3.3 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialMiron Cozma, inchis cateva zile

Miron Cozma, inchis cateva zile

Miron Cozma este condamnat la 10 ani de puscarie. Pentru subminarea puterii de stat in mineriada de la Costesti din 1999. Dar „Luceafarul huilei” va fi liber in curand. Arestat din nou, nu va sta in puscarie decat 2-3 saptamani. Consecinta a gratierii de care a beneficiat din partea lui Ion Iliescu. Instanta a decis ca Miron Cozma si-a ispasit deja pedeapsa in cei sapte ani si jumatate cat a stat inchis pentru mineriada din 1991. Ajung in schimb dupa gratii „locotenentii” lui Cozma.
Prin decizia Curtii de Casatie (10 ani inchisoare pentru Miron Cozma si cate 5 ani detentie pentru ceilalti 5 complici), instanta a constatat valabilitatea acuzatiilor dintr-un rechizitoriu probat asupra actiunilor si violentelor de la Costesti. Aceasta decizie irevocabila demonstreaza ca Miron Cozma a comis infractiunea de subminare a puterii de stat atunci cand in 1999, la instigarea PRM, a vrut sa dea jos Guvernul prin mijloace neconstitutionale. Insa Cozma nu se va intoarce la puscarie decat pentru maxim 2 saptamani si numai din motive procedurale.

O pedeapsa ispasita

Potrivit instantei, Cozma si-a ispasit deja pedeapsa pentru aceasta sentinta. El a stat in puscarie sapte ani si jumatate atat pentru condamnarea de 18 ani pentru mineriada din 1991, cat si pentru aceasta condamnare de zece ani pentru mineriada de la Costesti. Potrivit legislatiei romanesti, pedepsele nu se cumuleaza, ci se aplica pedeapsa cea mai mare. Iar pentru condamnarea de 18 ani a fost gratiat la sfarsitul anului trecut de fostul presedinte Ion Iliescu. Ramane un mister judiciar de ce instanta suprema nu a avut curajul sa-i aplice un spor de pedeapsa lui Cozma peste cei 10 ani aplicati de Curtea de Apel, data fiind calitatea sa de recidivist.
Un spor de pedeapsa, aplicat la sentinta de fond pronuntata de CAB, ar fi insemnat cel putin 15 ani de detentie pentru infractorul periculos Miron Cozma. Tot pentru subminarea puterii de stat si pentru violente a fost condamnat Cozma la 18 ani inchisoare in dosarul mineriadei din 1991 (o pedeapsa gratiata de Ion Iliescu in noiembrie 2004, in ultima zi de mandat prezidential). O alta condamnare definitiva a incasat Cozma – 7 ani de inchisoare – pentru tulburarea linistii publice si impotrivirea la aplicarea unui mandat de executare a pedepsei, in dosarul mineriadei din 17-18 februarie 1999 de la Stoenesti. Aceasta din urma pedeapsa i-a fost contopita in cea de 18 ani inchisoare (gratiata politic de Iliescu).

Calitatea de recidivist

In aceste imprejurari infractionale deosebite, solutionarea dosarului Costesti i-a adus lui Cozma calitatea de recidivist si cea de pericol social extrem de grav la adresa statului de drept si chiar a sigurantei nationale. Un spor de pedeapsa pe care i-l putea aplica ieri instanta suprema ar fi insemnat ani grei de puscarie pentru Cozma, in plus fata de cei 7 ani si 8 luni de inchisoare, executati – cu unele sincope – intre 1997 si 2004 (ca urmare a sentintei din dosarul mineriadei din 1991). Calculul temporal al eliberarii conditionate, acum speculat de avocatii lui Cozma, nu ar mai fi avut efect astazi. Triplul infractor ar fi trebuit sa execute diferenta de ani de detentie rezultata prin aplicarea noii pedepse din dosarul Costesti.

Ar putea sa stea la zdup maximum 2-3 saptamani

Prin decizia de la Casatie de ieri, lui Miron Cozma i-a ramas valabila interdictia de a intra in orasul Bucuresti pentru mai multi ani. Dar, ca efect al gratierii cadorisite politic de Ion Iliescu, Miron Cozma se bucura de libertate de miscare, adica de posibilitatea, de pilda, de a parasi Romania fara a avea probleme la frontiera. Cozma beneficiaza in aceste zile de o astfel de „libertate turistica”. Politia nu-l poate incarcera pe Cozma decat atunci cand instanta de fond va emite mandatul de executare a pedepsei de 10 ani (dosarul Costesti).
Zilele urmatoare se vor scurge… procedural in favoarea lui Cozma. Efectele gratierii operate de Iliescu si o anume blandete a instantei supreme sunt acum vizibile pentru intreaga societate civila. Miron Cozma va intra formal dupa gratii pentru maxim 2-3 saptamani, dupa care va fi eliberat conditionat.

