» Dupa doua luni de voiaj, fregata "Regele Ferdinand" a acostat in portul Constanta.
»F 221, prima nava romaneasca care a primit calificativul maxim NATO.
Cateva sute de civili si cadre de marina au participat, ieri, la ceremonialul dedicat intoarcerii in tara a fregatei "Regele Ferdinand" de la operatiunea "Active Endeavour". Este cea de-a treia participare a navei la misiunea reala de patrulare in Marea Mediterana sustinuta de statele Aliantei Nord-Atlantice in scopul combaterii traficului ilegal si a amenintarilor teroriste. In perioada 24 septembrie-10 octombrie 2008 "Regele Ferdinand" a participat la exercitiul "Noble Midas 08". Cu acest prilej nava a fost evaluata si certificata nivel II NATO – interoperabilitate de catre o echipa apartinand componentei maritime de comanda CCMAR Napoli. In perioada 10 octombrie – 13 noiembrie, fregata a participat la Operatia "Active Endeavour", pe timpul careia a obtinut rezultate foarte bune.
Misiunea din Marea Mediterana s-a incheiat printr-o vizita oficiala in portul Haifa in perioada 14–19 octombrie, F 221 fiind prima nava militara romaneasca care a facut escala intr-un port israelian. "Nava a parcurs peste 10.500 mile marine", a precizat Comandorul Marian Savulescu. Comandantul fregatei "Regele Ferdinand". "Active Endeavour" este o operatie initiata si condusa de Alianta Nord-Atlantica in scopul descurajarii actiunilor teroriste. Conceptia militara a NATO cu privire la apararea impotriva terorismului prevede desfasurarea de catre forta navala a unor actiuni de supraveghere si control pe culoarele de navigatie din Marea Mediterana.
» Viteza si armament
Fregata 221 a fost prima nava romaneasca care a participat, in 2005, la operatia de supraveghere a traficului naval si aerian. "Regele Ferdinand" are un deplasament de 4.900 tone, lungimea de 148,2 metri si un pescaj maxim de 6,4 metri. Nava poate atinge viteze de pana la 30 de noduri si are o autonomie de 4.500 mile marine. Propulsia este asigurata de 4 turbine Rolls Royce, iar sistemele electrice de la bord sunt alimentate de 4 diesel-generatoare de cate 1 MW. Sistemele de armament sunt complexe si permit executarea misiunilor de lupta impotriva submarinelor, a navelor de suprafata si avioanelor.