21.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialMitฤƒ la ANAF: Pe cine a vrut sฤƒ se rฤƒzbune italianul Celestini

Mitฤƒ la ANAF: Pe cine a vrut sฤƒ se rฤƒzbune italianul Celestini

Omul de afaceri italian, Antonello Celestini este anchetat în total în cinci dosare penale în România, iar firmele acestuia din Italia ar fi în acest moment verificate de autoritฤƒลฃi, fiind suspectate de evaziune fiscalฤƒ ลŸi spฤƒlare de bani, spun surse judiciare.

Antonello Celestini- denunลฃฤƒtorul unei mite de 1,8 milioane de euro ce ar fi fost destinatฤƒ ลŸefilor ANAF-ar fi vrut sฤƒ dezvolte în România afaceri ilicite între care ลŸi o fabricฤƒ ilegalฤƒ de tutun. Numai fabrica ar fi provocat prejudicii anuale bugetului de stat de peste un miliard de euro, spun specialiลŸtii. Procurorii anticorupลฃie au probe deocamdatฤƒ doar împotriva unui consilier ANAF ลŸi a unui avocat, care au fost arestaลฃi preventiv pentru cฤƒ au cerut ลŸi au luat mitฤƒ de la Celestini. În plus, instituลฃiile judiciare au numeroase probe despre afacerile presupus ilicite ale lui Celestini, pe numele cฤƒruia autoritฤƒลฃile române au deschise cel puลฃin cinci dosare penale.

De mai mulลฃi ani, Antonello Celestini are în ลฃara noastrฤƒ o bogatฤƒ activitate de comerลฃ cu tutun, care nu de puลฃine ori a fost suspectatฤƒ de evaziune ลŸi spฤƒlare de bani prin lanลฃuri de firme tip suveicฤƒ. De fiecare datฤƒ a scฤƒpat de suspiciuni. Însฤƒ, în 2010, DNA, cu ajutorul Autoritฤƒลฃii Naลฃionale a Vฤƒmilor ลŸi a Gฤƒrzii Financiare a descoperit probe suficiente pentru trimiterea lui Celestini în judecatฤƒ pentru o evaziune fiscalฤƒ de 44 milioane de euro. În acest dosar, alฤƒturi de Celestini au mai fost trimiลŸi în judecatฤƒ pentru abuz în serviciu (în beneficiul lui Celestini) fostul secretar de stat din Ministerul Finanลฃelor, Graลฃiela Iordache, precum ลŸi Livia Bฤƒdescu,fostฤƒ ลŸef de serviciu din direcลฃia legislaลฃie în domeniul accizelor din acelaลŸi minister. În afarฤƒ de acest dosar , România Liberฤƒ a descoperit cฤƒ Celestini are ลŸi alte dosare penale pe numele sฤƒu ลŸi anume: are un dosar pe rol la DNA BucureลŸti, altul la DIICOT – structura centralฤƒ; unul la Parchetul Tribunalului Arad ลŸi altul la Parchetul Judecฤƒtoriei Constanลฃa. Toate aceste dosare vizeazฤƒ operaลฃiuni de comerลฃ cu tutun suspectate ca fiind nelegale.

A adunat ilegal 80% din producลฃia româneascฤƒ de tutun pe o ajutorizare falsificatฤƒ!

DeลŸi nu era autorizat potrivit legii, în anii 2009-2010, firmele lui Celestini au adunat de la producฤƒtorii români circa 80% din întreaga producลฃie de tutun a României, producลฃii subvenลฃionate de stat prin APIA. Acest tutun urma sฤƒ fie procesat la Rom ITAL Zimnicea. Fiind de o calitate inferioarฤƒ, înainte de a se fabrica ลฃigaretele, tutunul românesc urma sฤƒ fie amestecat cu tutun de cea mai bunฤƒ calitate din India ลŸi Pakistan, adus în România tot de firmele lui Celestini. Autoritฤƒลฃile vamale ลŸi cele fiscale, împreunฤƒ cu Poliลฃia, au descoperit cฤƒ Celestini a achiziลฃionat tutunul românesc în baza unei autorizaลฃii falsificate.

În timpul controalelor fiscale au fost descoperite borderouri de achiziลฃie tip APIA , ceea ce poate însemna cฤƒ Celestini a încasat si subvenลฃia statului pentru cultivarea tutunului. În acest moment la APIA se fac verificฤƒri pentru identificarea celor care au încasat subvenลฃia. În afarฤƒ de achiziลฃia directฤƒ, Celestini a adunat 350 de tone de tutun românesc prin firma interpusฤƒ SC Agricola AluniลŸ FM, deลŸi aceastฤƒ societate nu era autorizatฤƒ sฤƒ facฤƒ operaลฃiuni comerciale cu tutun. Prejudiciile depฤƒลŸesc 30 de milioane de euro numai prin neplata taxelor.

Acum se instrumenteazฤƒ pierderile prin încasฤƒrile ilegale de TVA ลŸi încasฤƒri ilegale de subvenลฃii pentru cultura tutunului pe anii 2009-2010.

Importurile ilegale din India ลŸi Pakistan

Celestini este suspectat cฤƒ a fฤƒcut prin SC Italia Tobacco Production MogoลŸoia, 11 importuri neautorizate ( avea o autorizaลฃie falsificatฤƒ, potrivit expertizelor) din India ลŸi Pakistan, numai în 2010 . El a importat în total 992 tone de tutun. Prejudiciile estimate ar fi de 77,5 milioane de euro din accize ลŸi 62 milioane RON din TVA, dupฤƒ cum rezultฤƒ din notele de control al Autoritฤƒลฃii Naลฃionale a Vฤƒmilor ลŸi ale Gฤƒrzii Financiare deลฃinute de România Liberฤƒ.

