Omul de afaceri italian, Antonello Celestini este anchetat în total în cinci dosare penale în România, iar firmele acestuia din Italia ar fi în acest moment verificate de autorităţi, fiind suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, spun surse judiciare.
Antonello Celestini- denunţătorul unei mite de 1,8 milioane de euro ce ar fi fost destinată şefilor ANAF-ar fi vrut să dezvolte în România afaceri ilicite între care şi o fabrică ilegală de tutun. Numai fabrica ar fi provocat prejudicii anuale bugetului de stat de peste un miliard de euro, spun specialiştii. Procurorii anticorupţie au probe deocamdată doar împotriva unui consilier ANAF şi a unui avocat, care au fost arestaţi preventiv pentru că au cerut şi au luat mită de la Celestini. În plus, instituţiile judiciare au numeroase probe despre afacerile presupus ilicite ale lui Celestini, pe numele căruia autorităţile române au deschise cel puţin cinci dosare penale.
De mai mulţi ani, Antonello Celestini are în ţara noastră o bogată activitate de comerţ cu tutun, care nu de puţine ori a fost suspectată de evaziune şi spălare de bani prin lanţuri de firme tip suveică. De fiecare dată a scăpat de suspiciuni. Însă, în 2010, DNA, cu ajutorul Autorităţii Naţionale a Vămilor şi a Gărzii Financiare a descoperit probe suficiente pentru trimiterea lui Celestini în judecată pentru o evaziune fiscală de 44 milioane de euro. În acest dosar, alături de Celestini au mai fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu (în beneficiul lui Celestini) fostul secretar de stat din Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache, precum şi Livia Bădescu,fostă şef de serviciu din direcţia legislaţie în domeniul accizelor din acelaşi minister. În afară de acest dosar , România Liberă a descoperit că Celestini are şi alte dosare penale pe numele său şi anume: are un dosar pe rol la DNA Bucureşti, altul la DIICOT – structura centrală; unul la Parchetul Tribunalului Arad şi altul la Parchetul Judecătoriei Constanţa. Toate aceste dosare vizează operaţiuni de comerţ cu tutun suspectate ca fiind nelegale.
A adunat ilegal 80% din producţia românească de tutun pe o ajutorizare falsificată!
Deşi nu era autorizat potrivit legii, în anii 2009-2010, firmele lui Celestini au adunat de la producătorii români circa 80% din întreaga producţie de tutun a României, producţii subvenţionate de stat prin APIA. Acest tutun urma să fie procesat la Rom ITAL Zimnicea. Fiind de o calitate inferioară, înainte de a se fabrica ţigaretele, tutunul românesc urma să fie amestecat cu tutun de cea mai bună calitate din India şi Pakistan, adus în România tot de firmele lui Celestini. Autorităţile vamale şi cele fiscale, împreună cu Poliţia, au descoperit că Celestini a achiziţionat tutunul românesc în baza unei autorizaţii falsificate.
În timpul controalelor fiscale au fost descoperite borderouri de achiziţie tip APIA , ceea ce poate însemna că Celestini a încasat si subvenţia statului pentru cultivarea tutunului. În acest moment la APIA se fac verificări pentru identificarea celor care au încasat subvenţia. În afară de achiziţia directă, Celestini a adunat 350 de tone de tutun românesc prin firma interpusă SC Agricola Aluniş FM, deşi această societate nu era autorizată să facă operaţiuni comerciale cu tutun. Prejudiciile depăşesc 30 de milioane de euro numai prin neplata taxelor.
Acum se instrumentează pierderile prin încasările ilegale de TVA şi încasări ilegale de subvenţii pentru cultura tutunului pe anii 2009-2010.
Importurile ilegale din India şi Pakistan
Celestini este suspectat că a făcut prin SC Italia Tobacco Production Mogoşoia, 11 importuri neautorizate ( avea o autorizaţie falsificată, potrivit expertizelor) din India şi Pakistan, numai în 2010 . El a importat în total 992 tone de tutun. Prejudiciile estimate ar fi de 77,5 milioane de euro din accize şi 62 milioane RON din TVA, după cum rezultă din notele de control al Autorităţii Naţionale a Vămilor şi ale Gărzii Financiare deţinute de România Liberă.
