Tribunalul Bucureşti a făcut publice motivele arestării lui Vasile Avram, şeful arbitrilor care a primit 19.000 de euro mită, şi a mituitorului, omul de afaceri Ioan Sorin Ţerbea, susţinător al echipei FCM Târgu-Mureş. Banii ar fi provenit de la Primăria Târgu-Mureş.
Motivul principal al arestării este faptul că lăsarea lor în libertate poate prejudicia ancheta prin aceea că inculpaţii ar putea face presiuni şi astfel ar putea influenţa declaraţiile subor-donaţilor – martori şi făptuitori -, ce urmează a fi audiaţi de procurorii anticorupţie în zilele următoare.
Viceprimarul Claudiu Maior, suspectat de procurorii DNA
DNA va audia astăzi mai multe persoane al căror nume nu a fost făcut public. Surse judiciare spun că pe lista audierilor se află inclusiv fiul şefului arbitrilor, Marius Avram, care ar fi fost delegat să arbitreze meciuri ale FCM Tg. Mureş. De asemenea, s-ar afla preşedin-ţii LPF şi FRF, respectiv Mitică Dragomir şi Mircea Sandu, care ieri i-au luat apărarea lui Vasile Avram. De audieri nu va scăpa nici viceprimarul Municipiului Tg. Mureş, Claudiu Maior, prin care Ţerbea ar fi obţinut bani (în avans) în contul unor contracte pe care firma sa Salubriserv le derula cu primăria. Cu aceşti bani s-ar fi cumpărat cele 19.000 de euro daţi drept mită lui Vasile Avram.
Avram a schimbat arbitrii la cererea proprietarilor de cluburi
În afară de faptul că ar fi luat 19.000 de euro mită, Avram mai este suspectat de faptul că a schimbat arbitri la cererea patronilor sau managerilor de cluburi, că s-ar fi arătat dispus să ajute o persoană să ia examenul de arbitru, că a acceptat vin de la Ţerbea pentru nunta fiului său, Marius Avram.
În hotărărea de arestare se arată că: „interferenţele inculpatului Avram în modul de desemnare a arbitrilor este susţinută de interceptări ale convorbirilor telefonice existente la dosarul cauzei în cadrul cărora inculpatul discută cu persoane a căror calitate este aceea de proprietari sau manageri de cluburi de fotbal, despre modul în care diverşi arbitri au condus meciurile, inculpatul acceptând recomandarea înlocuirii lor, aspect ce este, în mod evident, o încălcare a obligaţiei de echidistanţă ce revine acestuia în virtutea funcţiei. De asemenea, relevanţă prezintă şi o altă convorbire telefonică din 27.07.2011 în care acelaşi inculpat îşi arată disponibilitatea de a interveni pentru sprijinirea unei anumite persoane, recomandate de interlocutor, într-un anumit examen dat de acea persoană în calitate de arbitru”.
Vin pentru nunta lui Avram jr
În motivarea făcută publică se mai arată că atât Avram, cât şi Ţerbea, lăsaţi în libertate, ar putea putea face presiuni asupra martorilor şi făptuitorilor din dosar. În privinţa lui Avram, acesta ar putea influenţa decla-raţiile arbitrilor desemnaţi pentru a favoriza echipa de FCM Tg. Mureş, ale patronilor şi directorilor de cluburi cărora le accepta cererile de schimbare a unor arbitri. În privinţa omului de afaceri Ţerbea, acesta ar putea face presiuni atât asupra angajaţilor săi, doi dintre ei fiind învinuiţi pentru complicitate la dare de mită, cât şi asupra celorlalţi participanţi din lanţul obţinerii banilor pentru mită.
În motivarea hotărârii arestării preventive există şi picanterii de genul că Ioan Sorin Ţerbea „a produs o însemnată cantitate de vin pentru oaspeţi” cu ocazia nunţii lui Marius Avram, băiatul lui Vasile Avram. Reamintim că scopul mitei a fost confirmat prin desemnarea la meciurile echipei din Târgu-Mureş a „unui număr redus de arbitri”, care sunt suspectaţi că ar fi favorizat această echipă.