Plฤƒลฃi de zeci de milioane de euro cฤƒtre firme-fantomฤƒ din paradisuri fiscale

Pentru a nu plฤƒti impozit pe profit, SC Italia Tobacco Production ar fi plฤƒtit consultanลฃฤƒ ลŸi servicii fictive unor firme din paradisuri fiscale. Spre exemplu, doar în lunile mai ลŸi iunie 2009 ar fi plฤƒtit 1,1 milioane euro cฤƒtre CTS Tobacco din Insulele Virgine ลŸi 1,3 milioane euro cฤƒtre Lorentz Investment ltd – Insulele Virgine.

Cine a luat mitฤƒ de la Celestini

Antonello Celestini a cฤƒutat protecลฃie la ลŸefii ANAF prin doi intermediari: avocatul Marius Stฤƒncescu ลŸi consilierul ANAF Nicolae Adrian Gavrilฤƒ. Stฤƒncescu ar fi primit de la Celestini în total 71.000 de euro pentru a deschide „uลŸi” la ANAF. La un moment dat, Stฤƒncescu i-ar fi cerut lui Celestini un milion de euro numai pentru ลŸeful ANAF, Sorin Blejnar, în schimbul pro-tecลฃiei totale a afacerilor ilegale, în care intra ลŸi o fabricฤƒ clandestinฤƒ de ลฃigarete.

Consilierul Gavrilฤƒ ar fi primit 120.000 de euro de la Celestini pentru a scฤƒpa de TVA în 2008. Ulterior, Gavrilฤƒ i-ar fi cerut fฤƒrฤƒ succes ลŸi alte sume de bani (peste 600.000 de euro) pentru a plฤƒti protecลฃia afacerilor ilicite ale lui Celestini.

Rฤƒzbunarea

Acum, Antonello Celestini se aflฤƒ în Italia, unde are mai multe firme prin care comercializeazฤƒ tutun. Surse judiciare spun cฤƒ, la sesizarea omologilor români, autoritฤƒลฃile italiene ar fi declanลŸat controale la aceste firme. AceleaลŸi surse mai spun cฤƒ Celestini le-ar fi spus anchetatorilor italieni cฤƒ afacerile sale sunt curate, dar cฤƒ românii ar fi fฤƒcut sesizฤƒri în Italia pentru a se rฤƒzbuna deoarece el ar fi refuzat sฤƒ le dea ลŸpฤƒgi.

De la Vîntu la Celestini

Afacerile controversate ale lui Celestini din România au început sฤƒ fie verificate la sânge abia dupฤƒ ลŸedinลฃa CSAT din iunie 2010, când s-a stabilit programul naลฃional de combatere a contrabandei, evaziunii fiscale ลŸi a spฤƒlฤƒrilor de bani. În cadrul acestui program, toate instituลฃiile cu atribuลฃii de suprave-ghere ลŸi control – de la servicii secrete la instituลฃii fiscale ลŸi judiciare – au stabilit criterii clare de cooperare ลŸi competenลฃe. În doar câteva luni de aplicare a programului au fost descoperite tranzacลฃii financiare ilegale în care au fost implicaลฃi bogaลฃii din TOP 100, ca spre exemplu Sorin Ovidiu Vîntu sau Cฤƒtฤƒlin Chelu; au fost descoperite fabrici clandestine de ลฃigarete, tranzacลฃii ilegale cu milioane de litri de alcool, tranzacลฃii petroliere ilegale, corupลฃia de la frontiere sau de la vฤƒmi. În circa ลŸase luni au fost anihilate activitฤƒลฃi comerciale ilicite care, dacฤƒ s-ar fi dezvoltat nestingherite, ar fi depฤƒลŸit prejudicii anuale de peste trei miliarde de euro, spun surse judiciare.

Prejudiciu de 10 milioane de euro, recuperat

În cadrul campaniei naลฃionale de descoperire a afacerilor ilicite cu tutun au fost descoperite ลŸi executate mai multe firme, între care China Tobacco ลŸi firma româneascฤƒ ALFATAR Investment SRL. La China Tobacco vameลŸii au descoperit 6 operaลฃiuni de punere în circulaลฃie (import) fฤƒrฤƒ deลฃinere de autorizaลฃie de expeditor înregistratฤƒ ลŸi eliberatฤƒ de Ministerul Finanลฃelor din România. Prejudiciul de 10 milioane de dolari a fost recuperat rapid prin executarea unei scrisori de garanลฃie bancarฤƒ, iar banii au intrat la bugetul statului. În cazul firmei româneลŸti ALFATAR Investment, s-au descoperit operaลฃiuni de comercializare fฤƒrฤƒ autorizare în valoare de peste 130 milioane de euro. În acest caz, s-au confiscat 667 tone de tutun.

Cele mai citite

Cine sunt judecฤƒtorii care au votat รฎmpotriva candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale

Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei (CCR) a acceptat o contestaศ›ie รฎmpotriva candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale, hotฤƒrรขrea fiind definitivฤƒ ศ™i eliminรขnd-o astfel din cursa...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

ศ˜oferii vor avea la dispoziศ›ie 24 de ore pentru a achita taxa, fฤƒrฤƒ a mai fi penalizaศ›i automat Sistemul va fi similar cu cel care...

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordฤƒm o atenศ›ie deosebitฤƒ oportunitฤƒศ›ilor economice din spaศ›iul francofon

Una dintre prioritฤƒศ›ile majore ale Francofoniei o reprezintฤƒ educaศ›ia ศ™i formarea tinerilor, a declarat preศ™edintele Iohannis la Paris Preศ™edintele Romรขniei, Klaus Iohannis, a susศ›inut sรขmbฤƒtฤƒ,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