Plăţi de zeci de milioane de euro către firme-fantomă din paradisuri fiscale
Pentru a nu plăti impozit pe profit, SC Italia Tobacco Production ar fi plătit consultanţă şi servicii fictive unor firme din paradisuri fiscale. Spre exemplu, doar în lunile mai şi iunie 2009 ar fi plătit 1,1 milioane euro către CTS Tobacco din Insulele Virgine şi 1,3 milioane euro către Lorentz Investment ltd – Insulele Virgine.
Cine a luat mită de la Celestini
Antonello Celestini a căutat protecţie la şefii ANAF prin doi intermediari: avocatul Marius Stăncescu şi consilierul ANAF Nicolae Adrian Gavrilă. Stăncescu ar fi primit de la Celestini în total 71.000 de euro pentru a deschide „uşi” la ANAF. La un moment dat, Stăncescu i-ar fi cerut lui Celestini un milion de euro numai pentru şeful ANAF, Sorin Blejnar, în schimbul pro-tecţiei totale a afacerilor ilegale, în care intra şi o fabrică clandestină de ţigarete.
Consilierul Gavrilă ar fi primit 120.000 de euro de la Celestini pentru a scăpa de TVA în 2008. Ulterior, Gavrilă i-ar fi cerut fără succes şi alte sume de bani (peste 600.000 de euro) pentru a plăti protecţia afacerilor ilicite ale lui Celestini.
Răzbunarea
Acum, Antonello Celestini se află în Italia, unde are mai multe firme prin care comercializează tutun. Surse judiciare spun că, la sesizarea omologilor români, autorităţile italiene ar fi declanşat controale la aceste firme. Aceleaşi surse mai spun că Celestini le-ar fi spus anchetatorilor italieni că afacerile sale sunt curate, dar că românii ar fi făcut sesizări în Italia pentru a se răzbuna deoarece el ar fi refuzat să le dea şpăgi.
De la Vîntu la Celestini
Afacerile controversate ale lui Celestini din România au început să fie verificate la sânge abia după şedinţa CSAT din iunie 2010, când s-a stabilit programul naţional de combatere a contrabandei, evaziunii fiscale şi a spălărilor de bani. În cadrul acestui program, toate instituţiile cu atribuţii de suprave-ghere şi control – de la servicii secrete la instituţii fiscale şi judiciare – au stabilit criterii clare de cooperare şi competenţe. În doar câteva luni de aplicare a programului au fost descoperite tranzacţii financiare ilegale în care au fost implicaţi bogaţii din TOP 100, ca spre exemplu Sorin Ovidiu Vîntu sau Cătălin Chelu; au fost descoperite fabrici clandestine de ţigarete, tranzacţii ilegale cu milioane de litri de alcool, tranzacţii petroliere ilegale, corupţia de la frontiere sau de la vămi. În circa şase luni au fost anihilate activităţi comerciale ilicite care, dacă s-ar fi dezvoltat nestingherite, ar fi depăşit prejudicii anuale de peste trei miliarde de euro, spun surse judiciare.
Prejudiciu de 10 milioane de euro, recuperat
În cadrul campaniei naţionale de descoperire a afacerilor ilicite cu tutun au fost descoperite şi executate mai multe firme, între care China Tobacco şi firma românească ALFATAR Investment SRL. La China Tobacco vameşii au descoperit 6 operaţiuni de punere în circulaţie (import) fără deţinere de autorizaţie de expeditor înregistrată şi eliberată de Ministerul Finanţelor din România. Prejudiciul de 10 milioane de dolari a fost recuperat rapid prin executarea unei scrisori de garanţie bancară, iar banii au intrat la bugetul statului. În cazul firmei româneşti ALFATAR Investment, s-au descoperit operaţiuni de comercializare fără autorizare în valoare de peste 130 milioane de euro. În acest caz, s-au confiscat 667 tone de tutun.