23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialMisterul lotului de 1 milion de vaccinuri rămâne. Paguba o ştim: 1...

Misterul lotului de 1 milion de vaccinuri rămâne. Paguba o ştim: 1 milion de euro

Institutul Cantacuzino va trebui să plătească Ministerului Sănătăţii contravaloarea celor aproape 400.000 de vaccinuri care au fost retrase de pe piaţă, adică aproape patru milioane de lei.

„Se vor face toate diligenţele pentru recuperarea banilor şi deocamdată nu am luat în calcul şi alte sancţiuni, dar se va mai analiza. Institutul nu a comunicat deocamdată care este motivul pentru care cele peste 350.000 de doze nu au fost conforme”, a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt de la Ministerul Sănătăţii.

Am încercat să aflăm de la conducerea Institutului Cantacuzino care este motivul din cauza căruia tulpina B din vaccinurile retrase nu a fost activă, dar aceasta a refuzat să facă orice comentariu până la finalizarea cercetării interne.

„Va mai dura câteva zile până când vom avea rezultatul de la comisie. Deja 600.000 de doze au fost folosite la vaccinare şi au mai rămas aproape 400.000, dar nu avem o centralizare de la fiecare direcţie de sănătate publică. Nu am făcut calcule nici legate de suma pe care va trebui să o achităm ministerului”, a declarat Lucian Radu, directorul Institutului Cantacuzino. El a spus că nu poate preciza nici cât a fost bugetul instituţiei pe 2011 şi cât ar reprezenta valoarea pagubei, pe motiv că bugetul încă nu s-a închis.

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a anunţat recent că va retrage toată cantitatea de vaccin care este distribuită în sistem şi că va recupera banii alocaţi pentru acesta. Ritli a cerut să se verifice unde s-a greşit în tehnologia de fabricare sau de păstrare a produsului.

Ministerul Sănătăţii a cumpărat de la Institutul Cantacuzino un milion de doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2011-2012, pentru care a plătit aproximativ 10 milioane de lei, din care a fost utilizată aproape jumătate din cantitate pentru imunizarea populaţiei la risc.

Campania de imunizare a populaţiei nu se va mai relua pentru că nu s-a declanşat o epidemie de gripă şi nici de viroze respiratorii, iar situaţia este sub control. Numărul cazurilor de gripă înregistrate până acum este de aproximativ 10.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă