NATO nu va prelungi misiunea sa de formare militară în Irak după sfârştul lui 2011, în lipsa acordării unei imunităţi juridice membrilor acesteia, a declarat duminică Falah al-Fayad, un consilier irakian pentru securitate naţională, relatează AFP, scrie Mediafax.
„NATO ne-a surprins cu această decizie”, a declarat Falah al-Fayad pentru AFP, la bordul unui avion care îl transporta pe premierul Nouri al-Maliki într-o vizită oficială la Washington.
„Ne pare rău că NATO a recomandat retragerea misiunii sale din Irak”, a continuat el, precizând că Bagdadul a fost informat despre acest lucru în urmă cu trei zile. „Imunitatea este peste putinţa Guvernului irakian, iar noi respectăm această decizie (…). Eu speram ca această misiune va rămâne”, a subliniat Falah al-Fayad.
NATO, care nu a participat la invazia Irakului, în 2003, din cauza opoziţiei unor ţări ca Franţa şi Germania, a lansat în 2004 o misiune de formare a forţelor de securitate irakiene, la solicitarea autorităţilor de la Bagdad.
Această misiune are ca obiectiv „să ajute Irakul să creeze forţe armate eficiente, cu scopul ca (această ţară) să îşi poată asigura singură securitatea”, potrivit site-ului Alianţei Nord-Atlantice.
La sfârşitul lui 2010, misiunea NATO avea un efectiv de aproximativ 180 de persoane, contribuţia cea mai importantă aparţinând Statelor Unite.
Problema absenţei imunităţii juridice a descurajat, deja, Statele Unite să menţină în Irak un contingent redus de formatori militari, determinând Washingtonul să îşi retragă toate trupele militare până la sfârşitul acestui an.
Această retragere este, de-acum, aproape finalizată. În prezent, în Irak sunt mai puţin de 6.000 de militari şi civili ataşaţi Departamentului Apărării, faţă de 170.000 de militari şi 505 baze militare în 2007 şi 2008.
Duminică, armata americană a transferat autorităţilor irakiene baza de la Kalsu, în apropiere de Hilla (95 de kilometri sud de Bagdad), în prezent dispunând de numai trei baze militare în toată ţara.