Trebuia sa faca 35 de ani de puscarie

Sa recapitulam: 18 ani inchisoare in dosarul mineriada 1991; 7 ani inchisoare in dosarul mineriada Stoenesti 1999; 10 ani inchisoare in dosarul mineriada Costesti 1999.
Se constata un total de 35 de ani inchisoare pe care Cozma ar fi trebuit sa-i execute intr-un stat de drept din UE sau din SUA. In Romania a executat doar 7 ani si 8 luni. Peste 2-3 saptamani, Miron Cozma va sfida iarasi statul de drept.

„O decizie politica”

„Pe mine nu ma sperie decizia respectiva. Eu sunt un luptator. Am luptat si voi lupta in continuare”, a declarat ieri seara Miron Cozma, intr-o conferinta de presa extraordinara organizata la Otopeni. Fostul lider sindical a pus sub semnul indoielii justetea deciziei ICCJ, pe care a catalogat-o ca avand „conotatii politice”. El a anuntat ca va face recurs la CEDO pentru ca „decizia este nedreapta”. Miron Cozma si-a sustinut in repetate randuri nevinovatia pentru toate faptele de care a fost acuzat si condamnat de catre justitia romaneasca. „Noi nu ne-am facut decat datoria. Am luptat pentru drepturile muncitorilor, pentru cei multi”, a mai spus Cozma, remarcand ca „spiritul revolutionar al romanului a cam disparut” si ca el este „ultimul haiduc al mileniului 2”. De remarcat faptul ca in cadrul conferintei de presa Miron Cozma a facut cateva declaratii cu caracter senzational, cum ar fi aceea ca a primit in 2001 si 2003 oferte de gratiere de la Ion Iliescu, pe care le-a refuzat. De asemenea, el a afirmat despre prima mineriada, din 13-15 iunie 1990: „Nu am motive sa-mi cer scuze in nume personal”.

De ce va fi liber Cozma?

Miron Cozma nu va executa cei 10 ani de inchisoare aplicati ieri de Curtea de Casatie pentru ca: Legea penala romana ii da dreptul sa formuleze cerere de liberare conditionata daca a efectuat o perioada de detentie de cel putin doua treimi din pedeapsa aplicata de instanta dupa arestarea preventiva.
Infractiunile constatate in dosarul Mineriada 1991, Stoenesti 1999 si Costesti 1999 sunt considerate infractiuni concurente, adica au fost comise intr-o anumita inlantuire faptica si temporala.
Cozma a efectuat intre 1997 si 2004 o perioada de 7 ani si 8 luni de detentie pentru infractiunile din 1991 si pentru cele din dosarul Stoenesti 1999. Pedeapsa rezultata din dosarul 1991 i-a fost gratiata; pedeapsa din dosarul Stoenesti 1999 (de 7 ani inchisoare) i-a fost contopita in dosarul Mineriadei 1991 (gratiata).
Prin urmare, lui Cozma i-a mai ramas infractiunea concurenta comisa la Costesti in 1999, pentru care el a efectuat deja mai mult de doua treimi din cei 10 ani de inchisoare aplicati ieri de instanta suprema.
Ramane o problema a reformei justitiei postcomuniste modificarea normelor liberarii conditionate si a concurentei infractiunilor.

Cele mai citite

Bursa de Valori București explorează înființarea unei burse la Chișinău, alături de statul moldovenesc

Acest demers ar putea marca un moment crucial pentru integrarea economică regională și pentru atragerea de investiții în Republica Moldova Bursa de Valori București (BVB)...

România, în centrul deciziilor economice la Bruxelles

România primește o perioadă extinsă de ajustare fiscală de 7 ani România se numără printre cele cinci state membre cărora li s-a aprobat o perioadă...
00:02:28

VIDEO. Cupele Mondiale din 2030 și 2034. FIFA a anunțat gazdele competițiilor

Arabia Saudită a fost confirmată de FIFA ca gazdă a Cupei Mondiale din 2034, subliniind influența tot mai mare a regatului din Golf în...
Ultima oră
Pe aceeași temă