Care este relatia dintre presedintele rus Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin? Este Medvedev un subordonat de facto al celui mai puternic lider politic al Federatiei Ruse? Sau este un tactician rabdator care isi pregateste discret suprematia? Este reala adversitatea timida afisata de presedintele cu viziuni liberale fata de paternalismul autoritar al predecesorului sau? Sau este totul numai o piesa de teatru pentru ochii Occidentului si ai rusilor nemultumiti de criza economica ori dornici de democratie?
Raspunsul la toate intrebarile de mai sus ar putea fi celebra fraza rostita de Winston Churchill in zorii razboiului rece: "Rusia este o ghicitoare infasurata in mister inauntrul unei enigme".
Dincolo de echivocul exprimat atat de plastic de fostul mare lider al lumii occidentale, un lucru este insa cert: in ierarhia la varf a politicii rusesti, Vladimir Putin este in continuare cel mai popular si mai puternic lider politic din Federatia Rusa. Criza economica nu a consumat multele procente de popularitate adunate in perioada revigorarii economice, iar schimbarea de rol – de la cel de presedinte la cel de premier – nu i-a stirbit forta cu care controleaza aproape toate institutiile statului. Pe palierul politic, popularitatea sa este insasi liantul politic si social al statului, linia dura si controlul pe care il pretuieste atat de mult fiind considerate cheile revigorarii Rusiei atat in plan economic, cat si in relatiile internationale.
Ceva nu mai este insa la fel. Presedintele Dmitri Medvedev, ales ca succesor de Putin insusi, a inceput sa critice tot mai vocal guvernul condus de fostul sau mentor, ca si masurile autoritariste luate de Putin in anii precedenti. In luna septembrie, in discursul despre starea natiunii, Medvedev a criticat coruptia, dependenta de stat si de aparatul birocratic, politica externa "cu pieptul bombat" si chiar si fraudele de la alegerile locale comise de Rusia Unita – partidul suprem din Duma de Stat, care il sustine pe Putin. La finalul lunii noiembrie, Medvedev a ridicat miza vorbind de necesitatea modernizarii tarii si infrastructurii, a libertatii de exprimare si – intr-o referire clara la Putin – a denuntat "atitudinile paternaliste" si amestecul in justitie al unor "agenti fara scrupule".
Toate aceste interventii, care in Rusia pot fi calificate drept evenimente politice in sine, au ramas fara urmari practice. Numai un exemplu: saptamana trecuta, probabil incurajati de pozitiile lui Medvedev, judecatorii Curtii Constitutionale Anatoly Kononov si Vladimir Iaroslavtev au denuntat dominatia executivului asupra justitiei. La cateva ore dupa declaratiile publice, ambii au decis subit sa demisioneze.
Absenta oricaror urmari practice ale interventiilor liberale ale lui Medvedev poate insemna ca asaltul sau a fost prost calculat sau ca batalia abia a inceput. Firava opozitie politica din Rusia sustine insa ca totul este o perdea de fum si ca dorinta lui Medvedev de a-si surclasa mentorul este numai un spectacol bine regizat pentru audienta occidentala si, in acelasi timp, o supapa de presiune pentru disiparea nemultumirilor din societate.
Raspunsul lui Putin la criticile lui Medvedev: "Sunt sigur ca (interventiile lui Medvedev – n.n.) reflecta starea de spirit din intreaga societate ruseasca".
» Putin, deasupra lui Medvedev
Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, realizate la sfarsitul lunii noiembrie, inaintea maratonului televizat al premierului Vladimir Putin, cotele de popularitate ale prim-ministrului rus si ale presedintelui Dmitri Medvedev se afla la cel mai scazut nivel din ultimele opt luni.
Conform cercetarii sociologice a Fundatiei pentru Opinie Publica, popularitatea lui Putin a scazut de la 72% in octombrie la 65% la sfarsitul lunii noiembrie, cel mai mic nivel din martie incoace. Acelasi studiu il indica pe presedintele Medvedev intr-o situatie mai putin favorabila – cota de popularitate micsorandu-se de la 65% in octombrie la 54% la finele lunii trecute.
» Scadere de 8,5%
Principalul motiv al scaderii de popularitate a celor doi lideri ai Federatiei Ruse este situatia economica din Rusia, unde criza economica internationala a provocat dezechilibre grave si un blocaj financiar cu greu dezamorsat de guvern. Potritiv newsru.com, produsul intern brut al Rusiei s-a contractat anul acesta cu 8,5%, – cu 1,5 procente mai putin decat se prognoza, dar suficient pentru a avea repercusiuni serioase asupra somajului si a situatiei sociale.
Conform autoritatilor de la Moscova, numarul persoanelor fara un loc de munca a crescut de la 4,1 milioane in 2008 la 5,8 milioane, conform centralizarilor de date din octombrie anul acesta.