”, „cartofi”, „roată”; iar sumele de bani erau „coco” sau „iepuroi” (euro).

„Pentru a stabili o întâlnire în vederea solicitării unei intervenţii pe lângă un poliţistul examinator (foloseau-n.r.): „ne vedem la cafea”, „bem şi noi o cafea”, „îţi iau un bilet”, „îţi rezerv un loc”. Pentru a stabili o întâlnire în vedere remiterii unei sume de bani (foloseau- n.r.): „să-ţi las un dosar”, „să-ţi aduc o cafea”, „să-ţi las un contract”, „ţi-am luat medicamente”, „să-ţi aduc un bon”, „să-ţi aduc o fişă”, „ai un loc rezervat la spălătorie”, „să vin să-ţi repar/văd maşina”, se arată într-un comunicat al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Conform procurorilor, când doreau să transmită că elevul a fost declarat admis la proba traseului pentru a obţine permisul de conducere, instructorii şi poliţiştii spuneau „a fost ok”, „a fost lumină”, „a fost soare”, „s-a rezolvat problema” sau „ai ieşit cu plus”.

„Faptul că atât instructorii cât şi lucrătorii de poliţie cunosc foarte bine acest limbaj codificat, precum şi faptul că întâlnirile dintre ei se pot realiza chiar şi fără a discuta în prealabil sunt de natură să conducă la concluzia unui adevărat mod de operare format, consolidat şi specializat în timp prin comiterea a numeroase astfel de fapte de corupţie”, susţin reprezentanţii Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mesaj emoționant al Regelui Charles: Exemplul lui Isus este atemporal: să intrăm în lumea celor care suferă

Regele Charles a transmis un mesaj emoționant de Crăciun în care a pus accent pe solidaritate, compasiune și speranță, în fața suferințelor și provocărilor...

SUA: Băncile mari dau în judecată Rezerva Federală pentru teste de rezistență controversate

Marți, băncile importante și grupurile de afaceri au intentat un proces împotriva Rezervei Federale (Fed), acuzând că testele anuale de rezistență aplicate marilor instituții...

„Urbi et Orbi”. Papa Francisc a transmis tradiționalul său mesaj

Papa Francisc a transmis, pe 25 decembrie 2024, tradiționalul său mesaj "Urbi et Orbi" din Bazilica Sfântul Petru, adresându-se lumii cu apeluri pentru pace...
Ultima oră
Pe aceeași temă