7.8 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialMircea Geoana, profil de politician

Mircea Geoana, profil de politician

Tanarul inginer Mircea Dan Geoana de la Energomontaj Bucuresti, fiul unui important general, se transfera la MAE in ianuarie 1990, la 32 de ani, ca secretar 3. Nimic nu prefigura insa ascensiunea sa fulgeratoare intr-un minister conceput riguros ca supus unei scari ierarhice stricte: un an mai tarziu este avansat director, un alt an este suficient pentru a fi numit director general, trimis bursier la ENA – Paris si apoi ambasador la Washington, post deosebit de important pentru diplomatia internationala. Desigur, in minister au circulat speculatii asupra numirii sale de catre Ion Iliescu ca ambasador in SUA, derutandu-i insa pe multi exuberanta dlui Geoana la alegerea lui Emil Constantinescu, in 1996, ca presedinte, ramanand faimoasa exclamatia sa: „Au invins ai nostri”, facuta in fata diplomatilor ambasadei.
Intrarea in campania electorala din 2004 a ministrului de Externe Mircea Geoana, la propunerea dlor Iliescu-Nastase, s-a soldat insa cu infrangerea sa penibila in cursa pentru Primaria Capitalei de catre impetuosul Traian Basescu; i se promite apoi functia de prim-ministru daca Adrian Nastase ar fi fost ales presedinte. Dar nu a fost asa, iar fostul presedinte Iliescu l-a gratulat atunci pe noul politician Geoana cu apelativul „prostanac” pentru unele stangacii electorale… In acel context, nimeni n-ar fi crezut posibila ascensiunea dlui Geoana la functia suprema in partid, ruinand sansele batranului activist comunist sa reia fraiele PSD si trimitandu-l pe arogantul Adrian la locul secund. Multi naivi au crezut atunci ca Mircea Geoana va reusi sa reformeze PSD, aflat in cadere libera pe scena politica a tarii cu grava eticheta de partid al coruptilor. Dar PSD nu poate fi reformat decat prin autodizolvare si reconstituire, fara balastul baronilor, profitorilor, securistilor si al vechilor activisti iliescieni, iar Mircea Geoana nu are charisma, suflul, autoritatea si inzestrarea politica necesare pentru o asemenea confruntare.
Este uimitoare acumularea de gafe intr-o perioada scurta de timp cu care titratul presedinte al PSD a delectat opinia publica, seriozitatea si morga expunerilor contrastand, uneori penibil, alteori hilar, cu mesajul si efectul mediatic scontat. Sa ne reamintim, de exemplu, de suficienta cu care liderul pesedist declara unei televiziuni ca a discutat cu noul ambasador american, convingandu-l de „justetea” pozitiei PSD in votul de la Senat privind DNA. La intrebarea ziaristului daca l-a convins pe ambasador, dl Geoana a afirmat senin: „Ca intotdeauna”, dupa care un comunicat scurt al Ambasadei SUA il contrazicea ferm pe credulul fost diplomat. Sau mirarea dlui Geoana ca Adrian Nastase si-a facut singur probleme prin declaratia de avere, afirmatie grava care nici nu trebuie discutata.
Dincolo de stangaciile cu repetitie ale dlui Geoana, de la incapacitatea de a insuma credibil salariile sale de ambasador la Washington sau de bursier la Paris, pentru a obtine un total de 200.000 de dolari, justificand prima sa declaratie de avere, la uimirea nedisimulata ca PSD a putut ramane cu datorii dupa ce a stapanit tara, subintelegand ca banii respectivi puteau fi preluati de bugetul de stat, dl Geoana se gaseste astazi intr-o situatie inconfortabila, cu un viitor incert, pentru el si pentru partidul pe care crede ca-l conduce. Situatia tulbure din partid, atat pe plan intern, cat si extern (Internationala Socialista s-a declarat public nemultumita de evolutia PSD-ului roman), faciliteaza obsesiile perene ale lui Ion Iliescu, acum pe cai mari, care traseaza deja sarcini in PSD, deloc incomodat de prezenta, de altfel docila, a presedintelui en titre.
„Bunicuta” a dictat cu autoritate renascuta textul declaratiei cu care liderii pesedisti au mers la consultarile de la Cotroceni, a impartit sarcini si a selectionat delegatia partidului pentru intalnirea cu Traian Basescu. Mircea Geoana s-a remarcat printr-o tacere supusa, asa cum observa un ziarist. O cunoscuta regula a lui Peter se referea la riscurile depasirii competentei, mai ales in politica…
Este indubitabil ca PSD, cu vechii sai lideri Adrian Nastase, Miron Mitrea si D.I. Popescu cercetati penal, cu un presedinte dublat de o fantoma a trecutului, trebuie sa mediteze la o noua formula de social-democratie, cea europeana.

Cele mai citite

Andrei Muraru anunță că românii vor putea călători fără vize în SUA din 2025

Românii vor călători fără viză în Statele Unite ale Americii din 2025. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru,...

Desemnarea Poștei Române ca furnizor de serviciu universal: o etapă critică pentru serviciile poștale din România

Adoptarea în regim de urgență a acestui proiect, este justificată de necesitatea asigurării continuității serviciilor după 31 decembrie 2024, când expiră mandatul actual al...

COREPER a agreat extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat miercuri decizia ambasadorilor din COREPER privind extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei. „Salut decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă